Menü
Rövid URL

Büdzséfehérek nyomában

Mauruskl

Mindig is abban a hitben éltem, hogy olcsó, friss fehérborban verhetetlen a hazai. A közelmúlt próbálkozásai után ez már inkább csak ábrándnak tűnik – az én választásaim legalább is ritkán végződtek elégedettséggel. Persze árnyalja a képet, hogy az utóbbi két évjárat egyike sem volt általánosan jó mifelénk (nem egyszer jutott eszembe idén, hogy 2013 termése egyetlen célra lenne alkalmas: házasításra a gyakran lusta fehéreket produkáló 2012-esekkel), noha ez tájegységenként és termelőnként is változatos képet mutat. Az árértékre érzékenyebb 1000-2000 forint közötti kategória borait alább csoportokba szedve találják, már ahogy ezeket én értelmezem.

Best buy

Kősziklás Muskotály 2013 (Neszmély)
Csavarzár, 13,5%. Könnyed, frissítő, zsongó bor, ezen az árszinten ismeretlen intenzitással és aromahosszúsággal. Majd kiugrik a pohárból, muskotályos szőlős, licsis, egzotikus gyümölcsös, épp csak kicsit tutti-fruttis. Szép a sava, kevés CO2 is rásegít a frissességre. Elbűvölően gyümölcsös zamatát diszkrét édesség hangsúlyozza. Tiszta felezett őszibarack. Igazi örömbor (és egy második, nagy igen).
12 pont (87/100), 1490 Ft, Borfalu

Tesco Finest Alsace Riesling 2010
A kép színesítése végett, utolsó palackom a leépített hiperes sorozatból, volt már szó róla. Csavarzár, 12%. Tankönyvi riesling potom összegért. Egy barátom, akin teszteltem, tízeurós wachaunak vélte vakon, érteni vélem, miért. Benzin, és még mindig friss grépfrút, virágpor és szőlő fémjelzi illatát. Jó szerkezet, szilárd savgerinc, csontszáraz íz. Élvezetes.
11 pont (85-86/100), cca. 1500 Ft

Jó vétel (megvenném újra)

Anna Borház Hétvölgyi Faun 2013 (Hajós-Baja)
12,5%, bio. Emlékeim szerint a Bácska nevű, szerb(-magyar) nemesítésű, ellenálló fajta termése. Tiszta, üde, citrusos bor, a semleges aromatika mellett sem hiányzik belőle a karakter. Talán diszkréten a hazai rieslingekre emlékeztet. Kóstolva elég rövid és egyszerű, kicsit több/vibrálóbb sava is lehetne. Az egyensúly így is korrekt, a moderált szesz és a szomjoltó érdemek is mellette szólnak. Na és persze az, hogy bio.
9 pont (83/100), 1200 Ft, pincénél

Egyszer elmegy

Tóth és Tóth Felső-Magyarországi Kabar 2012
Dugó, 13%. Az egyszerűség (ha volt terméskorlátozás, hát nem igazán érezni) is csak módjával képes letörni a fajta egzotikus és túláradó hajlamait, még így is átjön valami a sárga Haribós-illatos jellegből. Ropogós-citrusos borocska, árnyalatnyi oxidációval. A kis test mellett is szélesebb, olajosabb állaggal bír, enyhén lágy és édeskés. Inkább sugall lehetőségéket, mint jó.
8 pont (81/100), 1500 Ft, Colour Wineworld

Etyeki Kúria White 2013
Kiábrándító préselt dugó, 13%. Szürkebarát és királyleányka. Neutrális, ropogós, sőt acélos illat, valamit már előrevetít a savakból. Szellőzve egy picike szappanosság csak előmászik. Éles, keskeny, savvezérelt korty – savanyába hajlik, mégis, ezek a szikár savak szinte rieslinges precizitást és feszességet lopnak a borba. Dísztelensége és egyszerűsége mellett sem nélkülöz némi vonzerőt, ha nem is igazán jól fogyasztható. Fröccsbe viszont eszményi lehet.
8 pont (81/100), 1550 Ft, Bortársaság

Túlárazott

Maurus Királyleányka 2012 (Mór)
Csavarzár, 12%. Gyógyfürdős redukciós jeggyel nyit, nem sok hámozható ki az illatból. Kóstolva súlytalan, bágyadt, erőtlen. A Marylinnél is lágyabb (lásd lent), gyakorlatilag csak eleje van, aztán eltűnik. Üres, rém egyszerű bor, a sav hiányát nagyon megszenvedi. Nem kellemetlen, meg lehet inni, csak minek. Ehhez tényleg rövid az élet.
6 pont (74/100), 1208 Ft, Auchan

György-Villa Zöldveltelini 2013 (Etyek-Buda)
Csavarzár, 12%. Annyit kivenni, hogy ropogós és tiszta az illat, de még ehhez is erőlködni kell. Zárkózott. Az íze már egyértelműbb: neutrális, veltelinisen zöld-fanyar. A sav 2013-hoz hűen nem a játékos-zamatos fajta, szerencsére hangsúlyos mivolta mellett sem bántó. Jól elkészített, szimpatikus tétel, az egyetlen baja, hogy nagyon híg. Egy jó asztali/fröccsbor.
7 pont (78/100), 1355 Ft, Veritas

Cseri Pincészet Pannonhalmi Archeus Cuvée 2013
Csavarzár, 12,5%. Javarészt illatos fajták ügyes, nehezen megfejthető házasítása. Ropogós, intenzív, citrusos-szőlős és virágos, véletlenül sem pacsulis. Szép savak, karcsú test, szőlős-fanyar zamatok. Bonyodalommentes, ám remekül kivitelezett frissítő. Kicsit drága.
9 pont (83/100), 1700 Ft, Colour Wineworld

Miklóscsabi Marylin Mórról Királyleányka 2012
Csavarzár, 12%. Friss, szőlős, mégsem amolyan körzős-vonalzós bor. Zéró tutti-frutti. Nem különösebben illatos, bár kicsit szappanos. Kóstolva karcsú, lágy, kedves és egyszerű. Egy kis plusz sav sokat lendítene rajta, a zamatán is emelne. Baj nincs vele, de ilyen szerény beltartalommal lehetne olcsóbb.
8 pont (82/100), 1795 Ft, Veritas

Andrássy Muscat Blanc 2012 (Tokaj)
Csavarzár. Muskátli, gyöngyvirágos kölni. Bizarr, valami nincs rendben vele. A szerkezet remek, szép sav tartja feszesen, hosszan, már-már acélos és chablis-szerű. Elegáns és rendezett. Ha tiszta lenne, igen jól végezne. Nehéz pontozni, 85-öt is érhente, de.
7 pont (76/100) pont, 1930 Ft, Veritas

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

silvousplait

A szereny szamu kiveteltol eltekintve igazan nem ertem, mi ertelme ezeknek a "boroknak" - azon kivul nyilvan, hogy balekot / mazochistat / igenytelent fognak vele. Ha rajtam mulna, surgosen leepittetnem ezt az arkategoriat: van nyomorult (alig, ha ugyan) 60 ezer hektarunk, kivancsi lennek, ebbol hany hektaron terpeszkedik az ilyesfajta lorenek valo. Aki vilaghirt akar facsarni a magyar szolobol, tan elfelejti, hogy ahhoz egy bazi szeles alapu piramis kell, mert szeles es IGAZAN korrekt minosegu alap nelkul nem lesz a csucson semmi, de semmi.