Menü
Rövid URL

Búcsúszimfónia - Györgykovács 2015

Somlo.gyorgykovacs 0072
Kézrátétel - Györgykovács Imre

2015 a vég kezdete, a Györgykovács-házaspár lassanként elengedi a szőlőt. 2016-tól a hárslevelű, 2017-től már a furmint is Kreinbacherékkel együttműködésben készül. Szerencsére a klímacsapongás nem tett keresztbe, az egyhektáros birtok utolsó négykezes évjárata pazarul sikerült. 2010 óta a BT által forgalmazott valamennyi borukat kóstoltam, és évjáratonként általában egy kiemelkedőt, egy jót és két átlagosat találtam. 2015-ben nincs átlagos, csak kiemelkedő és nagyon jó.

Körülbelül két éve írtam, most sem tudnám jobban megfogalmazni: Egy Györgykovács nekem mindig több, mint egy jó bor (akkor is, ha nem annyira jó). Mintha ő legalább egy szűrővel kevesebbel dolgozna, mint mások. Több a részlet, kevesebb a púder. (…) El lehet róla hinni, hogy a minimalista ősreceptet követi, amiben nincs lehetőség korrekcióra. A bortól ellátni a szőlőig, a szőlőtől a nyári Somlóig.

Gyk tr 15
Nagy évjárat

Györgykovács Nagy-Somlói Furmint 2015

A borszakírók szerint ez volt az év legjobb fehérbora. Kétségtelenül remek bor, de nekem eszembe nem jutna a tramini vagy az olaszrizling elé helyezni. Hozza a szokásos györgykovácsos erényeket, de a furmint savainak együgyűségétől ez sem menekülhet.

Viszonylag semleges, matt illat, kútvizes, krétás, körtés, nyári almás jegyekkel, amit melegedve kivi és őszibarack dúsít. Tömör szerkezet, szinte krémes textúra, sós íz, túlcsorduló életerő. Voltak pillanatok, amikor a citrusos savak, a cseresség, az aromatika visszafogottsága egyfajta keménységgel ruházták föl. Értékes bor, de hedonistáknak nem ajánlott.

13 pont és 4650 Ft

Györgykovács Nagy-Somlói Olaszrizling 2015

A két kiemelkedő közül az egyik, egyértelműen a második. Kiegyensúlyozott, kulturált, a fajta keretein belül maradó, hibátlanul kivitelezett bor. Mint egy Rothko festmény: meditatív darab, két szín, néhány árnyalat.

Bár a furminthoz hasonlóan ez is egy kútvizes, gyógyvizes forrásból ered idővel egy nyári rétig jut el. A mezei virágos, propoliszis jegyek mandulával, sárgadinnyével és mangóval egészülnek ki. A fa, ami a 2011-es olaszrizlinget még erősen szorongatta, itt már nagyítóval is alig észlelhető. Finom egyensúly, selymes, krémes textúra, amit kellemesen fanyar feszesség ellensúlyoz. A végén enyhe cseresség. Áttetsző, szomjoltó bor. Ha valamit, akkor egy kis extra kraftot, lendületet hiányoltam belőle.

14-15 pont és 4650 Ft

Rothko
Mark Rothko: No. 9 (1954) (forrás: www.moca.org)

Györgykovács Nagy-Somlói Tramini 2015

Mennyei. Tramini ügyileg én már comingoutoltam, de ez traminin és Györgykovácson belül is felső széle, közepe.

Illatos, friss, zamatos, elegáns, hosszú. Az illatban szőlő, gyömbér, narancsvirág, szultána mazsola - nem lehet vele betelni. Kóstolva olajos, de nem nehéz, száraz, de mégis édességet sugall. Az érett gyümölcsösséghez, a behízelgő aromákhoz és a kényeztető textúrához ellensúlyként szuperfinom savak és fanyarság társul. Minden egyfelé húz. A lecsengés nem elhalkulás, hanem percekig kitartott zenekari tutti, amikor még egyszer felragyognak a korábban megtapasztalt színek. Ahogy a feleségem mondta: "Hú, de finom!".

16-17 pont, bár őszintén szólva nem tudom, miben adhatna többet. 4650 Ft

Györgykovács Nagy-Somlói Hárslevelű 2015

Ennek a bornak a megítélésében vagyok a leginkább bizonytalan. Egyéniségben átlagon felüli, csiszoltságban, eleganciában átlagon aluli. Az illat izgalmas és erőteljes, szénás, mézes, lóherés, vasas jegyekkel. Nagy korty, komoly súllyal, finoman édes árnyalattal, szép őszibarackos zamattal. A magasabb alkohol, az enyhe cseresség és az almasav azonban kissé rusztikussá teszi. Talán még időt kér. A Györgykovács-borok szépen érnek.

13 pont és 4650 Ft

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

koryfamoso

Talán a lecsengése fogott meg benne igazán, ilyen hosszú kellemes érzést tramininél még nem érzetem. Tényleg tökéletes. (Györgykovács Nagy-Somlói Tramini 2015)
Mindössze 1 hektáros birtok, bár lenne ilyenből még vagy 100 Mo-n.