Menü
Rövid URL

Borok karácsonyra

Facsillag
Facsillag (fotó: www.eppan.com)

A bor praktikus ajándék. A fa alatt éppen olyan jól mutat, mint az ünnepi asztalon. Mi olyan borokat ajánlunk, amelyekkel garantáltan fokozható vagy oldható a hangulat. Boldog karácsonyt!

Fehérek

St. Andrea Boldogságos 2015

A St. Andrea fehérek egy évtizeden át kilátástalan harcot vívtak a pörkölt tölggyel, mígnem 2013-ban fordult a hadiszerencse. A 2015-ösök már magabiztosan hozzák a bella figurát. A Boldogságos finom és elegáns, burgundi stílusú Egri Csillag. A vázat hazai fajták adják, a sauvignon blanc pedig szépen megemeli, de inkább csak ringatja, mint pörgeti. A korty selymes, jól kitölti a szájat, ananászos, mézes, őszibarackos, a végén kellemes, mandulás fanyarsággal. 3300 Ft (alföldi merlot)

Leitz Kirchenpfad Kabinett 2015

Mi a jó a kabinett/feinherb rizlingekben? Aki kóstolt már jót, az tudja. Aki nem, annak elárulom: könnyedén állíthatjuk át a jó oldalra borokkal szkeptikusan viselkedő ismerőseinket. E tananyagi példa remekül szemlélteti a stílusra jellemző citrusos savak és maradékcukor játékát, miközben tobzódik az egzotikus gyümölcsökben. Itatja magát, de kellően tartalmas is. 3300 Ft (sweetsole)

Gallay Nyékládháza 2014

Meglepetés a köbön. Vakon kóstolva kétlem, hogy bárkiben is felmerülne, hogy bükki, hogy zenitből készült, vagy hogy éppenséggel egy rossz emlékű évjáratból. Nem egy csúcsfurminttal felveszi a versenyt, mélységre vagy bármilyen szempontból. Testes, gazdag és lehengerlő, ráadásul a palack is nagyon szép, le lehet tenni az ünnepi asztalra. Hogy szommeliés mutatványokkal is zsonglőrködjek: próbálják ki töltött káposzta mellé! 3650 Ft (octopus)

Györgykovács Nagy-Somlói Tramini 2014

Ez a bor manna. Ebben az évjáratban senki nem kapott esélyt arra, hogy a savakat elégesse. De az is ritkán jött össze, hogy érett szőlőt, érett savakkal, botritisz nélkül szüreteljenek. Ez a bor a kivételek egyike (a ’14-es Györgykovács Hárslevelűt is lehúzza a metsző, savanykás sav). Szebb egyensúlyt mutat, mint a „jó” évjáratokban. Illatos, elegáns, koncentrált bor, amelyben a komplexitást a fajta, az évjárat, a termőhely és a termelő együtt építik föl. 3750 Ft (alföldi merlot)

Bencze Pince Rajnai Riesling 2015

Nem ismerek ma szebb hazai rajnai rizlinget. Éterien tiszta és fajtajelleges, arányai hibátlanok, káprázatos egyensúly, jóleső zamatos korty, lédús gyümölcsökkel a lecsengésben. Németesen precíz, a Mosbacher borokat juttatja eszembe. (4199 - 4250 Ft / Terroir Club - DemiJohn - Borfalu) (sweetsole)

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2015

2015 Tokajban a furmint éve volt, jelenleg szebben muzsikálnak a hárslevelűknél, így van ez a Barakonyi esetében is. Szépen használt hordó, tavaszi virágok, barack és körte elegáns elegye. A kortynak íve van, cizellált savak, a gyümölcsök mellett pici sósság a lecsengésben. Megbízható választás az elszálló áru furmint rengetegben. 4750 Ft (sweetsole)

Berry bros xmas
Borravatal a kirakatban (fotó: bbrblog.com)

Vörösek

Lama di Pietra Nero di Troia 2015

Modern stílusú, mediterrán vörös az olasz csizma sarkáról. A megközelítés tagadhatatlanul populáris, de azon belül végtelenül profi. Friss, tiszta és lehengerlően intenzív. Igazi gyümölcsbomba, és ha orrban áradó, akkor a zamata egyenesen lenyűgöző - a hosszáról már nem is beszélve. Élvezetes, rendkívül jól fogyasztható örömbor. 3390 Ft (octopus)

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2012

Ha van elcsépelt márka, akkor ez az. A dizájn és a név nem frissült, a tartalmat azonban alaposan átfazonírozták. A hőskor és a pangás éveihez képest a hordó és a tannin megfeleződött, ez már egy élénken gyümölcsös, fűszeres, szaftos cabernet. Bőven van benne tartalék, de most is öröm inni. És az ára sem megrázó. 4350 Ft (alföldi merlot)

Szent Donát Magma Kékfrankos 2015

Tananyag hordóhasználatból. Harmadtöltésű francia kishordó, mely csak keretezi a pirosbogyós gyümölcsöket. Könnyed, játékos, friss és zamatos, feszes savakkal, gyümölcsei nyári emlékeket hoznak a télbe. Kékfrankos fanatikusoknak kötelező darab, mondhatni „magma cum laude”. (4800 Ft, Borfalu - Radovin) (sweetsole)

Bencze Pince Cabernet Sauvignon 2013

Nem rajongok a fajtáért, de ez a bor megvett. Éterien fűszerpaprikás és sötétbogyós fergetegben fürdő illat. Nem ül rá a hordó, nincs csokoládé, se kávé. Ami a legszebb, hogy szájban sem vágja agyon a tannin, selymes, lekerekedett, teret enged a gyümölcsöknek, melyek élnek is a lehetőséggel. Tarolnak. Haraphatóak, ízesek, tökéletes érettségi állapotban. A Wassmann nagyborokra emlékeztet, megengedőbb áron. 4600 Ft (DemiJohn, Borfalu) (sweetsole)

Bott Frigyes Pinot Noir 2015

Hűvösen elegáns, érintésnyi fa, aztán ránk szakad a gyümölcsáradat, cseresznye, meggy, málna és szamóca, kis földesség, enyhe vegetális jelleg. Valódi pinot, s nem csak illatban. Gyümölcsei kifogástalanul kitöltik a kortyot, a szerkezet elegánsan könnyed, savai jobban integráltak, mint 13-as elődjének. Hosszabban elidőzve a pohár mellett mutatja meg igazi erényeit. 5250 Ft (sweetsole)

Montirius Terre Des Ainés Gigondas 2012

Egy álruhás chateauneuf-du-pape féláron. A gerincét 1925-ös telepítésű grenache adja. A Montiriusnél 30 éve nem használnak gyomirtót; 20 éve biodinamikusan művelik a szőlőt; spontán erjesztenek; hordó helyett minden boruk betonkádban erjed és érik. Rendkívüli élmény az érett mediterrán szőlő ízét ilyen kevés áttétellel megtapasztalni. Nagy évjárat mesés bora. 6850 Ft (alföldi merlot)

Centurio Kékfrankos Reserve 2015

Ez az egyik legszebb magyar kékfrankos, ami valaha készült, és valószínűleg a legjobb, ami jelenleg kapható. Tökéletes tisztaság és fajtajelleg, semmi kozmetika. Nem próbál más lenni, a hordó sem hagyott rajta nyomot. Ami a leginkább megkülönbözteti a konkurenciától az az, hogy ez nem csak beváltásra váró ígéret. Nem "majd jó lesz" (ha ez, meg az, meg amaz besimul), hanem már most jó és élvezetes. Lendületes, erőlködésmentes és szofisztikált. Kis tétel. 7490 Ft (octopus)

Heimann Barbár 2012

A 2009-es óta minden évjárata esélyes a legjobb magyar vörösbor címre. Színesebb, elevenebb, tartalmasabb, mint a konkurencia. A nagy test és az alkoholédesség ellenére is vibrálóan életteli, igazi közönségkedvenc. Ezzel a borral garantáltan nőni fogunk a megajándékozottak szemében. 7950 Ft (alföldi merlot)

Pintia 2011

A legendás és igencsak konzervatív Vega Sicilia portfóliójában a Pintia a modern sármőr. Sötét, mint a fekete szeder. Majd kiugrik a pohárból, az illat ellenállhatatlanul csábító. Érett, sötét bogyós gyümölcsök a fekete cseresznyétől a fekete ribiszkéig, izgalmas mentás, narancshéjas felhanggal. Prémium minőségű hordó, fekete csokoládéval és szerecsendióval. Koncentrált, komplex bor, évtizedes jövővel. 15.000 Ft (alföldi merlot)

Adventi napt%c3%a1r
Alkesz-készlet (fotó: bbrblog.com)

Édesek

Demeter Zoltán Late Harvest 2015

Egy megbízható választás az édesek ingoványában. Üde, szőlős, őszibarackos aromatika, kényeztetően puha, kerek korty. Áttetsző, bájos, könnyednek ható bor, ami félelmetesen jól iható. 4450 Ft (octopus)

Oremus 3 puttonyos Aszú 2011

Az évjáratból ez az egyetlen aszú várható a pincétől, és hamarosan sajnos a három puttonyos kategória is eltűnik Tokajból. Pedig szükség lenne az ilyen árszabású, friss, citrusos, mézes, barackos, trópusi gyümölcsökben bővelkedő nedűkre, ahol a 111 gramm/liternyi maradékcukrot töredékének érzékeltetik a játékos savak. Habzsolnivaló. 5250 Ft (sweetsole)

Bardon Édes Szamorodni 2013

Egy komoly szamorodni. Hordós jegyekben nem fukarkodik, de pusztán a miheztartás végett, legutóbbi tesztünkön ezt négyből mindössze egy kóstoló kifogásolta. Vibráló, gazdag és különleges. 6950 Ft (octopus)

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Matt

Tramini fanként, hétfőn be is szerzem Györgykovács Nagy Somlóiját. Kösz a tippért és a cikkért is, jó lett.