Menü
Rövid URL

Borok a hiperből – Pierre Chanau Bergerac 2015

Auchanbergerac2015

Hogy ne mindig csak a Lidl és Tesco szerepeljen a büdzsé kategóriából. Külföldiben egyébként is jól feltornászta magát az Auchan, még ha ez javarészt a Pierre Chanau kódnevű, saját márkának is köszönhető. Ami hirtelen nem is tudom, takar-e ez egyebet, mint francia bort, de cserébe olyan, számunkra egzotikusan hangzó borvidékekbe kóstolhatunk bele, melyek itthon vajmi ritkán tűnnek, tűntek fel. Ha egyáltalán. Mint Bergerac. Ami dióhéjban a kis Bordeaux – annak keleti szomszédja, ugyanazokkal a szőlőfajtákkal, nem markánsan eltérő adottságokkal. Csak kvázi ismeretlen maradt a nagy testvér árnyékában. (Nem mellesleg, idillikusan szép vidéknek tűnik ráguglizva, kastélyokkal, középkori városokkal.)

Ezek után aligha meglepő, hogy borunk egy bordeaux-i blend, és felettébb hasonlít is a kőhajításnyira készülő borokra. No nem a balpart arisztokratáira (az már nem is annyira kőhajításnyi távolság), hanem a st-emilioni rokonokra. A fahangerőt mondjuk lentebb csavarták, de ugyan, ki bánja. Szép illata van: klasszikus, kabernés fakérges kesernye, szedres, szilvahéjas feketékkel összesimulva. Kóstolva semmi hedonizmus, csak elegáns, francia-óvilági klasszicizmus, csontszáraz íz és lineáris szerkezet. Valamivel azért szellősebb és kevésbé tannin-központú, mint a bordeaux-iak, de kontextus végett, a fajtakör-azonos alap-Szeleshátot azonnal kadarkás, műfajidegen megvilágításba helyezi. És ez nem jelenti, hogy ne lenne remekül iható. Szerettem, könnyűszerrel jár az ajánlás. 10 pont (85/100), 1449 Ft és best buy.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Az új lidl francia sort láttad?
A 3 ropi körüli burgindi pinot, pomerol merlot, ill. drágábbik rhone blendet esetleg próbáltad?

octopus

@jackrose: persze, hogy láttam :) Szép lassan próbálgatom őket, még csak az olcsóbbakkal végeztem. Poszt hamarosan :)

jackrose

Ja az lemaradt leginkább Alföldimerlot érdekelheti, hogy van Macon területről egy fehér tétel is. Ő emlegette már többször is.