Menü
Rövid URL

Borok a hiperből – Mészáros Pál Kékfrankos 2015

Meszarospalkfr2015

Biztosra veszem, hogy ma Szekszárd a legnépszerűbb borvidékünk, ha vörösről van szó. A lelkesedést magam kevésbé osztom, a múlt megannyi túlérett, túl hordós és túl közönséges szerzeményét még nem sikerült elfelejtenem, egy amolyan magyar Chile imázsa épült fel bennem az évek alatt. A helyzet azonban változóban: ez az új, helyi fajtás fókusz egyre jobban tetszik. Az új palack is, bárcsak ne a piemonti hasonló darab koppintása lenne.

Íme egy példa. Az alapok, jól kivitelezve. Kadarkásra vett irány, könnyű és tanninmentes (hívhatjuk egyáltalán igazi vörösbornak, amiben nincs csersav, lévén az a két meghatározó attribútum egyike, ami elválasztja a két fő szín képviselőit egymástól? Mindenesetre itt nem maradt bennem hiányérzet). Az érettséget alulról közelíti, inkább fűszeres, sőt, gyógynövényes, mint gyümölcsös, de azért abban sincs hiány (én leginkább áfonyát véltem beazonosítani aromái között). Végre egy kékfrankos, ami nem savanyú! Vonzóan lágy, rendezett, tetszetősen kerek, csupa kellem. Elég egyszerű és rövid, még az árkategóriában is, de ez mit sem változtat azon, hogy hibátlan és roppant jól csúszik.

Értékelés: korrekt hétköznapi alapbor, 9 pont (83/100).
Ár: 1500 Ft (Aldi).
Vétel: árában van. Tekintve a konkurencia zsákbamacskaszerű kiszámíthatóságát, ez bőven átlag feletti teljesítmény, egyértelmű ajánlással.
Zárás: parafa (egy ilyen bor kifejezetten ordít a csavarzárért).
Alkoholtartalom: 12,5%.

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

hetfejutannin

@octopus: Köszönöm még egyszer a Szeleshát-poszt alatti tippet! Rápróbáltam, és azt hiszem, tényleg szigorú voltál... ;) Nekem a hosszal sem volt gondom, és a pontszámot is feljebb tolnám eggyel.