Menü
Rövid URL

Bikaszem - Németh János Szekszárdi Bikavér ’Sygno’ 2013

Bullseye
A közepe közepe (fotó: http://www.infoworld.com/)

Mi ez? A 2011 óta érvényes bikavér rendtartás szerint a házasításnak legalább 40 százalékban kell kékfrankost és kadarkát tartalmaznia. A cél egy nem-nemzetközi stílusú, nem-nemzetközi fajtákra épülő bor, magyarán: szekszárdi bikavér. A szándék logikus és rokonszenves. A millió dolláros kérdés, hogy rövid- és középtávon a fogyasztó mennyire tolerálja a kékfrankosból adódó szikárabb stílust.

Honnan? Szekszárd - ez most már a palackból is látszik. (Nem lett rossz, nem is lett különösebben jó, a lényeg, hogy van. Én örültem volna, ha a bikavérek kapnak egy dombornyomott bikafejet a nyakukra (a tiarás/kulcsos chateauneuf-palackokhoz hasonlóan).)

Kitől? Németh János - a szekszárdi másodvonal tehetséges képviselője.

Mennyiért? 3200 Ft

Megéri? Talán.

Milyen? A visszatérés a világfajtáktól a helyi fajtákhoz jól hangzik – én is tiszta szívből támogatom -, de az ilyen rázósabb évjáratok megmutatják, hogy könnyebb mondani, mint csinálni. Ez a bor semmilyen szinten nem ellenállhatatlan. Az illat definiálatlan, leginkább cseresznyés, köménymagos. Kóstolva fanyar, fűszeres, enyhén cseresznyés. Az egyensúly jó, megvan az a stabil váz, amit aztán föl lehetne díszíteni. Csak éppen a díszek nincsenek sehol.

Miért? Borkulturális okokból. Egy szekszárdi bikavér kóstolón/mesterkurzuson ideális origó lehetne.

Kinek? Szerkezetivóknak. Illetve azoknak, akiket borkulturális okok meghatnak.

Pontban? 10

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Egy fotót megért volna a palack foleg ha utalas is volt ra ill. erdekelne ki(k) Nalad az elso vonal?

jackrose

A 11-esből elpusztítottam anno egy kartonnal, az azért lényegesen gazdagabb volt, mint ez a leírás alapján.

alfoldimerlot

@emoss: a fotó a második link alatt. Az első vonal nálam, azt hiszem, elég széles konszenzussal: Takler, Heimann, Vesztergombi.

alfoldimerlot

@jackrose: a 2011-es szekszárdiak nagyon jónak tűnnek ma, és nemcsak a 2013-asokhoz képest.

emoss

@alfoldimerlot: orulok, h Vesztergombit is beleveszed en/mi is kedvelem/juk. Nem lebecsulendo, h remek ar/ertekuek a borai!