Menü
Rövid URL

Best buy portugieser: Hummel 2015

Hummeloporto2015
Jópofa csavarzár.

Néha nem árt az emlékeztető, hogy a portugieser is tud jó lenni. Képes szerethető borokat adni, amikor minden összejön. És ebben a palackban összejött.

A termelő kiléte nem okozhat meglepetést – míg a Hummel-borok színvonalának egyenletessége még nincs igazán ott, ahol én szeretném, nem akad még egy gazda, akiről a portugieser kapcsán ennyit áradoztunk volna (lásd Pompás mutáns, X-faktor Villányban, sőt: Reszkess Burgundia, itt a villányi portugieser!). Úgy egyáltalán, nem is szoktunk áradozni a portugieserről.

Hogy az alap-Hummel mit tud? Mindent, amit egy ilyen bor tudhat. Megfizethető, hibátlan és ízléses. Fajtajelleges és tartalmas. Oportósan karcsú, de ehhez mérten szokatlan súlya, tömörsége van. Az egyensúly eszményi, a tannin szép és integrált, a fogyaszthatóságot kritika nem érheti. Illatban és ízben fekete meggy, szederlekvár, mediterrán és vonzó, nem pedig túlzó érettség. És ami felteszi a pontot az i-re: tökéletes állapotban van, fogyasztásra kész, nem csupán ígéret. A csavarzár alatt remélhetőleg hosszú ideig ilyen is marad.

Akit a technikai részletek érdekelnek: hozam 60 hl/ha, spontán erjesztett, fahordót nem látott, az összkén 64 mg/l.

Értékelés: Coup de coeur. Kivételesen jól elkészített, csodajó kis vörös, műfajában kimagasló. 11 pont (86/100)
Ár: 2390 Ft (Borfalu)
Vételként: best buy, csak ajánlani tudom.
Zárás: csavarzár.
Alkoholtartalom: 13%.
Fogyasszuk: most. Vagy a következő néhány évben. Habár a bor múltja azt sugallja, hogy 10 év múlva is szép lesz.

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

ohneputtony

Azt hiszem, jobban jártam volna én is a kékoportóval, habár nincs sok bizodalmam a fajtához...

Vettem egy üveg 2012-es Hummel kékfrankost és valami brutálisan illós. Eltettem holnapra, hátha kiszellőzik, de sok esélyt nem látok rá; lehet, hogy holnap a lefolyó is mulatni fog nálunk... reménykedem, hogy csak az én palackom volt ilyen.