Menü
Rövid URL

Best buy mediterrán vörös - Lidl Cotes du Rhone 2015

Lidlcdrvill2015

Ezt nevezem kontrasztnak. 9 eurós, jó nevű dél-rhone-i vörös a 4 eurós, noname hiperes (khm, diszkontos) ellen. A hasonlóságuk örvendetesen egységes képet fest az évjáratról (ami értelemszerűen megegyezik), egyben rá is világít az árértékbeli disszonanciára.

A lidlös ma több élményt nyújt. Közvetlenül nyitás után ugyan kesernyésen fülledt, de levegővel érintkezve gyorsan kitisztul. Masszívan érett, ez úgy tűnik, hogy az évjárat jellegzetessége, de ez inkább jelent sötétebb gyümölcsöket, mint lekvárt. Izmosabb, tömörebb és tanninosabb is, mint az a hasonló boroktól megszokott, azonban a délies fűtöttség mellett is teljesen száraz, ügyesen kerüli el a ragacsosságot. Igazán jó kis mediterrán vörös, élvezetes és ilyen áron (1200 Ft) egyértelmű best buy (10 pont). A francia héten jelent meg, itt-ott még biztos akad belőle, érdemes rápróbálni.

A Xavier Vins verziója ugyanazt a sötét, érett, de nem kifejezetten gyümölcsös karaktert mutatja, viszont valamivel nagyobb mélység mellett is elég visszafogott. A levegőzés valamelyest kinyitja, előkerül a grenache tipikus, jostás aromája. A test lágy és krémes, szinte savtalan, érdes tanninú - mondhatni klasszikus. Éppen csak az a bajom, hogy bár nem tudnám azt mondani, hogy rossz, de azt sem, hogy igazán élvezetes. Meglehet, hogy évek múlva kivirágzik, de ilyen ígéretnek én már csak a beteljesedés után hiszek. A 10 pontot talán ez is megérdemli, de vételnek nem az igazi (8,8 euró + szállítás, vinexus.de)

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.