Menü
Rövid URL

Balatoni újhullám I. – Fekete Szőlőbirtok, Tagyon Birtok

Tagyon   rsz (1)

A Balaton északi partján gasztronómiai partnereknek szervezett túrán vettem részt külsősként; a DemiJohn által képviselt pincéket jártuk végig. Az időjárás a kegyeibe fogadott bennünket, míg a fővárosban szakadt az eső, a Balatonnál hétágra sütött a nap. Jó volt egy rövid időre kiszakadni a körforgásból; szép helyeken jártunk, jó borokat kóstoltunk.

Fekete Szőlőbirtok

Első állomásunk a csopaki Fekete Szőlőbirtok volt, mely közvetlenül a Szent Donát és Petrányi pincék szomszédságában található Csopakon. Mindössze 2,5 hektáros terület, mely a Hegyalja dűlőben található, 1 hektár termő olaszrizling ültetvénnyel, mely 2002-es telepítésű. Amolyan családi hobbipince, de tagjai a Csopaki Kódex egyesületnek, mely az OEM rendszernél szigorúbb eredetvédelmi rendszer, így a kódex védjegyével ellátott borok a tőkék megmetszésétől a kész bor palackozásáig folyamatos és szigorú ellenőrzés alá esnek. Az egyesület védjegyében szereplő kétfarkú oroszlán a középkori csopaki nemesség pecsétjéről származik, míg a Vinea Csopak Nobilis Districtus felirat, egy a pannon borokat védő III. századi római eredet megjelölés felelevenítése, mellyel a Pannóniából szállított borokat védték az egykori császárságon belül. A Hegyalja dűlő löszös, márgás talaja mészkőfoltokkal tarkított. A pincénél nem használnak gyomirtót és felszívódó szereket, 1-1,2 kg-os tőketerhelés mellett, kézi feldolgozással, spontán, hordóban erjednek és érnek a borok.

Pezsgő Brut Nature 2010
Az esős évjáratban az alapanyag túl savas lett, így pezsgő lett belőle, mely Szentesi József műhelyében készült, két éves palackos érleléssel, dosage nélkül. Szép felhabzás, apró buborékok kíséretében, illatában élesztő, zöldalma és mandula, feszes savak, pici krémesség, a végén sós, mandulás lecsengéssel. Le se tagadhatná az olaszrizlinget. 10 pont (84)

Birtokfekete Csopaki Olaszrizling 2015
Birtokbor, mely egy hónapja került letöltésre. Könnyed illatában virágok, kajszibarack, fűszerek, szájban krémesen kényeztet, savai lehetnének intenzívebbek, de szépen besimulnak a kortyba, csonthéjas gyümölcsök, melyet felülír a sós ásványosság és a lecsengésben jelentkező mandula. 11 pont (86)

Fekete   k%c3%b3dex olaszrizling

Ötsoros Csopaki Olaszrizling 2015
A fentebb hivatkozott Csopaki Kódex rendszerében művelt, alsó tábla első öt sorának termése. Visszafogott illattal nyit, hűvös elegancia, fehérhúsú barackkal és zöldfűszerekkel, szájban is hozza a barackot, mandulát, a savak nem élesek, de stabil vázat adnak, nagyon kerek, élmentes, krémesen kényeztető korty, mely az alapbornál még intenzívebb ásványos, sós, lecsengéssel búcsúzik. Tetszett. 12 pont (88)

Zúzmarafehér Csopaki Olaszrizling 2014
Késői szüretelésű, válogatott szőlőből született bor, illatában füge, dió, kandírozott trópusi gyümölcsök, égetett cukros jegyek. A félszáraz, koncentrált korty nem billen túlzottan az édesség felé, de diós, enyhén oxidált, és egy karamelles jelleg is felüti fejét. 10 pont (83)

Tagyon birtok

Tagyon Birtok

Búcsút intve Csopaknak második látogatásunk a Hegyestű mellé, a Nivegy-völgybe vezetett a Tagyon Birtokra. A 2009-ben saját célra vásárolt öreg présház felújítása után, a birtokon áthaladó kéktúra útvonal túrázói voltak az első vendégek, pedig ekkor még nem is foglalkoztak vendéglátással, de a betérőket szívélyesen fogadták, és a jó szó mellett egy pohár borral is megkínálták. Május elejétől szeptemberig, szerda - vasárnap közötti nyitva tartással várják a vendégeket, 5-6 fajta szezonális étellel, melyek részben a saját, 600 m2–es bio művelésű konyhakertből kerülnek ki, részben saját vágású mangalicákból készülnek. Az étkezés, szállás és borkóstolás mellett lehetőség van szervezett kerékpár és gyalogtúrákra, vitorlázásra, családi rendezvényekre, csapatépítőkre, minden olyan dologra, amit ők maguk is szívesen csinálnak, amolyan igazi élménybirtok ez. Ráadásul a helyi összefogás szép példájaként 10 környékbeli pincészet borait is meg lehet náluk kóstolni.

A 4 hektáros szőlőterületen szürkebarát, olaszrizling és rizlingszilváni terem, melyet vegyszermentesen, csak réz és kén használatával művelnek. A területeket barna erdőtalaj borítja, meszes, agyagos foltokkal. A könnyed, nyárra szánt tartályos tételek mellett, hordós olaszrizling és szürkebarát is készül. A borokat Hollósy Zsombor készíti.

Pitypang 2014
Rizlingszilváni és olaszrizling házasítása másfél literes kiszerelésben, acélban erjesztve és érlelve. Friss szőlős, barackos, zöldalmás illatok és zamatok, jó egyensúllyal, könnyed eleganciával, nem akar többnek látszani, mint aminek szánták, de annak tökéletes, igazi fröccsbor, mely behűtve jól esik a nyári hőségben. 9 pont (81)

RSZ 2015
A név rövidítés, a rizlingszilvánira utal. A fajta itt is a nagyüzemi termelés öröksége, palackozva azonban ma már ritkaságszámba megy. Octopus nem régen beszámolt egy ígéretes darabról, ez szintén az. Figyelemfelkeltő címke, igazi balatoni hangulattal, a palackban egy könnyed, tartályos nyári bor, fehér virágokkal, szőlővel, bodzával, fehérhúsú barackkal. Üdítő korty, friss, citrusos savak, szőlős ízek, leheletnyi sóssággal a lecsengésben. Nyári örömbor. 11 pont (85)

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.