Menü
Rövid URL

Balatoni reménységek III – Németh Pince, Badacsony

Nemeth2
Ilyen nappali sötétség fogadja azt, aki november végén látogat Badacsonyba. De még így is megéri.

Ez lehet a legjobb badacsonyi pince, amiről még soha senki nem hallott. Néhány turistát, illetve helybelit leszámítva. Mint például Bakó Ambrus (ő értelemszerűen utóbbi csoportba tartozik), aki minket is beszervezett egy látogatásra.

A két hektár termését feldolgozó parányi pincében minden munkafolyamatot a család tagjai végeznek, még a palackok feliratozása is egyedileg készül - ha létezik valóban kézműves borászat, hát ez az. A borokat helyben értékesítik, amihez csendben hozzá is tenném, hogy egy lehetséges kereskedői megjelenéshez azért hasznos lenne ízléses címkékkel ellátni az üvegeket.

Olyan borok készülnek itt, amiket érdemes lenne a nagyvilág elé tárni. Kis különítményünk (a magyar borba immár végképp belehabarodott, stockholmi illetőségű Niklas Jörgensen és a Borrajongós Akov) csak ámult és bámult a prezentált sort kóstolva. Mielőtt a lelkesedést valaki félreértené, azért nem mesebeli, világverő fehérekkel találkoztunk, de ha borvidéki etalonokat emlegetek, azzal talán visszaadok valamit abból, hogy mennyire le voltunk nyűgözve.

Valami olyat képes felmutatni az ismeretlenség homályában alkotó műhely, amit nem sokan idehaza: húszéves, még most is jó száraz fehérborokat. Noha a filozófia szerint nem ezeken van a hangsúly: Némethék fő célja minden évben a lehető legnagyobb beltartalmú, természetes édesborok készítése. És míg azok jók, személy szerint engem kecses, áttetsző stílusú szárazaik bűvöltek el, amelyek leginkább Ambrus legújabb, korai szüretes boraival rokoníthatók. Bakó Ambrus saját bevallása szerint itt tanulta a borkészítést ("Pista bácsitól", ahogy ő emlegeti), így nem véletlen a hasonlóság.

És hogy miért reménység egy nagy múltú kispince? Bár kétlem, hogy ismertségre és népszerűségre áhítoznának, mégis reménykedem, hogy egyszer csak színre lépnek. Addig is ajánlott hozzájuk betérni, ha a környéken üdülünk, és rápróbálni elsősorban a jutányos áron mért 2013-as szárazakra.

Nemeth1
Minden bor idős, akár százéves hordókban érik a pincében.

A kóstolt tételek (zárójelben - nem véletlenül - a helyben szerzett benyomások alapján belőtt pontszámokkal, parkeri százas rendszerben, a miheztartás végett):

Gondűző Cuvée 2014 - lédig házi
Áttetsző, ropogós és illatos. Ha íze asztaliborosan híg és rövid is, a stílus elbűvölő és kifinomult. Kategóriájában hibátlan. (79)

Kéknyelű 1994
Színe még mindig világos. Toastos-benzines jegyek jelzik az időt, de frissessége nem szállt teljesen tova. Elegáns, karcsú, kerek és kicsit sós. Van benne egyfajta magnéziumos fanyarság, amit én Badacsonyhoz kötök (és nem feltétlen kedvelek). A kort tekintve, inkább jól elállt, mint fejlődött vagy gazdagodott, nem egy túl bonyolult bor – de hogy két évtizeddel a szüret után így néz, az nem kisebb dolog, mint szenzáció. (86-87)

Rajnai Rizling 1994
Egy árnyalattal mélyebb szín, még a világos spektrumban. Kis benzin, kis grillázs. Kellemes, bár nem túl komplex vagy intenzív. Vonzóan összeérett, de már fogyatkozik. Tisztes öregkor. Abszolút élvezhető. (86)

Rajnai Rizling 1997
Házigazdáink szerint kimagasló évjárat, ami jó, ha évtizedenként egyszer beüt. Ez nem szorul magyarázatra a bort kóstolva. A törékeny stílus és a csiszoltság változatlan, gazdagságát viszont más léptékkel mérik. Virágporos, finoman benzines, fajtajelleges. Kóstolva gyönyörű kerekség, szájbetöltő teltség. Elég tartalmas és intenzív, ugyanakkor kifinomult, nem izzad, hogy meggyőzzön. Meglehet, hogy a legjobb száraz pannon riesling, amit valaha kóstoltam. Nem is, biztosan az. (92)

Riesling 2013
Majd vízfehér. Fehér húsú őszibarack és virág az illatban, jó intenzitás. Kóstolva szép kerekség, jó arányok. Egyenletes, kellően hosszú lefutás. Remek, fogyasztásra kész. (88)

Ottonel Muskotály 1997
Fiatalos, muskotályos, intenzív, szinte robban. Full licsi. Megnyerű könnyedség, szinte lebeg szájban. Fineszes, szép. (89)

Ottonel Muskotály 2013
Ropogós, intenzív, és inkább fűszeres. Kerek arányok, a 97-es után valamivel lágyabb és egyszerűbb, de annyira élmentes és jól iható. (87)

Olaszrizling Late Harvest 1997
8g/l cukor. Áttetsző, virágporos, olaszosan éretlen barackos. Súlytalan, lágyabb, intenzitása moderált, inkább a textúráról szól. Vonzó, érdekes arányokat mutató bor. (88+)

Rózsakő 2003
Karakteresen illatos, nekem tetszik. Határozott édesség mellett kicsit olajos és lágy, de még így is kellemes. (86)

Rózsakő 2013
Tutti-fruttis primőr jelleg. Intenzív, szőlős, édes, de jó savú. Zamatos, behízelgő és érdekes. (88)

Heuréka Olaszrizling 2008
Aszúnak indult, de közel 17-es alkoholra kierjedt. Az illat aszús is, mézes, édes sárga gyümölcsös, tömény, felépítése viszont valami egészen szokatlan. Olajos konzisztencia, szelíd édesség, a hatalmas alkoholt szinte elnyeli. Egészen extrém, mégis kulturált - nem hiszem, gyakran szeretnék ilyen bort inni, de ízlik. (88)

Szürkebarát Kései Szüret 2006
Édes, grillázsos illat és íz, finomseprős aromák. Gazdag, de nem sokra megy vele – lágy, a vége tunya. Csak savkerülőknek. (83)

Kéknyelű szamorodni 2005
Arany szín. A fentebb emlegetett, badacsonyinak vélt, fanyar-keserű aroma jön belőle (ez inkább a fajta sajátja lenne?), meg botritisz és méz. Egészen extrém az íze: lágy, olajos, sós és szinte fémes. Sok sava van, mégsem éles valahogy. Intenzív, erőteljes, a szofisztikáltság viszont nem erőssége. Nehéz értelmezni, megosztó tétel. (86-87)

Ambrózia Olaszrizling 2011
Turist edition. Fogyasztói igényre készített modern, könnyen értelmezhető édes olasz. Friss, nem túl karakteres illat, nagyon édes, lágy íz, mégis jó frissesség. Nyalós, édesen erőteljes – egy másik célközönségnek készül, és elég jó annak, ami. (86)

"5 puttonyos aszú" 2005
Olasz aszúszem, rajnai alapbor. Mély, rezes szín, fejlett, avaros-dohányos, koncentrált illat. Súlyos, olajos, hömpölygős test, avaros, sós íz. Lágyabb bor, kis kesernye ellensúlyozza. A koncentráció az erénye. (90)

"6 puttonyos aszú" 2006
Olasz aszúszem, rajnai alapbor, ismét. Izgalmasabb illat több élettel. Füge és birsalmasajt. Olajos, sűrű és szinte súlytalan. Édesen intenzív, sűrű; én hiányolok egy kis struktúrát, de a pincére jellemző szép kerekségért, csiszoltságért jár a piros pont. (91)

Olaszrizling jégbor 2009
Koncentrált, mély és mézes, de nem intenzív. Olajos, lágy, édes, tömény. Brutál krémes. Ilyen grandiózus mélység mellett méltatlannak érezném lepontozni, de az értékelés csupán ennek szól, magam nem sok érdekességet találok benne. (89)

Olaszrizling jégbor 2006
100% fajtabor. Szilveszteri szüret (31.). Mézes, csonthéjasos illat, kicsit visszafogott. Édes, lágy, aszalt fügés íz. Gazdag, nagyon édes, kicsit sós. Finom, jó, de izgalom nem sok szorult bele. (89-90)

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

HattoriHanzo

"Ez lehet a legjobb badacsonyi pince, amiről még soha senki nem hallott. Néhány turistát, illetve helybelit leszámítva. "
Tényleg no offense, de ez nagyon nem így van...ez a pincészet igen régóta megkerülhetetlen, ha Badacsonyról van szó, és ha valaki boros céllal közelít erre a vidékre, elég szűk burokban kellett hogy éljen előtte, ha még csak nem is hallott Némethékről.

Őszintén mellbevágott ez a nyitás, de komolyan. :)

az_Anna

Bizony.
Egyébként (a csodás borokon túl), számomra azért is feledhetetlen a náluk tett látogatás, mert az egész pincét átitatja a család derűs és szeretetteljes hozzáállása. Amikor náluk jártunk, egy nyolcéves forma kislány nyitott ajtót, és úgy vezetett be minket, mintha mi sem lenne természetesebb. Leültetett minket, és szólt a papának, hogy jöttek négyen bort kóstolni :) Később a gazda el is mondta, hogy igen, mi sem természetesebb, Jázmin örömmel segít a pincében. Azért fogott ez úgy meg, mert az ilyesmi jelzésértékű, beszél arról, hogy milyen szellemben folyik a munka ebben a pincében: itt lélek van mindenben. Amikor ilyet látok, megnyugvással konstatálom, hogy van, ami nem változik (és ez jó).