Menü
Rövid URL

Bakator gránitból- Bencze Kékbakator 2015

Bencze k%c3%a9kbakator
Halvány pink beütés

Szép csendben megalakult a Bakator Szövetség, de ennek a hírnek nem kerítettek túl nagy feneket hazánkban. Nemhiába, ritkán folyik ingyen a bakator. Nehéz is lenne, a piros bakatorból nagyjából másfél, míg kékbakatorból kicsit több mint két hektár terem hazánkban. A szövetség is inkább kárpát medencei, egyelőre öten alkotják, ebből hárman a határainkon túl művelik szőlőiket. Bartos István Szatmár megyében, Heit Lóránd a Biharságban, Maurer Oszkár a Hajdúságban, míg itthonról Bencze István és Málik Zoltán a Szent György-hegyen / Badacsonyban tevékenykedik. Céljuk, a bakator és egyéb ősi magyar fajták felélesztése és népszerűsítése. Ha valaki kedvet kapna és bakator ügyben hozzájuk fordul, biztos, hogy nem zárkóznak el a segítségnyújtás elől.

Vörösbornak indult, de a szeptember végi esők megrepesztették a vékony héjú fajta bogyóit, így idő előtt le kellett szedni. Egész fürtös préselés után acélban erjedt, de a vörös bogyók héja így is megfogta kissé. Az erjedést követően egy évre átkerült gránit edénybe. Hűvösebben neutrális illattal indít, de folyamatosan nyílik és tárja fel rétegeit. Csonthéjas gyümölcsök, zöldalma és fehérbortól szokatlan cseresznye, mely érdekes módon ízben is visszaköszön. Nem egy könnyed darab, szinte rághatóan sűrű, de a mégsem lustul el, viszont kellően ízgazdag. Gyönyörű textúra, fehérborra ritkán használok ilyen jelzőt, de ez bársonyos, a lecsengés finoman sós.

Értékelés: 14 pont.
Ár: 4750 Ft.
Vételként: Akit érdekelnek a ritka ősi fajtáink, mindenképpen tegyen vele egy próbát.
Zárás: parafa.
Alkoholtartalom: 12,0%.
Lábjegyzet: Nyugodtan engedjük kicsit magasabb hőmérsékletre, 13-15°C-on mutatja meg magát igazán.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

WineUnderground

Figyelemreméltó badacsonyi pince! Szurkolok Bencze Istvánnak és a Bakator Szövetségnek!