Menü
Rövid URL

Az érettség nem ellenség - kékfrankosok

Chewbacca
A hangja sem szebb (www.trustedreviews.com)

A kékfrankos sav nélkül olyan, mint Uj Péter megborotválkozva. De azért ne csináljunk Uj Péterből Chewbaccát! Amikor a World of Fine Wine nagy kékfrankos tesztje után a mászterek a sav miatt derpegtek, én azonnal ellentámadásba lendültem, és megállapítottam, hogy nem ismerik a kékfrankost, ezért követik el a főbenjáró bűnt: más fajtára szabott elvárások alapján ítélkeznek. Az elmúlt időszakban megértőbbé váltam, már nem söpröm le egyetlen heves mozdulattal Alex Hunt MW sirámait: "bár a sor nem volt különösebben hosszú, az összeadódó savak jobban megviseltek, mint eddig bármely más fajta esetében, amiből nagyobb mennyiséget kóstoltam". Az elmúlt hónapokban kóstolt kékfrankosok alapján az én konklúzióm: elég baj a savhangsúly, ne tetézzük savanyúsággal!

Vylyan Villányi Kékfrankos 2012

Nem zsánerem a barrik kékfrankos, de ez a legjobbak közé tartozik. Az elsőgenerációs nagy osztrák kékfrankosokra emlékeztet: minőségi hordó, nagyboros jelleg, komplexitás. A fajtát nem győzte le a hordó, de az a gyümölcsös-fűszeres energia, amiért én szeretem a kékfrankost, le lett szabályozva. A vége kissé szárít és kesernyés. Viszont, és ez tőlem nagy dicséret, vakon elvegyülhetne egy rosso di montalcino-sorban.

12 pont; 3740 Ft

Karner Gábor Tavasszal a Föld Kékfrankos 2013

Az illat nehezen nyílik, van benne valami fel nem oldódó keménység. Kóstolva könnyed, gyümölcsösen friss és fürge, viszont a sav hiperaktív és zöldbe hajlik. Egy idő után a savanya elvette a kedvemet a további ismerkedéstől.

7 pont; 5000 Ft

Heimann Kékfrankos 2015

Franciásan szólva, sajátos odőr lengi be. Én redukciónak mondanám, de végleg kiszellőztetni nem bírtam. Kóstolva viszont remek: finom, bájos, vidám, gyümölcsös, jóivású. Egy órával a nyitás után megfeleződik a kellemetlen szag, és kiderül, hogy a paraván mögött szedres, málnás, fűszeres kékfrankos illat rejlik. De a paraván mögé három nappal később is csak pipiskedve lehet belátni (szerencsére a bor állt rendületlenül). Nagy kérdés, hogy a 12-13 pontból, amennyire a korty feljogosítaná, ki mennyit von le az odőr-malőr miatt.

Én 10 pontnál álltam meg, de érdekelne, hogy mások mit gondolnak róla. 1890 Ft.

Ráspi Kékfrankos 2013

A Ráspikat mostanában gyakran sújtó illó nyomokban sem jelentkezik. Tulajdonképpen olyan, amilyennek évek óta megszokhattuk: halvány árnyalat, fűszeres, ásványos, meggyes, sós korty, a savanyú határán táncoló élénkség, fanyar finis. Árnyalatokban gazdag, fejlődőképes bor, de akiknél az érettség alapkövetelmény, azok tartsák meg a három lépés távolságot.

10 pont, 2600 Ft

Luka Kékfrankos 2013

Igazi kékfrankos, igazi soproni bor. Minden megvan benne, amiért a Weninger és Ráspi kékfrankosokat szeretni lehet, ugyanakkor hiányzik belőle mindaz, ami a Weninger és Ráspi kékfrankosokat sokak számára emészthetetlenné teszi. Szép egyensúly, izgalmas, finom részleteket kínáló, lédús korty, hosszú lecsengés. El tudom képzelni, hogy van, aki még ezt is savhangsúlyosnak mondaná, de nem értenék egyet vele. Ez 10 év múlva is bor lesz.

13 pont, 4500 Ft

Weninger Kékfrankos 2014

A Weninger-borokat szinte általánosan jellemző redukcióval nyit, de remekül korrigál. Éterien könnyű, vibrálóan gyümölcsös, fűszeres, sós korty, minőségi tannin, hosszú lecsengés. A 2010-es Gargert idézi. Azt hiszem, ennél többet kihozni az évjáratból nem nagyon lehetett.

12 pont, 2500 Ft

Dúzsi Kékfrankos 2013

Egy hajszál választja el attól, hogy belépőszintű etalon és best buy legyen. Számomra a lehető legtipikusabb kékfrankos; gyümölcsössége, fűszeressége, szerkezete, tanninja mind a mértani közép felé mutat. A hajszál a levesben: a túlpörgő sav. Étel mellé szerintem még vállalható, de önmagában amortizál.

9 pont, 1600 Ft

Homola Kékfrankos 2013

Homonna Attila guruló borászkodásának talán egyetlen vörösbora, mindenesetre az egyetlen, amit ismerek (aztán ellenőriztem a honlapon, és kiderült, hogy van syrah is). Nem is tudom, minek erőlködik Tokajban. A viccet félretéve, a Luka mellett eddig a legjobb 2013-as. Komplex, vonzó, nyilt illat ibolyás, szilvás és tintás jegyekkel. Fűszeres, finom korty, remek egyensúly, tiszta ízek. Még sokra viheti.

13 pont, 3550 Ft

Wetzer Kékfrankos 2013

Lehet, hogy a név keveseknek ismerős, de a szűk körben kivívott presztízs egészen Kaliforniáig repítette, ahol a 25 dolláros ár ellenére elkapkodták. Ahogy a kereskedő körmönfont őszinteséggel fogalmaz: "Acidity is by no means compromised and this wine is impossibly bright and put together thanks to over a year on the lees." Nos, a savakat olyan mértékben sikerült megőrizni, hogy a jegyzeteimat alkotó szöszölés részleteire már egyáltalán nem emlékszem, mert a zsigeri horror, amit az első, majd a hitetlenségemből adódó vakmerőség diktálta második korty után éreztem, az most is görcsbe ránt.

Megnézve a jegyzeteimet, kiderül, hogy az illat, és tulajdonképpen a savakon kívül minden más, szép reményeket keltett bennem. Cseresznyés, meggyes, fűszeres, sós, tisztaízű, igazi soproni kékfrankos. Csak hát húz a sav, húz a tannin és még savanyú is.

6 pont; 3500 Ft

Szeleshát Kékfrankos K2 2013

Paprikás Szeleshát-borral találkoztam már (sőt, szinte csak azzal), de paprikás kékfrankossal még soha. Fogalmam sincs, hogy a boszorkány üstbe vajon mi kerülhetett még a kékfrankoson kívül. Mindenesetre a főzet - minden ellenkező előjel ellenére - finom lett. Két fél feszül egymásnak: sav és édesség, és valahogy megtartják egymást. Nagy szerencse, hogy sem az extrahálást, sem a hordóban tartást nem vitték túlzásba, így összességében ez egy jól iható bor.

10 pont, 2150 Ft

Úgy látszik, kékfrankosban is igaz lesz az az intuitív felismerés, hogy az alapok szilárdabbak, mint a felépítmény. Vagy ahogy az akadémikus alkoholista, Alex Hunt fogalmazott: "A savprobléma nem fog eltűnni, vagyis egyensúly csak a gyümölcs édessége és a textúra finomsága mellett jöhet létre."

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

valopapa

Ebből a Karner féle 2013-as kf-ból bevásároltam, de akkor még várok vagy 1 évet a bontással hátha alakul a "savanya"...:)

loading

Igazából örülök annak, hogy mások is észrevették a túlburjánzó "savra gyúrást". Talán az oldal ismertsége elegendő lesz, hogy elgondolkodásra késztesse a termelőket vagy a kereskedőket, akik a sav fókuszt hirdetik, stb. És változtassanak ezen.

@valopapa: Karner kékfrankosok nem rosszak. Termelőtől eltekintve a 2013-as évjárat vörösboraiban dúlnak a savak. Most ősszel, télen már jónak kellene lenniük. B verzió, hogy összezuhan és színes, savas lötty lesz belőle (nálam egy-két 2013-as tétel már nem bírta ki a 2 évet sem).

jackrose

Számomra a 11-es Gereg is valami kegyetlen módon savas volt, láttam, hogy az egekbe magasztalták a kritikusok, de nekem nem állt össze...nyers volt...
Fél éve kóstoltam el az utolsó palackot, akkor is tomboltak benne ezek a brutális citrusos savak.
Lehet, hogy 5-6-8 év alatt lekerekedne?

jackrose

Az Úrráteszi viszont etalon volt, az egy komoly élmény volt, azt nem felejtem el egyhamar.:)

octopus

@jackrose: a savtartalom tudtommal nem változik idővel a palackban, azaz a savak nem bomlanak le (ellentétben a minőségi tanninnal - a húzós/szárító fajta viszont abból sem kerekedik, soha). Ezzel együtt is, moderált savhangsúly/húzósság képes néhány év alatt megszelídülni. Kétségeim vannak afelől, hogy van-e erre esélye a 11-es Geregnek, de ne legyen igazam.

Kopi

@jackrose: Valószínűleg pH volt nagyon alacsony és akkor már tök mindegy nem fog kerekedni.
Amúgy viszont a 12'-es Gereg nagyon szép lett. Kár, hogy elkapkodták mielőtt forgalomba került volna...