Menü
Rövid URL

Az aszú örök és elpusztíthatatlan

Sargaborhaz5p2008

Nem emlékszem pontosan, mióta is állt sorsára hagyva a megbontott palack a cég egyik hűtőjében. Egy jófej projektvezető lepett meg vele néhányunkat egy keményebb nap végén - amennyire fel tudom idézni, így került elő. Ittunk néhány pohárral, majd eltettük a maradékot későbbre. Ahogy az bent lenni szokott, hamar elfeledkeztünk róla. Teltek a hetek, hónapok, a tartogatás hibernálássá nyúlt, az üveg szép lassan a hűtő szerves részévé vált - egy idő után már senki nem emlékezett rá, kihez tartozik, mikor is került oda. Mindig is ott volt, a helyén. Úgy két éve biztosan, de lehet, hogy több az már.

Aztán az egyik nap, midőn a kávémat igyekeztem ihatóvá varázsolni, avagy a tejet kerestem a hűtőben, a szemem a szokásos módon átsiklott a tokajis palackon, de ezúttal vissza is tért oda. Hiszen ez egy üveg bor. Mintha már itt lenne egy ideje. Mióta is? Lassan felderengett a fenti sztori, mire átsuhant az agyamon, hogy szó nélkül kiöntöm - szokásom önkéntes alapon a közösségi berendezésben tisztogatni mindenféle ottfelejtett, lejárt szavatosságú élelmiszerek okán -, de aztán mást találtam ki. Ez mégiscsak egy aszú. Talán kibírta azt, ami nem tűnik lehetségesnek, nézzük már meg!

A helyzet úgy hozta, hogy a konyhámban éppen várakozott néhány pedigrés, két napja megbontott és megmaradt aszú, tökéletes kontextust biztosítva a vizsgálódáshoz. Ezt egyszerűen nem akartam elhinni: egy intenzív, életerős és élvezhető bort találtam a palackban, mely a kontrolltételek mellett sem tűnt halványnak. Meglehet, hogy az illat közelebb került a száraz szamorodnihoz, de én zavaró dolgot vagy hanyatlásra utaló jelt nem fedeztem fel benne. Birsalmasajt a fő vonulat, beszáradt kajszi és narancslekvár, némi dohány és avar kíséretében. A pince (Disznókő) stílusához hűen relatíve testesebb a bor (alkohol: 12%), a feszesebb, izmosabb aszús vonalat képviseli, savai is lendületesek. Sokkal több, mint iható, kifejezetten jó. Úgy 12 pont (87/100).

Hogy mi ebből a tanulság, azt nem tudom. Nem buzdítanék senkit sem arra, hogy kísérletezzen a kinyílt ünnepi aszúval - remélhetőleg az lesz olyan jó, hogy gyorsan elfogyjon, és ez is a rendeltetése. De ha netalán mégis ott maradna, mikor a napok óta tartó bejglizabálás után már gondolni sem bírnak egy darabig báminemű édességre... hozzák el nekem, van még hely a céges hűtőben.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

hetfejutannin

Klassz írás lett, köszi!

A 2013-as változatot esetleg kóstoltad? Annyira jó év aszúban, hogy tán még a másodvonal is nagyot szólhatott...

A poszt címére pedig csak annyit mondhatok: ámen!

octopus

@hetfejutannin: nem, még nem volt szerencsém hozzá. Mivel nagyon jó az ára, megfizethető aszút keresve én is valószínűleg ezzel próbálkoznék.