Menü
Rövid URL

Az Aldi belenyúlt – Villányi Shiraz 2014

Aldivillanyishiraz2014

Ha Villányból egy rossz évjáratból ilyen syrah kerül ki a polcra potom ezer forintért, azt én nem vagyok képes spekuláció nélkül megállni: mi van akkor, ha nem is a franc a borvidék legnagyobb lehetősége? Hosszabb hagyományok ide, vagy oda, a syrah – vagy ahogy a fenti címkén is szerepel, shiraz – szerintem minden egyéb francia szőlőfajtánál jobban passzol ide. Csak meneküljön meg a brett elől.

Nem sok vörösbort tudnék említeni az elmúlt évekből, ami ennyibe kerül és hajlandó lennék meginni. Ez viszont az utolsó cseppig elfogyott, méghozzá meglepően gyorsan. Én ezt elsősorban az egyensúlynak és a hibátlanságnak tulajdonítom: minden részlet ott van, ahol szeretem; ez a bor rendben van. Persze, hogy nem komplex, de vég nélkül tudnám sorolni a drágább és komplexebb borokat, amelyek kapcsán előbb jutnak eszembe kifogások, mint erények, és amelyek nem tetszenek. Ezzel elégedett voltam.

Igazán jó fajtajelleg: feketeborsos, fűszeres aromatika, inasabb felépítés, lendületes és csontszáraz íz. A sav nem húz, a tannin mindössze finoman keretez. Szellős, relatíve egyszerű bor, de annyira helyén van mindene, annyira ízléses és borszerű, és nem utolsósorban jól csúszik. A 2013-as előd teltebb, gyümölcsösebb, tartalmasabb volt – azt meglehetősen alulértékeltem akkor –, de attól még ez egy szerethető, jó alapvörös a mindennapokra. 10 pont és best buy (84/100, csavarzár, 12,5%, 1000 Ft, Aldi)

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Hapci

Khmmm - a "teltebb, gyümölcsösebb, tartalmasabb" előd 9 pont, ez meg 10.
Következetesség a köbön.
Vagy mi a fax ez, reklám?

Hapci

Arra gondoltál, hogy csupán ezt kérdem:
"Mi ez, reklám?"
Mire megérkezik a válasz:
"Nem."
S máris beljebb vagyunk.
Viszont közben kibogarásztam az Aldi honlapján, hogy a fenti bor a Csányi Pincészet terméke, így el is ment tőle a kedvem (ami még maradt a fentiek után).

octopus

@Hapci: "azt meglehetősen alulértékeltem akkor" - reméltem, hogy ez magyarázatul szolgál

Csero

A cikk után kedvet kaptam hozzá és vettem egyet. Gondoltam, hogy az itteni ajánlásban, véleményben nem fogok csalódni (mint általában)...hát tévedtem...ez a bor rossz, úgy ahogy van. Az illat sem volt tiszta nekem, ízben jellegtelen, vékony...egy pohárral fogyott, azt se kellett volna. 500 Ftot sem ér ( nekem).

syntaxerror

Kipróbáltuk mi is, de nem nyerte el a tetszésemet. Megteszi, hétköznapi megivósnak elmegy, de még egyszer nem veszek. Akár az Aldiban is, egy ezresért is kapni jobbat, igaz nem hazait.

syntaxerror

Másnapra egyébként sokkal barátibb lett, de 8 pontnál nem tenném többre így se az összképet