Menü
Rövid URL

Ausztrál rhone-i: Fox Creek Postmaster GSM

Foxcreek

Fox Creek Postmaster GSM 2014, McLaren Vale

Ausztrál csillag a parkeri fénykorszakból. Mármint a pincészet; a hírnevet Shiraz Reserve nevű csúcsboruk alapozta meg számukra. Az idők változnak, ma már kevésbé lelkesedünk a böszme vörösekért, de hogy még semmit nem kóstoltam a termelőtől, az a mai napig zavart. Ismerkedésnek itt van ez a dél-rhone-i blend – már nem olcsó, de kvázi csak belépő a kínálatba.

Bejön. Az az izgalom nincs meg benne, mint az óvilágibb ausztrálokban - Wendouree, Clonakilla, Hoddles Creek, csak hogy néhány nevet említsek -, viszont képtelenség hibát találni benne. Aroma és íz annál több van benne, mondhatni zsúfolásig. Intenzív, áradóan gyümölcsös (fekete cseresznye és szilva), gazdag és precíz. Rhone-ira ugyan nem hasonlít, de a vérvonal mégis felfedezhető, még a mentolos felhő mögül is nyilvánvaló, hogy ez nem tiszta shiraz. Szélesebb, húsosabb a korty, ahogy a grenache-tól várhatjuk. A textúra csiszolt, a hordó szépen besimul és az arányok is jók. Könnyű élvezni és értékelni.

Pont: 13 (89/100).
Ár: 17,5 euró (vinexus.de).
Vételnek: nem rossz.
Alkalom: ha inkább kényeztetésre vágyunk (kellemetlen meglepetések nélkül), mint kalandra.
Zárás: csavarzár.
Alkoholtartalom: 14,2%.

8 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Hapci

@Törölt felhasználó:
Mintha emlékeznék korábban egy Törölt felhasználó "nevű" kommentelőtől Octopus-közeli hozzászólás(ok)ra... sebaj, valószínűleg rendszertanilag tévedtem, amikor aszittem, hogy egy oktopusznak karja van sok, nem pedig feje...
Lényeg viszont a lényeg: én magyar tirpák vagyok, ennyi külföldi bor k. nem érdekel - a legutóbbi 12 posztból 3 szól magyar borról, és egy tartalmaz magyart is. Ez aránytévesztésnek tűnik nekem, de majd a további olvasók törpe minoritásnak minősítenek, ha ők nem így érzik.

labruska

#octopus
Kóstolj légyszi több magyar bort, a felhasználókat meg ne Töröld felhasználókká. Köszönjük!:)))

octopus

@Hapci, @labruska: a felszólalt "Törölt felhasználó"-ról nem tudom, hogy kicsoda, és még soha nem töröl(tet)tem senkit. Egy illető mondjuk elég közel jutott egyszer hozzá, az tény. A külföldi boros posztok aránya - függetlenül attól, hogy mennyi magyart iszunk - véletlenül alakult így, valószínűleg nem lesz jellemző ilyesfajta "aránytévesztés".

loading

@Hapci: pedig lassan én is hajlok arra, hogy az általad írt arányban vannak a szó minden értelmében jó magyar borok az aktuális piacon. Így értelmezhető akár jó borok piaci körképeként.
A múlt havi mátrai kóstolóból kiindulva, hamar kedvetlenné válhatnak majd szegények ennyi magyar bortól.

fanyuvofeherlofia

Amennyiben nincs szerencsénk, magyar tendenciákat tekintve horribile dictu lassan borblog magyarul lesz az oldal...