Menü
Rövid URL

Ausztrál bajnok – Hoddles Creek Estate

Hoddlescreekpn12

A Hoddles Creek Estate Ausztrália legjobb árértéket kínáló pincészete. Már ha hiszünk a legjelentősebb helyi kalauznak, a James Halliday jegyezte Wine Companionnek – és miért ne hinnénk. Ha egy ilyen cím mögött holmi újvilági nagyüzemet gyanítunk, meglehetősen messze járunk azonban a valóságtól: valójában egy 33 hektáros családi birtokról van szó.

Adja magát a kérdés ezen a ponton: vajon melyik termelő lenne a legméltóbb a Best Value Winery 2015 díjra idehaza? Ahol nem nagyon lehet mellényúlni, mert minden remek és még jó vétel is a maga kategóriájában, árában? Olyan névvel könnyen előállok, aki fel tud mutatni egy vagy több ilyen bort (Feind, Kősziklás, és még sokan mások), de ha az abszolút konzisztencia is szempont, akkor elbizonytalanodom. Persze én nem is kóstolok ehhez elég magyar bort. Talán Botték Tokajból?

Visszakanyarodva az eredeti ösvényre, nem gyakori, hogy ilyen hazájukban felkapott pincészetek boraihoz Európában hozzá lehessen férni (mert hamar elfogynak helyben is – a jó árérték még Ausztráliában is fontos, nem hogy nálunk). De aki keres, az talál, és egy német webshop kínálatában egyszer csak rábukkantam a borászatra.

Megkóstoltam tőlük két bort, az alapszériás chardonnay-t és pinot noirt (a birtok fő szőlőfajtái; a hűvösebb Yarra Valley-ben járunk, Melbourne szomszédságában), majd eltöprengtem a fentieken. Persze ez csak részeredmény, de milyen biztató – mindkettő hibátlan, kiváló egyensúlyú és izgalmas alkotás. Nem lehetetlen 16 euróért (és ezek a világ túlfeléről érkeznek) ilyen míves pinot-t és chardonnay-t találni, csak nem is könnyű. Pláne ugyanazon termelőtől. Ha a kínálat többi darabja is hasonló pályán mozog, akkor ez már-már egy mesébe illő történet.

Hoddles Creek Pinot Noir 2012, Yarra Valley

13,2%, csavarzár. Világos színű, szellős, törékeny bor minimális szerkezettel; eddig emlékeztet számos pannon változatra. A részletekben már kevésbe. Diszkrét, gyönyörű hordó fűszeressége, kevés pirított tökmag kölcsönöz aromatikájának burgundi jelleget. Nem különösebben gyümölcsös, az intenzitás viszont első osztályú: majd kiugrik a nagy Zatlóból. Áttetsző, nem túl koncentrált szájban, mégis van íze, hossza, vége, és jó hosszú utóíze. Nüanszokkal teli, rendkívül finom kidolgozású pinot. 14 pont (90/100, 15,90 EUR, cb-weinhandel.de)

Hoddles Creek Chardonnay 2012, Yarra Valley

13,2%, csavarzár. Finesz és elegancia ismét, a koncentráció nem érdekli. És így is hosszú. Nagyon chardonnay-s, nagyon burgundis: illatában tökmag, finom tölgy, finomseprős jegyek, és mindenek előtt vibráló frissesség, intenzitás; majd kicsattan az élettől. Elegáns, kecses, finom ívű korty; egy pillanatig sem harsog, és egy pillanatra sem bukik alá. Itt határozottabbnak tűnik a fa, viszont nem buta, közhelyes vagy édes. Könnyed és elegáns, akár egy jó champagne. Még nagyon fiatal. 14 pont (90/100, 15,90 EUR, cb-weinhandel.de)

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Mindkettőből hiányzik a gyümölcs helyette viszont kapok tökmagot? Nekem ez így "nem jön át", főleg nem közel ötezerért.

syntaxerror

Magyar best value-nak a Villa Tolnay mar majdnem jo, csak neha esik be gyengebb tetel. Meg amugy nekem a Kreinbacher is ilyen, csak ott azert akad magasabb arszint