Menü
Rövid URL

Albariño, a spanyol szenzáció

Albarino sor

Nálunk még divatba sem jött, de a Decanterben már temetik Spanyolország legnépszerűbb fehér szőlőfajtáját, az albariñót. Pedro Ballesteros Torres MW szerint az albariñót elérte a "pinot grigio-effektus": "Készítesz egy jó bort, amibe az emberek beleszeretnek. Erre fölfuttatod a tízszeresére a termelést, és reméled, hogy a szerelem megmarad. Hát, nem."

Az albariño fő termesztési területe Spanyolország észak-nyugati csücske, Galícia. Az éghajlatot az Atlanti óceán határozza meg: enyhe tél, enyhe nyár, bőséges csapadék. A szőlőtermesztést a 90-es évekig a családi gazdálkodás jellemezte, a kisbirtokok átlagos mérete 0,6 hektár volt. Változást az albariño eredetvédelmi rendszerének bevezetése hozott, a Rias Baixas DO 1988-ban jött létre. A szabályozás meghozta a nagybefektetők kedvét, birtokot alapított többek közt a La Rioja Alta (Lagar de Cervera), Ramón Bilbao (Mar de Frades) és González Byass (Pazos de Lusco) is. A kistermelők látva a nagyok beruházásait, termelőszövetkezetekbe csoportosultak és óriási fejlesztésekbe kezdtek. Míg 1987-ben 14 bejegyzett borászat 237 hektáron termelt, ma 180 borászat nagyjából 4000 hektárról szüretel.

Mardefrades

Az albariño vastag héjú fajta, mely ellenáll a Galíciára jellemző nedves éghajlatnak, hagyományosan pergolás (emperrado) művelésben termesztik, így a növényzet maximális napfényt kap, a fürtök körül jobb a légmozgás és távolabb kerülnek a magas páratartalmú talajtól. Hátránya, hogy a művelés nehezebben gépesíthető, így az elmúlt évtizedben számos területet alakítottak át kordonos művelésre.

A borászatokat a kísérletező kedv, folyamatos innováció jellemzi, a tartályos reduktív tételeknél is egyre gyakoribb a seprőn tartás, készülnek tételek hordós érleléssel, kísérleteznek természetes édes borkészítéssel, és jegyet váltottak már a buborékos vonatra is.

A most kóstolt borokat egy Galíciára szakosodott webshopból szereztük be a Decanter ajánlásai alapján, de a készítésmódokat tekintve is szerettünk volna átfogó képet kapni. (A Vino Castillo egyébként egészen jó sort kínál, jó áron.)

Albarino sor 3

Bodegas as Laxas Sensum Laxas Brut

1975-ben alapított borászat, amely 1986-ban mindössze 8 ezer palackot készített, most viszont fél millió fölött tartanak, és 50 hektárról szüretelnek. Pezsgőt 2012 óta készítenek tradicionális eljárással.

Visszafogott felhabzás és nagyon apró buborékok jellemzik. Élesztős, kenyérhéjas, friss zöldalmás, citrusos illat, mely nem túl összetett, intenzív savak varázsolják frissé, de egysíkú, citrusok és zöldalma uralja. Bőven van feljebb, 9 pont (82) (13,0 euró, nem venném meg újra) Alc.: 12,5%

Bodegas Terras Gauda 2015 (O Rosal)

A pincészet Peter Sisseck által alapított cégcsoport része, melynek a bierzoi Bodegas Pittacum és a douroi Quinta Sadornia is része. 1990-ben az első szüretet követően 37 ezer palackot töltöttek, ez mára 1,5 millióra emelkedett. A szőlőterület 160 hektár.

70 százalék albariño, 15 százalék loureiro és 15 százalék caiño blanco házasítása. Az illatban csonthéjasok, körte, pattintott köves ásványosság. Krémes, testesebb szerkezetű, remek savakkal, ízben barackkal és körtével, sós lecsengéssel. Ekkor még nem sejtettük, hogy besöpri az este bora címet, csak a visszakóstolásnál derült ki, hogy mennyivel színesebb, mint a tiszta albariñok. 13 pont (90) (11,25 euró, megvenném újra) Alc.: 12,5%

Mar De Frades Albariño 2015 (Val do Salnes)

1987-ben alapított pince, a Rias Baixas eredetvédelmi rendszer megalkotásának úttörői. Jelenleg a Ramon Bilbao cégcsoporthoz tartozik, és továbbra is vezető szerepet tölt be a régióban. A tengerre emlékeztető figyelemfelkeltő kék palackból évente 635 ezret töltenek meg. Előzetesen a kóstoló feltételezett sztárja, minthogy három MW szerint is 95/100 pontot ér.

Friss zöldalmás illat, citrusokkal és barackkal, a kortyból könnyed elegancia és lendület árad. Zamatos barack, zöldalma és mangó, hosszú sós lecsengés. Szerkezetre akár egy jó rajnai riesling alacsonyabb maradékcukorral, de nálam így is „csak” 13 pont (89) (12,95 euró, alkalomadtán megvenném újra) Alc.: 12,5%

Mar de frades 2
(fotó: http://cdn6.bigcommerce.com/)

Granbazán Limousin Albariño 2014 (Val do Salnes)

Tehenészetként kezdték 1960-ban, szőlővel csak a 80-as évek óta foglalkoznak. 17 hektáron, pergolás művelésben termesztik a szőlőt. A reduktív tételek mellett hordósakat is készítenek. A 4 hónapon át francia tölgyben érlelt Limousinból 7 ezer palack készül évente.

Első pillanatra érződik, hogy teljesen más iskola. Intenzív vaníliás hordófűszerek, érettebb trópusi gyümölcsök. Krémes test citrusos savakkal, trópusi gyümölcsökkel, de kevésbé fogott meg mint az előzőek. A túl sok hordó, az elegancia rovására megy. 12 pont (87) (18,9 euró, nem venném meg újra) Alc.: 12,5%

Paco & Lola Albariño 2014 (Val do Salnes)

2005-ben alapított fiatal pincészet, mely termelőszövetkezetként működik. 1800 parcellán, összesen 200 hektáron kizárólag albariñhot termesztenek. A pince hatalmas, megszámlálhatatlan acéltartállyal és dübörgő marketing gépezettel. Évi 700 ezer palack.

Színlé, hűtött acéltartály, három hónap finomseprőn. Hűvös illatában barack, trópusi gyümölcsök, sárgadinnye és citrusok, sokkal frissebb mint az előző. Az egyensúly tanítani való, a savak itt is citrusosak, ugyanakkor a seprőn tartás miatt krémes is a korty, barack, mandarin és ananász, sós lecsengés. Kényeztet, 13 pont (89) (12 euró, megvenném újra) Alc.: 12,5% (Itthon is elérhető a DropShop kínálatában.)

Quinta de Couselo 2013 (O Rosal)

A pincészetet a Santa Maria de Oia ciszterci kolostor szerzetesei alapították 1163-ban. 1864-ben egy árverésen vásárolta meg a Vicente család, akik aztán 2013-ban adták el a Grandes Pagos Gallegos di Viticultura Traditional szőlőtermesztő csoportnak. A szőlő mindössze 5 hektárnyi: a régi apátsági falakkal körbevett „A Chierában” 30 éves tőkék lugas műveléssel, és a mészköves talajú „Sobralban” 15 éves tőkékkel, kordonos és lugas műveléssel vegyesen. A szőlőben kerülik a rovar és gyomirtó szerek használatát.

A bő felvezetés után pofára esés. Albariño, loureiro és caiño blanco házasítása, melyet elvitt a TCA, mely mögött szép dolgok sejlenek fel. (11,9 euró, alkalomadtán megvenném újra) Alc.: 13,0%

Condes de Albarei En Rama Albariño 2006 (Val do Salnes)

1988-ban alapított termelőszövetkezet, 300 hektár feletti területtel, összesen évi 2,3 millió palack. 40 éves tőkék válogatott termése, természetes élesztőkkel erjesztve acéltartályban, majd 3 éves finomseprős érlelés szintén acélban. A teljes mennyiség mindössze 3300 palack.

Érett, enyhén oxidált, tercier jegyekkel, konyakos, diós, régi szamorodnikat idéző illatvilág. A korty frissebb, érett trópusi gyümölcsökkel, de az illat teljesen leblokkolt, nem tudtam hová tenni az előző borok frissessége után. 9 pont (83) (27 euró, kidobott pénz) Alc.: 13,0%

Martin Codax Gallaecia Albariño 2011 (Val do Salnes)

1986-ban alapított, szintén szövetkezeti rendszerben működő pincészet, amely 550 termelő termését dolgozza fel 450 hektárról. A pincében 30 ezer literes rozsdamentes tartályok erdeje, na meg egy kis hordós érlelő, francia hordókkal. Borunk a történelem első kései szüretelésű albariño bora, acélban erjed és érik. 6844 palack készült belőle.

Illatában petrol, füst, méz, aszalt gyümölcsök, narancslekvár, botritisz, mely sokkal édesebb bort sejtet, pedig érzetre éppen csak félszáraz. Finom savak adta lendület krémes kényeztetéssel, érett trópusi gyümölcsökkel, de ennyi pénzért már tűzijátékot vár az ember, az pedig itt elmaradt. 12 pont (88) (38,0 euró, messze áron alul teljesít) Alc.: 13,0%

Az albariño mint fajta nem győzött meg teljesen, bár csak egy szeletnyit vágtunk a tortából. A nagy szériában készített alapborok jobban szerepeltek, mint a drága válogatás tételek, ami akár jó hírként is felfogható. Vörös fronton a spanyolok azért klasszisokkal jobban állnak.

[sweetsole]

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

thew

1. kérünk szépen egy "üzenet a szerzőnek/szerkesztőknek" opciót vagy email-címeket, lehetőleg cikkenként és blogonként is (a gomijo.hu kapcsolattartási felülete finoman értésünkre adja, hogy nem fecsegésre és fontoskodásra szolgál)
2. addig kénytelenek vagyunk kommentekben offolni
3. tehát: Szöllősi Boldogság 2015, Aldi. Az internet nem ismeri, nekem elsőre elég nagy best buy, kíváncsi lennék, hogy mások szerint is az-e. Ugyanitt a Preignes Paradis rozé is megér talán egy bekezdést.