Menü
Rövid URL

ájnsz cváj dráj jozeflájc

R%c3%bcdesheim
Nem vénnek való vidék - Rüdesheim Schlossberg (forrás: riesling.de)

Nincs semmi az értelemben, ami ne lett volna előbb az érzékekben. Mondta Locke, és csúnyán melléfogott. De azért kétségtelen, hogy borképünket a tapasztalat alapozza meg. Ám hogy mit jelent hosszú távon, hogy az én riesling-szocializációm pillére, de legalábbis suszterszéke a tescós elzászi, meg nem tudnám mondani. A 2010-es, amiből vagy kartonnyit beépítettem a szervezetbe, egy markáns, petrolos, minerális barlanglakó volt méretes savbuzogánnyal. A 2011-es gyümölcsösebb, civilizáltabb, barátságosabb, de szintén markánsan riesling. És elég sok wachauit is átszűrtem magamon, de mostanára valahogy az a kép alakult ki bennem, hogy egy wachaui riesling közelebb esik egy wachaui zöldveltelinihez, mint egy német vagy elzászi rieslinghez. Ám echte germán rieslinget ritkán ittam. És bár régóta akartam, nem tudtam, hol kezdjem.

Leitz
Rám számolt

A riesling.hu kínálatának különböző metszetei végig roadshowzták a magyar blogoszférát, és jó ideje szerettem volna már szavukon fogni a szerencsés hozsannázókat. Úgy kalkuláltam, hogy a legjobb megtérülést nem egy Dönhofftól vagy Joh. Jos. Prümtől várhatom, hanem a nemzetközileg kevesebb hájppal kenegetett pincéktől. Így kötöttem ki Josef Leitznál, aki a gyakorlatban már Johannes. A borvidék Rheingau, ami hajdan a Mosel mellett a legjobbnak számított, aztán monetizálták, kiszipolyozták, lelakták, és csak mostanában kezdik újra komolyan venni. A reboot sikerét jelzi, hogy a német Gault&Millau-nál 2011-ben Johannes Leitz lett az év borásza. Végül a pince alap és csúcs szárazborát választottam. Az előbbi 2800, az utóbbi 9600 forint. 5 főre visszaosztva már nem fáj annyira.

Josef Leitz Eins-Zwei-Dry 2012

A név átlagmagyar nyelvismerettel is könnyen megjegyezhető, és ez megbocsáthatóvá teszi a szóviccet. A palack csavarzáras, a szőlő dűlőfüggetlen, a bor 10 euró alatti árával a belépőszintet jelenti. A 2011-es a hét bora volt Jancis Robinsonnál, Terry Theise, az amerikai riesling-éceszgéber pedig a legjobb hétköznapi rieslingnek nevezte, amit valaha kóstolt.

Az első kortynál még bizonytalan voltam, aztán beindult velem a ringlispíl. Sziporkázó, csapongó, színpompás bor. Könnyed, de közben nagyon is sűrű szövésű és hosszú. Intenzív, virágos, őszibarackos illat, üde, frissítő korty minimális maradékcukorral, rizlingesen virgonc, de nem éles savakkal. Valamennyi maradékcukor lehet benne, de ez nagyon is jól áll neki. Habkönnyű és patyolattiszta. Két kortynál nem kell több, hogy beleszeressünk. 13-14 pont.

(Azóta utánanéztem, és a maradékcukor 5,3 g, a sav 7 g, az alkohol 12 százalék. A németeknél nagy harc dúl a maradékcukor megmentéséért, mert a német fogyasztók éppen csontszáraz korszakukat élik, és néhány gramm is elég, hogy egy bort eladhatatlanná tegyen. Hiába tépik a szájukat a rieslingveteránok, hogy a riesling félszárazon kivirágzik, csontszárazon viszont hajlamos kiszikkadni. (Ez engem a furmint-problematikára emlékeztet, lehet, alaptalanul.))

Josef Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg 2011

Ez volna az egyik csúcs a szortimentben. A Schlossberg a fenti képen jól látható, ez a környék legmeredekebb dűlője.

Én ennyire absztrakt bort még soha nem kóstoltam. Gyakorlatilag nincsenek díszítő jegyei. Szikár, kovaköves, csontszáraz, a meggyőzés teljes egészében a savakra, a koncentrációra és az egyensúlyra marad. És sikerül. Bika tudja hogyan, de a nálam kevésbé tapasztalt kóstolók is megérezték, hogy ez egy nagy és különleges bor. Amióta kóstoltam, nem telt el úgy nap, hogy ne jutott volna eszembe. Legalább 16 pont, de igazából csak vaktában lövöldözök. Egyedül abban vagyok biztos, hogy delejes erővel vonz. Szeretném megismerni.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

gabor

Josehp leitz as ev borasza volt 2011 vagy 2010ben....tehat nem csak ugy valaki.

örülök,hogy vegfre ratalältak a nemet rieslingekre,mert ha mäsba nem is,ebbe a nemetek UTOLERHETETLENEK.PUNKT.

gabor

sajnos a tenyleg szep dolgok 20-50 euro körül mozognak.de az az egyenesseg,mineralitäs,melyseg amit ezek kinälnak...einmalig.

teny,hogy a sav miatt a normalis nem nemet emberek "felnek" tölük,de ha az ember megszokta a savat,utäna szinte nem akar semmi mäst,csak rieslinget....