Menü
Rövid URL

A világ legjobb kékoportója - Lelovits Virtus Portugieser 2015

Lelo virtus
Fiatalos dizájn pipa, latin név pipa, matrica pipa (fotó: pannonborbolt.hu)

Én már kóstoltam fantasztikus portugiesereket. Szám szerint kettőt.* Ezért teljesen készületlenül ért az a meg nem fogalmazott, de testbeszédben félreérthetetlenül kinyilvánított ellenszenv, ami egy baráti kóstolón a mintegy vendégköszöntő falatként felajánlott Lelovits Virtus Portugiesert fogadta. Hiába hajtogattam, hogy aviláglegjobbportugiesere, éppen csak a kezüket nem tették a pohár szájára. Szóval, a portugiesernek láthatóan van egy kis imidzs-problémája. Több is, mélyebb is, széljegyzetelnék berezelt barátaim.

Mi a gond? Kezdjük azzal, hogy büdös. Folytassuk azzal, hogy vékony és karcos. És fejezzük be azzal, hogy egysíkú. Ha ez így mind beüt, akkor még fájdalmasan drága is. És túl gyakran üt be. Lehet, hogy nem fair ekkora bunkót lóbálni, de tapasztalatom szerint a borsajtóval csak elvétve találkozó, ám bort rendszeresen fogyasztó fogyasztó ebben a mátrixban él, így gondolkodik: ha a Tesco Finest Chenin Blanc 1199 forintért – sőt, a majdnem konstans akciókban 999 - a legjobb magyar fehérborok szintjét közelíti, akkor évekre szóló csalódás, mondjuk, egy Bock PortaGéza.

Ahányszor meglátom, hogy Portugieser du Monde, mindig jót röhögök ezen a magyaros csibészségen: világbajnokságot rendezünk egy hungarikumnak, aztán dörzsöljük a tenyerünket, hogy megint mi nyertünk. És nem. Tévedésben élek, pedig megírtam eská nem is egyszer, hogy a ‘Blauer Portugieser’ osztrák eredetű, vörösben most is ez a harmadik legfontosabb fajtájuk - a kékfrankos és a zweigelt után -; Németországban pedig vagy 5000 hektáron terem, ami a villányi termőterület húszszorosa. Szóval messze nem Villány csóválja az oportó-kutyát. Tavaly ráadásul osztrák bor nyert.

Lelovits port
A lakossági változat 1500-ért (fotó: www.boroscimkek.hu)

A legtöbb portugieser kiokosítási kísérlethez hasonlóan ez sem reduktív. Szerencsére a hordó szerényen pörkölt, és mivel nem egészen egy évvel a szüret után már integrálódófélben van, hosszútávon nem okozhat problémát.

Nagyon leegyszerűsítve, ez egy meggylé deluxe. Egyszerű, de finom. Selymes, minden ízében érett, ugyanakkor élénk. A szabvány portugiesernél sűrűbb, gazdagabb, gyümölcsösebb, hosszabb – de nem indul más versenyszámban, ugyanazt a pályát követi, csak bukások, botlások, megtorpanások nélkül.

El tudom képzelni, hogy 3-4 év múlva bogaras borgyűjtők pályatársaik előtt menőznek vele, és azt is, hogy addigra szed magára némi komplexitást. (Egyébként egy ilyen minőségű portugieser bikavérekben is érdekes szín, hasznos építőkocka lehetne.)

12 pont; pécsieknek 2500 Ft; szegedieknek 3150; pestieknek 3000.

Ha valaki azt hinné - ahogy én is gyanítottam -, hogy Lelovitséknál van ez a csúcsoportó, aztán a “mezítlábas” már kuka, akkor kellemes csalódásban lehet része 1500 forintért.

*A felvezetésben említett két nagy kékoportó: a 2006-os Gróf Buttler és a Hummel Gelassenheit 2012.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Erdemes lett volna Lelovits Tamasrol kicsit bovebben megemlekezni, tobb kivalo bora is van (franc-jai pl).