Menü
Rövid URL

A nyár bora - Szeremley Rizling 2015

Szeremley rizling

Mi ez? Két rész olaszrizling, egy rész rajnai Badacsonyból. A rendszerváltó, iskolateremtő, ex-legenda Szemelt Rizling jogutódja. A napokban valahogy eszembe jutott, hogy évek óta nem kóstoltam sem ezt, sem ősi riválisát, a Bussay Esküvét. Nos, míg aludtam, az olló csúnyán szétnyílt: a Szeremley élete formájában, az Esküvét még nem volt szívem kiönteni.

Kitől? Szeremley Huba borgazdasága. Az alapító kalandor közeltmúltbéli kalandjaira tekintettel, a jelent érdemesebb lesz fiához, Szeremley Lászlóhoz kötni.

Mennyiért? 1890 vagy 1990 Ft (akciók idején 1500-ig süllyedhet).

Megéri? Semmi kétség.

Milyen? Nálam a nyár bora. Finom, friss, lendületes, kerek egész. Nincs hibája, nincs megingása. Simán hozza egy jó házból és jó évjáratból származó Federspiel színvonalát. Jó szagolni, nagy kortyokban inni, vagy akár hosszan forgatni.

Az illat gyömbéres, mezei virágos, citromfüves, halványan petrolos jegyekkel és egy kis botritiszes pikánssággal. Kóstolva remek egyensúly, gyönyörű őszibarackos íz, frissítő fanyarság, érett sav és tökéletesen eltalált maradékcukor (2,6g/l). Olyan, mint egy ABBA-sláger: egyszerű képlet, de minden hang a helyén.

Miért? Osztrák minőség, magyar ár. Sokszor nyafogtam már azon, hogy üvegballonnyi borokból álmodunk magunknak szép világot, miközben a polcról levehető, népnevelő, ne adj’ isten exportképes borok való világa hervasztóan sivár. Ezzel a borral valóban lehetne országimázst építeni.

Kinek? Aki nem szeretne kitérni YGWYPF hitéből, nagy ívben kerülje! Mindenki másnak megér egy próbát.

Pontban? 12-13

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Sub

Nekem kicsit sok volt a kesernye a korty végén, de ezt leszámítva én is nagyon jó ár/érték arányú bornak találtam.

fanyuvofeherlofia

Ilyenkor vagyok bajban. Ígéretet tettem miszerint idén nem vásárolok több palack bort! :/