Menü
Rövid URL

A macsómészáros - fűszeres tramini

Szélesebb borbaráti körömben alig akad valaki, akinek nem fagy le a mosoly az arcáról, ha kiderül, hogy traminit készülök a poharába tölteni. A traminit ugyanúgy karanténba zárta a macsóizmus, mint a sárga muskotályt vagy a félszáraz borokat. Úgy látszik, tramini és tesztoszteron zéróösszegű játszma. Én öt évvel ezelőtt ugrottam fejest a karanténba - egy csörnyeföldi tramini miatt kapott rózsaszínű árnyalatot a kékem. Azóta nemes fajtaként tekintek a traminire, és szerencsére ritkán hagy cserben.

R%c3%b3zsasz%c3%adn
Talán több is, mint rózsaszín (fotó: www.gutekueche.at)

Aki nem szereti, miért nem szereti? Próbálok az ördög pohárnoka lenni: mert egyértelmű és együgyű. Illatból ennyire határozottan talán csak a sauvignon blanc azonosítható. Az egres, bodza, fű és kandúrhúgy azonban mégiscsak minimum négyváltozós egyenlet, a rózsavíz meg licsi maximum kettő. És ki akar parfümöt inni? A sauvignon blanc-t lehet utálni, de legéretlenebb megvalósulásai is határozottan borszerűek: vágják a zsírt, oldják az olajat, támogatják az emésztést. A tramini ellenben amilyen gyorsan elégeti a savait olyan gyorsan termeli a cukrot. Túlérett megvalósulásai bódítóan illatosak, olajosan súlyosak és gyakran félédesek, ételhez nehezen párosíthatóak és nem oltják a szomjat.

Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter? Mert nálam rögtön a riesling és chardonnay után következik. És egyáltalán nem azért mert a platóni ideája annyira szép, hanem azért, mert a tényleges tramini rendszeresen és meggyőzően emelkedik más fajták tényleges és esetleges borai fölé. (Amúgy egyre erősebb bennem a meggyőződés, hogy nincs értelme legjobbról beszélni, csak szerszámok vannak, amelyek különböző problémák megoldására alkalmasak, kulcsok, amelyek különböző zárakat nyitnak. Ezek szerint nekem az átlagnál gyakrabban vannak olyan problémáim, amikre tramini a megoldás, olyan záraim, amiket tramini nyit.)

A tramini szülőfaluja Tramin, avagy Termeno Dél-Tirolban, avagy Trentino-Alto Adigében (Ausztria, 1919 óta Olaszország). Az első írásos említés legalább ezer éves. A tramini azonban nem azonos a fűszeres traminivel: a “fűszeres” a “tramini-tramini” rózsaszín héjú, jóval illatosabb változata. Az “ős-tramini” egyébként ma is létező fajta, a pinot-család tagja, egyúttal az egyik legtermékenyebb ősanya meghökkentő leszármazási-hálóval (érdemes a családfára rákattintani). A fűszeres tramini valójában ’illatos’ akar lenni; a fajta mai központjában, Elzászban csak 1973-ban lett Gewürztraminer a hivatalos neve, korábban Traminer Parfumé, Traminer Aromatique és Traminer Musqué néven futott, amelyek mind világosan jelzik, hogy nem a fűszer a lényeg.

Saját tapasztalataim alapján a tramini lehet egyértelmű, de együgyű csak elvétve. Bár a rózsa valóban ritkán marad ki a képletből, a traminit példátlanul széles aromaspektrum jellemzi. Terpénekben osztályelső, az illatos fajták között is az egyik legillatosabb, és palackérleléssel rendkívüli komplexitás elérésére képes. Mivel hajlamos gyorsan eldobni a savait, a szüreti időponttal vigyázni kell, és persze az almasavbontást érdemes megspórolni.

Nekem eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy a jó tramini nem gerinctelen, csak máshol kell keresni. A feszültséget a korty második felében kapcsolja be, és ezt kétségtelenül szokni kell, de hát a riesling savait sem az anyatejjel szívtuk magunkba. Traminiből is készülhet azonban friss, nyári bor, ami a fajtához képest szerényebb intenzitás és komplexitás mellett is jóval intenzívebb és komplexebb, mint a friss, nyári borok általában.

Tramin
Jó helyre született (fotó: www.weinstrasse.com)

Bott Frigyes Tramini 2013

Nem az első Bott Frigyes bor, amit számomra majdnem élvezhetetlenné tesz a fahangsúly. Feltételezem, hogy kiváló alapanyag lehetett, van súlya, hossza, szerkezete, de minden díszítőjegyét elhalványítják, átszínezik a pörkölési aromák. Ráadásul a vége cseres és szárít. Nem az esetem.

9 pont, 3650 Ft

Bott Frigyes Tramini 2014

Ez igen! Ha engem kérdeznek, az egyik legjobb magyar fehérbor most a piacon. A csapadékos, hűvös évjárat hű lenyomata: a sikeres 2010-es borokat idézi élénkebb savaival, kristálytiszta illatával és ízeivel. Talán az évjárattól való félelem, talán a józan belátás tette, de fát ezúttal alig érezni. Vonzó, intenzív, gyümölcsösen szaftos, elegáns bor. Az egyensúly egy szép osztrák zöldveltelinire emlékeztet. A korty végén a sav kissé túlfut, de más kifogást nem tudnék ellene felhozni.

12-13 pont és 3650 Ft.

Bussay Tramini 2013

Ezt a bort volt szerencsém hordómintaként is kóstolni, és akkor is lenyűgőzött. Egy hibás remekmű. Majdnem szamorodni. A nem kevés maradékcukor mellett is 15,5-es az alkohol! Bravúr, hogy nem omlik össze a saját súlya alatt. Inkább kötéltáncos, mint parkett, de annak Travolta. Káprázatosan ízgazdag. Félig tramini, félig késői szüret. Bársonyos textúra, végtelen, kissé fanyar lecsengés. Szép búcsú.

14 pont, 2850 Ft és best buy.

Györgykovács Nagy-Somlói Tramini 2012

Hőgutát nem kapott, túlérettségnek semmi jele. Györgykovácsos. Őszinte, rusztikus, tiszta, kissé oxidatív, enyhén fás. Nem kiabálja az arcunkba a fajtát. Kóstolva enyhén sós és fanyar, jó egyensúllyal.

11 pont és 3750 Ft.

Petrányi Tramini 2013

Újabb kellemes meglepetés a feltörekvő csopaki pincétől. A friss, üdítő tramini remek hazai képviselője. Fajtajelleges, intenzív illat, eleven, húsos korty, szép ívvel, hosszú, száraz és zamatos lecsengéssel. Örömbor.

12 pont, 1900 Ft és best buy. (Néhány hete jártam a pincénél, és a 2014-es Csopak számomra új olaszrizling-etalonnak tűnik.)

Alsace Gewürztraminer (Lidl – Cave de Beblenheim) 2013

Az archetípus. A fajta választott hazájából, minden kötelező paszománnyal és pitykével, Lidl árban. Mint az ezeregyéjszaka meséi. Buja, csábító, színpompás. Legalább félszáraz, de nem desszertbor. Olcsó pillantás az elzászi nagyok világába.

14 pont és 1770 Ft, persze, hogy best buy.

St. Pauls Südtirol/Alto Adige Traminer 2014

Egy nagy szövetkezet minden cifrázás nélkül készített alapbora. Annak világcsúcs. Illatos, vonzó, friss, hosszú. Félszáraz felé kacsintgat, de simán elmegy száraznak. Az olcsóbb fehérek között üdítően tartalmas és intenzív, műaromák nélkül. Olasz nyaralásunk egyik legörömtelibb meglepetése volt (a rieslingjük szintén telitalálat). Olyan bor, ami kedvet hoz a borvidék meglátogatásához.

13 pont és 10 euró.

(Megbízható iparági mélytorkoktól hallottam, hogy a 2013-as Somlói Apátsági Pince Tramini az évjárat egyik csúcsa. Amint eljut hozzám, referálok.)

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

rszabi

Klassz írás és tényleg mennyire alulértékelt fajta. Pincénél kóstoltátok a déltirolit?

alfoldimerlot

Köszönöm, régóta úgy éreztem, hogy tartozom ennyivel a tramininek. @rszabi: nem, sajnos. Toszkánában voltunk, és a nyári melegben kellettek a fehérek (egyébként a rieslingjük legalább ennyire jó szintén 10 euróért.)

silvousplait

@alfoldimerlot: A francia szakértők az elzászi kispincék gewürztraminerjeiért lelkesednek, még a Bourgogne Aujourd'hui (!!) is tartott belőlük tematikus kóstolót. Ehhez képest két szövetkezeti alapbor előz jobbról és elegánsan. Nem kellene a helyszínen körülszimatolni egyszer ? (Titokban minddegyikünk a Paradicsomra vágyik...)