Menü
Rövid URL

A Lidl ismét franciázik

Lidlbdx

Ha így folytatja a Lidl a borkínálatbeli felzárkózást, lassan a legjobb lelőhellyé válik a borszaküzletek után. De lehet, hogy már most az (a fájneszt-fosztott Tesco lefokozása után ez nem is akkora kihívás). Külföldiben mindenképpen.

Legutóbb szakajtónyi hazai bor lepte el az áruházat, best buy Feind fehértől a Royal Tokaji ötputtonyosig, de ezzel párhuzamosan a tavaly ősszel útjára indított francia boros sorozat is új lendülettel folytatódik. Döntően ezekre próbáltam rá az elmúlt hetekben, és ritkábban sikerült mellényúlni, mint bele. Ha egyetlen dolgot kellene hozzáfűznöm a felhozatalhoz: Bordeaux szép, Bordeaux jó (én tényleg szeretem), de azért lassan más borvidékek is szóhoz juthatnának egy ekkora portfólióban.

Chateau Gros Chene 2013, Entre-Deux-Mers

11,5%, Nomacork. Szép friss, ropogós aromatika, a sauvignonból a trópusi jegyeket hozza. Mangósan egzotikus, kifejezetten extravagáns – ha nem lenne húzós a sava, egészen kiváló kis bor lehetne. Egyenes, nem szép az a sav. Egy furcsa, pisztáciás-viaszos jegy ront némileg a tisztaságán, bár inkább szokatlan, mint kellemetlen. Étel mellé. Szűk 8 pont (80/100, 1200 Ft)

Antica Cascina Barbera D'Asti 2013

12,5%. Az időszakos olasz kínálatból. Fülledten nyit, meghálálja a szellőztetést: teljesen kitisztul, és egy nagyon kellemes, beaujolais nouveau hangulatú, vélhetően szénsavmacerált barberát kapunk. Gömbrágós tónusú, ropogós, lila és piros gyümölcsök, finom fűszeresség, karcsú felépítés és élénk savak. A kékfrankos olaszul. Egyszerű, de felettébb jól szabott borocska a mindennapokra. 8 pont, best buy (81/100, 750 Ft)

Chateau Francois de Posquieres 2011, Costieres de Nimes

Egy krémes, finoman lágy, árához mérten tartalmas vörös, amit a borász hagyott tönkremenni. Brettes, mint állat. Kirándulás a lóistállóba 1200 forintért. 6 pont (72/100)

Lidlbarbera2013

Jean Pellissier Bourgogne Gamay 2012

13%, Diam. Földesebb karakter, mégis szinte édesen epres. Lendületes savak, a végén tartást adó finom tannin. Karcsú, szellős és szelíd, ugyanakkor határozottan száraz és fanyar, ahogy a gamay-k általában. Bonyodalommentes, viszont tetszetős és elég fajtajelleges. 10 pont (84/100, 2000 Ft)

Chateau Labesse Reserve 2010, Castillon Cotes de Bordeaux

12,5%, Nomacorc dugó. Ez egy klasszikus bordeaux-i, a hateurós árhoz mérten egyszerűbb és relatíve korán fogyasztásra kész kivitelben. És egy ilyen bornak így kell kinéznie négyévesen, ha minden jól megy. Harmonikussá érett, kinyílt és áradó, a szép palackérés iskolapéldája. Jó inni. Érett, zsályás-gyógynövényes, fakérges és svéd medvecukros illat, lekerekedett, szellősebb test finoman keretező tanninnal, cédrusos-füstös íz. Utóíze is akad, ha szerény is. Példaértékű alapbor. 10 pont (84/100, 1800 Ft, jó vétel)

Chateau Moulinat 2010, Haut-Medoc

13%, parafa (méghozzá milyen szép, minőségi darab). Valójában kakukktojás, hiszen nem újdonság, hanem a tavalyi szállítmány egyik nagy fogása. Ez a harmadik palackom, ami kinyílt, és rendületlenül hozza ugyanazt a lehengerlő formát, egy év alatt a legcsekélyebb megingást sem mutatja - a jó bor fontos tulajdonsága, amit mégis ritkán dicsérünk.

Míg a Labesse az általános borvidéki kategória (AOC) minőségét képviselő (pontosabban annak a krémjét) vörös, ami csúcsára ért, és nem is érdemes tartogatni, a Moulinat már cru bourgeois kvalitásokkal bír - még azzal együtt is fiatalosabb formát mutat, hogy távolról sem rendelkezik a felsőbb osztályok szerkezetével és tömörségével.

Sötét, elegáns, a jól megőrzött frissesség és tökéletesen beérett alapanyag 2010 nagyságáról mesél. Cabernet-s, babéros fűszerek, fekete gyümölcsök, érintésnyi eszpresszó. Közepes test, tömör, finoman lágy textúra, határozott, de bársonyosan tanninos zárás. Arisztokratikus, kerek, strukturált vörös, korrekt utóízzel. Tankönyvi, tradicionális medoc hibátlanul kivitelezve. Élmény. 12 pont, best buy (87/100, 2300 Ft, igyuk: 2014-2017)

Chateau Divon 2010 St Georges Saint-Émilion

Jobbparti, és ahogy várná az ember, bujább és túláradóbb is (mint egy medoci). Meglepően fejlett, eukaliptuszos, medvecukros, kókuszos és aszalt szilvás illata érett ausztrálokat idéz. Közepes, lágyan kerek test. Telt és bársonyos, igazán varratmentes. Enyhén édeskésen nyit, a vége tanninosabba, finoman kesernyésbe fordul; egyébiránt jó sav kíséri. Tartalmas, van hossza, tisztességes utóíze, az alapokon bőven túlmutat. A szesz azért érezhetően emelkedettebb, ha nem is lóg ki. 12 pont, árában van (87-88/100, 3000 Ft)

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

syntaxerror

Nekem a Gros Chene halhoz bejött, jó kis bornak találtam, de én bírom a savat :)
Az Antica Cascina pont ilyen ahogy írod, a Pellissier és a Labesse még a pincében. A kétezer felettiekkel általában óvatos vagyok, de ez alapján van kettő amit érdemes megnézni, ez jó.

a_sour_az_uj_IPA

@koccintos

Iszogatok éppen egyet, üsszehasonlitási alap nélkül csak annyit tudok hozzátenni, hogy nem rossz meg nem izhibás de nincs mihez hasonlitanom mivel nem iszok szinte soha sem pezsgőt ezért komolyabb véleményt felesleges idefirkantanom szerintem.