Menü
Rövid URL

A legjobb vételek – 2018 tavasz

Az idény legjobb fogásai. Amit szerettünk annyira, hogy újra megvennénk, és ennek az árazás sem állja útját.

Fehérek

Africanrocksb2017

Aldi African Rock Sauvignon Blanc 2017

Szerény véleményem szerint ez a legjobb itthon kapható fehérbor ezer forint környékén. A pohár fölé sem kell hajolni, már érezni az illatot. Arany középút: nem túl zöld és nem is trópusi gyümölcsös, inkább citrusos, diszkrét TV paprikás aromákkal. Piros pont jár érte, hogy nem műanyag (Gabi fogkrém és társai), mint a mi olcsó reduktív fehéreink zöme. Ropogós, élénk, lendületes, tényleg frissít. Mintha egy fokkal szárazabb lenne az elődöknél, de nem kevésbé csiszolt és gördülékeny.

10 pont és best buy, 900 Ft (Aldi) [Octopus]

Bor%c3%b3ka

Folly Arborétum Boróka 2016

Olaszrizling, muskotály és szürkebarát. Nem parfümös, nem tolakodó, sőt inkább csak közepesen intenzív illat, de kulturált és megnyerő. Hidegen tompa, az őszibarackos, ananászos, mangós jegyek csak magasabb hőmérsékleten bújnak elő. Testes, olajos, tömör szerkezet, sima felszín, szépen kitöltött korty az érett gyümölcs édességével (engem nem zavarna némi maradékcukor, de itt az édesség csak illúzió, a bor teljesen száraz). Megérdemelné, hogy az árától, a birtok presztízsétől elvonatkoztatva kóstoljuk, és elidőzzünk a finom részleteknél. Ugyanakkor jól iható és csípős, fűszeres távol-keleti ételek mellett pedig egyenesen szárnyaló bor.

13 pont és 1990 forint [AM]

Tesco Finest Gavi 2016, Olaszország, Piemont

Mesterkéletlen, kifinomult és szeplőtlenül hibátlan. Üde, citrusos alapok, plusz nehezen belőhető illatos jelleg - olyan nemesebb, elegánsabb fajta illatosság ez, mint a német rieslingeké. Gömbölyded korty, szép, besimuló savak, teljesen száraz, szeszes fűtéstől mentes íz. Kimunkáltság és harmónia. A drágább borok komplexitása nélkül is gyönyörködtet.

11 pont, 1600-2000 forint (rendszeresen leakciózásra kerül a Tescóban) [Octopus]

Chapoutierluberon2016

M. Chapoutier La Ciboise 2016, Rhone, Luberon AOC

Példásan elkészített, vibrálóan friss dél-rhone-i fehérbor egy kiváló évjáratból. Mediterrán származásának megfelelően lágyabb karakter, mindamellett igazán ropogós, diszkréten illatos és tündöklően tiszta. Hibátlan és élvezetes.

12 pont és best buy, 2085 Ft (In Vino Veritas). [Eredeti poszt.] [Octopus]

Sabar or

Sabar Olaszrizling 2016

Elképesztően fedetlen, eszköztelen, vonzóan szép illat. Fehér virágok, őszibarack, oregánó és kakukkfű. Kóstolva finom, zamatos, kerek, selymes, lendületes. Fanyar, mint egy majdnem érett barack. Van benne feszültség és energia, de soha nem hat túlfeszítettnek. Oltja a szomjat és közben felébreszti az ízlelőbimbókat. A lecsengésben valahogy a fajtától megszokott mandulán túlra lendül - ilyet soha nem írtam még kóstolási jegyzetként: gyönyörű keserű. Remekmű.

15 pont és 2190 Ft [AM]

Vinczetomifriss2017

Vincze Tomi Ízibe Friss Furmint 2017, Tokaj

Lehengerlő tisztaság. Egy német riesling precizitása és könnyedsége, szárazabb kivitelben. Majd olyan pikáns is, alapvetően citrusos meg őszibarackos, acélosan ropogós, de ez aztán nem a neutrális/aromaszegény furmint típus. A háttérben buja villanások, mangó és ánizs. Légies, elegáns - ha ez kompromisszum a komplexitás oltárán, hát én nem bánom. Figyelem, nem 2016-os, hanem már 2017-es, a savak talán azért nem metszenek. Élmény inni, elbűvöl.

12 pont, 2190 Ft (Borfalu Bortéka) [Octopus]

G%c3%a9r%c3%b3 somlai

Géró Péter Somlai 2015

Két rész juhfark, egy rész furmint (és egy evőkanálnyi hárslevelű). Kifinomult, komoly bor, határozott egyéniséggel. Amilyen halk az illat, annyira összetett és egyedi. A főbb motívumok: virágpor, méz, zellerszár, mandarin és fehérhúsú őszibarack. A korty szépen kitöltött, árnyalatokban gazdag, krémes textúrával, finom savval, kis fanyarsággal és némi maradékcukorral. Komplex és koncentrált. Az a fajta bor, amin hosszan el lehet mélázni. Számomra Somló legszebb arca.

15 pont és 2945 Ft [AM]

Kreinbacher Somlói Hárslevelű Selection 2015

A magára talált Kreinbacher Birtok prémium fehérei közül a legjobb vétel. A bontástól az utolsó cseppig vonzó bor. Az illat ásványos, virágos, gyümölcsös. Gyümölcsben az egzotikus félhangok világa: mandarin, mangó, ananász egy kis rebarbarával megbolondítva. Nehéz betelni vele. Kóstolva húsos, telt, zamatos vibráló savakkal, remek egyensúllyal. Komplex és hosszú. Öröm volt inni.

14 pont és 3250 Ft [AM]

Szecskő Tamás Pinot Gris 2016, Mátra

Tartályban erjedt és érett finomseprőn, mely az illatán nem hagyott nyomot, virágok, lehengerlő fehérhúsú barackos gyümölcsösség. Ízben ugyanez köszön vissza. Szép egyensúly, az élénkebb savérzet mellé remekül társul a finomseprős krémesség, gördülékeny, jóivású, zamatos bor.

13 pont és best buy, 3499 Ft (Terroir Club, Borfalu Bortéka) [Sweetsole]

Leth 2016

Leth Schafflerberg Grüner Veltliner 2016

Nem ismerek vonzóbb bort ebben az árkategóriában. Az illatban a mandariné és lime-é a főszólam, sárgabarack és bodza a kíséret. Kóstolva minden klappol: az érett gyümölcs, az erős közepes test, a kellemesen érdes textúra, és a frissítő savak harmonikusan összedolgoznak. A korty az egész szájat kitölti. Hosszú mézes, sárgabarackos, lime-os lecsengés. Merő élvezet.

15 pont és 4000 Ft [AM]

Vörösök

Aldishiraz2016

Aldi Villányi Shiraz 2016

Minden bizonnyal a legmegbízhatóbb Magyarországon kapható vörösbor 1000 forintért. Míg a konkurencia csetlik-botlik, itt minden a helyén. Hibátlan tisztaság, jó arányok, semmiféle zavar nem akadályozza, hogy gyönyörű - fekete borsos, friss gyümölcsös - fajtajelleget mutasson. Egyszerűségében is nagyszerű.

9 pont, 1000 Ft (Aldi) [Octopus]

Bakonyipg2016 (1)

Bakonyi Portugieser 2015, Villány

A portugieser lehet kellemes is, ha jól van elkészítve. Mint ez. A CO2 ízében kissé meglepő - a borász szánta ilyenre, mindazonáltal szerintem jobb hagyni elszökni. Nem bonyolult, nem is egy illabomba, de felettébb tetszetős kesernyésen meggyes és fűszeres aromavilágával, jó arányaival, barátságos savaival és tetszetősen határozott tanninnal. Ízléses, klasszikus óvilági bor, amit könnyű élvezni és amire nehéz ráunni. A jó hétköznapi vörös.

9-10 pont, 1390 Ft (Borfalu Bortéka) [Octopus]

Heumann Kadar_X 2016, Villány

Húsz százaléknyi kékfrankost tartalmaz, de ez csak háttérinformáció, echte kadarkának tűnik. Nem is akármilyennek, 2000 forintért ritkán találni ilyen jót. A gránátos, világos szín, a pemetefűcukorkás illat gyengébb, botritiszes évjáratott sugall, de ezzel együtt is élvezetes a bor. Könnyed és szellős, ám kellően intenzív orrban és ízében is, ribizlidzsemes, rebarbarás jegyekkel. Finoman fanyar - de nem savanya -, ez némi struktúrát és komolyságot is csempész bele. Igazán élvezetes.

11 pont és best buy, 2000 Ft (Monarchia Szaküzlet) [Octopus]

Img 20180313 164809

Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegy Kékfrankos 2011

Az illatban enyhén érződik az alkohol, de a hangsúly a gyümölcsökön van: cseresznye, málna, szilva a túlérettség határán. A mellékmotívumok: köménymagos, füstöltsonkás jegyek és egy negrót idéző ánizsos jelleg. Kóstolva az érett gyümölcs édessége, a korty kereksége és a savaknak köszönhető gördülékeny frissessége a legfeltünőbb. Ez egy könnyen szerethető egyensúly. A lecsengés hosszú, csipkebogyós, naspolyás, fanyarba hajló zamattal. Közepes mennyiségű, aprószemcsés tannin. Élmény most kóstolni, és mázli, hogy még mindig kapni.

13 pont és 2640 forintért (holnapottabor.hu) best buy. [Alföldi Merlot]

Chanaubrouilly2016

Pierre Chanau Brouilly 2016, Beaujolais, Franciaország

Tanítani való beaujolais cru (avagy bozsolé, ami nem újbor). Csupa élet, zsibongás, csodaszép gyümölcsökkel (áfonya és szilva, leginkább). Játékos illat, valamivel komolyabb íz, könnyed közepes test burgundis vonásokkal, úgymint ide passzoló, határozott tannin, lendületes sav és kellemesen fanyar összkép. Valami olyasmi, mint egy jó egri vagy soproni kékfrankos, csak franciául.

11 pont, 2800 Ft (Auchan).

Losonci Bálint Pinot Noir 2016, Mátra

Évről-évre megbizható választás, mely hozza a fajtát, annak könnyedebb arcát. Pici földesség, temérdek gyümölcs, cseresznye, málna, szamóca és hecsedli, elegáns fűszerek. Jól áll neki a hordómentesség, nem akar többnek látszani, mint aminek szánták, egy könnyed, jó ivású vörös a hétköznapokra. Arányos, szerfelett gyümölcsös, a korábbi évjáratoknál egy fokkal komolyabb anyag.

11 pont, kb. 3000 Ft (Mitiszol?, Bortársaság, Borfalu Bortéka) [Sweetsole]

Bakonyimakar2016

Bakonyi Makár (Cabernet Franc) 2016, Villány

A pemetefű-cukorkás, ribizlidzsemes illat jobban emlékeztet kadarkára, mint tipikus cabernet franc-ra, de a mélység, a súly helyreteszi a dolgot. Elképesztő ízgazdagság, tömény piros gyümölcs-orgia. Az intenzitás is kiváló, a stílus modern és direkt, ugyanakkor távol esik az izmozó, túlextrahált és nehézkes villányi fősodortól. Nem elegáns, de kit érdekel, tűzijáték a szájban, ízrobbanás.

14 pont, kb. 3500 Ft (Radovin, Bortársaság, Borfalu Bortéka és még számos kereskedés)

11 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

szergo

De baromi messze van még szombat munkaidő vége! Köszi az ajánlásokat!Délbe azért kimegyek az Auchanba.

octopus

@jackrose: nemrég ittam 2012-es Makárt, ami még mindig elég szép; erre alapozva azt mondanám, hogy lehet fektetni. De hangsúlyozottan "lehet" - nem hiszem, hogy lesz szebb a bor, sőt, valószínűleg most nyújtja a legtöbbet.

emoss

African Rock, Boróka , Bakonyi portu alap. A Sabar OR 15p-ja elég meredeknek tűnik legjobb lesz ha rákóstolok. Az aldis villányi shiraz-nál a Csányi félére gondolsz? Azt kóstoltam és bejött. Jelzem a Lidl-ben van egy villányi CF (lehet az a Csányi?) 900Ft körül, talán '15-ös nekem az is nagyon bejött, közepes test és teljesen jól fogyasztható. A Bakonyi Makár (de minden ami Bakonyi) csúcs, csak ajánlani tudom.

hetfejutannin

+1 tipp nem csak a műfaj kedvelőinek: Kárásztelek Friza Rosé Gyöngyözőbor 2017

A gyümölcsöket némi csipkebogyós fanyarság bolondítja, finom, apró buborékokkal. Több, mint egy egyszerű gyöngyözőbor - egy rosé pezsgő árának feléért/harmadáért.

fanyuvofeherlofia

Nemrég szaladtam a Lidl-ben bele Bujdosó Iránytűjébe (Szürkebarát, 990 Huf) - nekem bejött, illetve elém tette barátom a Wairau Cove Sauvignon Blanc-ját NZ Marlborough-ból Tesco Selected (1790 Huf, még csak nem is Finest) ami szintén kellemes esti partner...