Menü
Rövid URL

A kén nem ellenség - The Collective Maurer Oszkár Kadarka 1880 2015

Maurer 1880

A The Collectiv borcsalád 2015-ben debütált Maurer Oszkár négy 2013-as borával, melyek Isabelle Legeron útmutatásai szerint készültek. Azóta a közösséghez csatlakozott a tokaji Bott Pince is. A cél olyan Kárpát-medencei természethű borok készítése és bemutatása, ahol az organikus és biodinamikus keretek között dolgozó termelőknek anyagi segítséget is nyújtanak, cserébe akár a legjobb területük termését áldozzák fel az alacsony kénhasználat oltárán. Így összességében ez egy kétélű fegyver. Egyrészt kockázatmentesen lehet kísérletezni, és akár a legjobb nyugat európai és skandináv éttermek itallapjaira felkerülni. Másrészt aki kóstolta a 2013 előtti és utáni 1880 Maurer kadarkákat, az bizton egyetért velem, hogy a kén nem ellenség!

Nem mondom, hogy nem lehet kén nélkül, vagy alacsony kénszinttel jó borokat készíteni, azt azonban biztosan állíthatom, hogy a megfelelően adagolt kén nem válik a termőhelyi tipicitás kárára, sőt talán pont ellenkezőleg, az alacsony kénszint gyakran termőhelytől függetlenül uniformizálja a borokat. A fehérek cideres, reszelt almás, oxidált irány vesznek, míg a vöröseket fémes, véres, húsos, jódos jegyek uralják.

Itt sincs ez másként, az illat alapján lehetne Weninger, Foillard vagy akár egy Dani Landi bor is, hogy csak a közelmúlt alacsony kénszintes vöröseit említsem. Áradnak a pohárból a vörösekre fentebb adott jellemzők, a gyümölcsök csak halványan sejlenek fel, de érezhetően ott vannak, finoman csipkebogyós, málnás, cseresznyés, melyek aztán a kortyban is tetten érhetők, a fajta légies szerkezetével, vibráló savakkal, finoman simogató tanninnal. Tipikusan erre mondják, hogy megosztó bor, de hibái ellenére is szívesebben fogyasztottam, mint nemrégiben a Sauskát. Az inkább egy villányi volt, mintsem kadarka, ez pedig inkább egy minimál kénes bor jellegzetességeit mutatja meg ahelyett, hogy a világ legöregebb kadarka ültetvényéről származó etalon kadarkát csodálhatnánk. :-(

Értékelés: T - 10 pont (tetszés index szerint).
Ár: 7.070 Ft.
Ajánlható?: Csak azoknak, akik tisztában vannak a minimál kénes borok jellegzetességeivel.
Zárás: DIAM.
Alkoholtartalom: 12,2%.

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Alkalmi vétel.
Nevezzetek naivnak még mindig várom a jó értelemben tömegtermelt lédús, szaftos, fűszeres kadarkákat (és portukat Villányból) amiket 1500Ft/ü áron kettesével-hármasával szó nélkül emel le boldog és boldogtalan a polcokról. A kadarkának ez lenne a helye véleményem szerint. Nem kell itt (nem itt kell) dűlőzni meg válogatni, legyenek patentul megcsinált, gyümölcsös (!) jól iható vörösek ha úgy tetszik az alsópolcon amik kiváltják a sok ilyen-olyan kabernét meg kismerlót és ezek küvéit.
Mostanában íródott valamelyik kommentben talán, hogy értelmes (magyar) vöröset nem nagyon lehet fellelni 3000Ft alatt, teljesen egyet értek. Vicc, hogy egy "mezei" kadarkáért borboltba kell mennem és nem tudom megvenni a hétvégi bevásárló körutamon teszem azt egy Sparban.

koryfamoso

Teljesen igazad van!
A kadarka nem egy "nagy" bornak való szőlő, viszont egyszerű és finom bor készíthető belőle, amit bármikor szívesen megiszik az ember.
Nekem eddig a túlbonyolításokból egy se jött be.
Alig várom a 10 ezer forintos kadarkákat, amiket szűzleányok tapostak és tündérhajjal cirógatott 200 éves tőkéken termesztettek, csak most, csak nekünk. :)

Asmat

Emoss, már írtam itt valahol a Lidl-ben 1790-ért kapható Ménesi Vörös (alias Balla Géza) Kadarkáról. A Feketeleánykájuk jobb, de ez is korrekt, nagyjából az, amire te gondolsz...

koryfamoso

Sajnos a Balla Géza féle kadarka csak alkalmi akció volt a Lidl-nél, már nem lelem, bár bevásároltam belőle, de már elfogyott a készletem.
A Bortársaságnál 2650 Ft (kulbtag áron 2420 Ft) nekem még ez is jó ár érte.
Eszterbauer Sógór kadarkája (2016-os) most 1399 Ft a Lidlben, szerintem jobb mint a 2015-ös, ha pontot adnék rá, olyan 9- vagy 10 pont körül mozog szerintem és
ennyi pénzért jó vétel.

Asmat

Szia, pénteken még volt pár palack a Megyeri úti Lidl-ben (4.kerület), Feketeleányka és Kadarka is.

Adamkert

@emoss: szerintem amire vágysz, azt kadarkából sosem fogod megkapni, egyszerűen azért mert ez a szőlőfajta ezt nem tudja. Abban igazad van, hogy "nagy bort" nem kadarkából vársz, de kadarkából már a "jó"is rengeteg kézi munkát igényel, így nem tud tömegtermelt és olcsó lenni. Ezt a kékfrankos pl. sokkal jobban tudja. Amúgy személyesen sosem fogom megérteni, hogy 5-6ezer forint miért sok egy jó kadarkáért és miért nem egy amúgy lényegesen könnyebben termelhető és vinifikálható dél pannon merlot-ért vagy cabernet-ért. Az egyik ember ezt szereti vörösben, a másik azt. A közös halmaz valószínűleg nem túl nagy. Akkor nem mindegy melyikért fizetek?