Menü
Rövid URL

A gyönki gyöngyhalász - Grál Borpince

Bakm%c5%b1vel%c3%a9s%c5%b1 kadarka

A dimbes-dombos tolnai borvidékről kevés borászat ugrik be az embernek, pedig a Pannon borrégión belül területre ez a legnagyobb (igaz, a 11 ezer hektárnak alig a negyedén terem szőlő). A hagyományok egészen a római korig nyúlnak vissza, számtalan pincefalu található a borvidéken, de a svábok kitelepítése és az államosítás nehezen kiheverhető csapásnak bizonyult. Napjainkban mindössze maroknyi termelő készít kereskedelmi forgalomba kerülő bort, szerencsére a számuk folyamatosan emelkedik. A legismertebbek talán a Tűzkő és a Danubiana, mindkettő főleg illatos fehéreket készít.

A Grál Borpince viszonylag új csillag a hazai égen. Mucsi Zalán alföldi származású, harmadik generációs borász. Gyerekkorában a családi szőlő végeláthatatlan sorai között el sem tudta képzelni, hogy felnőttként szőlővel foglalkozzon. Szülői nyomásra aztán Budafokon szőlész-, borász szakon tanult tovább, és az első Törley-pincelátogatás átállított fejében egy kapcsolót. Azt azonban már ekkor eldöntötte, hogy nem az Alföldön akar gazdálkodni. A Tolnai borvidéken található Gyönkre udvarolt, közben a szekszárdi borvidékkel kacérkodott, de apósa gyönki pincealapítást javasolt neki. A völgyben megbúvó, sváb hagyományokkal rendelkező kisvárost környező dombokon szőlőültetvények és mintegy 300 pince található. Mucsi Zalán egy a Pelzberg-dűlőben található romos pincébe szeretett bele, amit aztán az esküvőn összetáncolt pénzből vásároltak meg 2008-ban.

Az első évben egy helyi gazda gondozta a szőlőt a termésért cserébe, de a szüretet követően visszaadta, mivel elégedetlen volt az öreg tőkéken termő csekély mennyiséggel. Segítség híján saját kézbe kellett venni a terület művelését, és ezzel kezdetét vette a birtoképítés. Az 1880-ban épült présház beomlott hátsó falát kijavították, a pince előtti részen lévő vegyes ültetvényt kivágták, és helyére szürkebarátot telepítettek. Az első évben mindössze egy hordónyi öreg tőkés kékfrankos született, és a 300 palack két nap alatt elkelt (két étterem vásárolta meg). Ez volt az első sikerélmény, amely meggyőzte a családot, hogy érdemes komolyabban foglalkozni a pincészettel.

Osztr%c3%a1k k%c3%a9kfrankos kl%c3%b3n

Az évek során több területet is sikerült megvásárolni a birtokközpont körül, így a teljes terület mára elérte a 2,5 hektárt. Fajtákat tekintve a kékfrankosé a vezető szerep, az öreg tőkés ültetvény mellett fiatal telepítésű osztrák klónok várják a termőre fordulást. Cabernet franc, merlot és kadarka osztozik még a területeken, melyeket a kezdetektől fogva organikusan művelnek, nem használnak felszívódó-, gyomirtó-, és rovarölő szereket. A gépesítés a régi ültetvényeken kivitelezhetetlen, háti permetező és kézi munka, na meg embert próbáló meredekség jellemző. A talaj agyag és lösz, melyeket mészkőfoltok tarkítanak. A borok spontán erjednek, csak minimális ként kapnak, a vörösöket szűretlenül palackozzák.

Pinot Gris 2015
Három órás áztatást követően minimális préseléssel kinyert szinte tiszta színlé, mely 1/3 része acélba, 2/3 része második töltésű tölgyfahordóba került és finomseprőn érett három hónapig heti egyszeri felkeveréssel. Jelenleg palackban várja a piacra kerülést.
Tiszta illat csonthéjas gyümölcsökkel, főként fehérhúsú barack, melyet diszkrét hordófűszerek színeznek. Krémes, szép egyensúlyú test, elegáns savakkal, barackkal, trópusi gyümölcsökkel és sós lecsengéssel. Határozott előrelépés a 2013-ashoz képest, annak erényeit megtartva és a hordóhasználatot finomítva. Remek kezdés, 12 pont (88).

Kadarka 2015
Egy öreg tőkés, és egy fiatal P-13-as klónnal telepített terület szűztermése, összesen 300 tőke 1 x 1-es térállásban, bakműveléssel, melyek gyakran kényszerítik térdre a gazdát. 2015-ben a szeptember eleji csapadék miatt, megrepedtek a bogyók, így háromszor kellett kiszedegetni a tőkén a fürtökben berohadó szemeket. Mindössze egy hordó, tavasz végén palackozva.
Kiugrik a pohárból a fűszerek és a bogyós gyümölcsök elegye, ribizli, meggy és csipkebogyó. ízre is hozza a felsorolt gyümölcsöket, egyensúlyos, könnyed és játékos, de mégis megvan a kellő beltartalom. Csábít a következő pohárra, az ideális kadarka prototípusa. 13 pont (90)

Pelzberg

Maestro 2013
90% cabernet franc és 10% merlot házasítása, javarészt egy éves újhordós érleléssel. Kifutó tétel.
Határozott hordójelenlét, vaníliával és étcsokoládéval, mögötte szeder és áfonya sejlik fel. Nagytestű, a tannin enyhén szárít, de nem válik lomhává, az egyensúly nem billen, sötétbogyós gyümölcsökkel kényeztet. A testesebbre hangolt borok kedvelőinek. 12 pont (87)

Pelzberg Kékfrankos 2013
Két napos acéltartályos áztatást követően nagyjából négy hét kádon, napi kétszeri csömöszöléssel, majd közel két évet érett vegyes összetételű 225 literes hordókban.
Írtam már erről a borról, azóta nem sokat változott. Burgundi stílusú kékfrankos, friss gyümölcsökkel, komoly szerkezettel. Talán most egy fokkal még jobban is tetszett. 13 pont (89)

Pelzberg Kékfrankos 2015 (M)
A készítésmód hasonló a 2013-as évjárathoz. Jelenleg másodtöltésű francia hordóban érik, várhatóan 2017-ben kerül forgalomba.
Nagyon primőr szín, szinte lilás széllel, de talán egy fokkal világosabb árnyalat, mint a 2013-as. Illatra is primőr gyümölcsök, meggy, cseresznye és málna, a hordó nem árnyékol, csak színez. Mintha könnyedebb, fűszeresebb és gyümölcsösebb lenne, a jó arányok megtartásával. Nagyon ígéretes, méltó folytatása az elődöknek.

Maestro 2012
Ebben az évben még nem termett a cabernet franc ültetvény, így a bor tiszta merlot.
A hordós jegyek szépen lekerekedtek, inkább a gyümölcsök dominálnak, szilva és szeder, kis étcsokoládé. Közepesnél nagyobb test, egyensúlyos, bársonyos tanninokkal, remek érettségi állapotban, nyoma sincs a meleg évjárat lekváros jegyeinek. 12 pont (88)

%c3%9aj telep%c3%adt%c3%a9s%c5%b1 k%c3%a9kfrankos %c3%a9s cf

Akik nyitott szemmel járnak, találkozhattak már a Grál Borpince boraival, a Pelzberg 2012-es évjáratát a Kékfrankos Most 2015 legjobb borának választották, míg az előző évjárat elnyerte a könnyű vörösborok kategória I. helyét a 4. Tálentométeren.

A színvonal egységesen magas. Ami nem üti meg a mércét, az nem kerül a pince neve alatt forgalomba: 2010-ben és 2014-ben sem készült bor a pincénél. A borok nagyrésze jelenleg a csúcsgasztronómiában talál gazdára, de a fiatal ültetvények termőre fordulásával szélesebb körben is elérhetőek lesznek. Érdemes lesz figyelni, a 2015-ös évjárat nagyon ígéretes. A Drop Shop, az Etap és az Apropó borbárban most is kóstolhatóak a pince borai.

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.