Menü
Rövid URL

A cserkirály - Weninger & Gere Villányi Franc 2012

Gere   weninger cf
Én is meglepődtem, de a Gere & Weninger valójában Weninger & Gere (fotó: pinceszet.gere.hu)

Mi ez? Villányi blue chip. A nagyon kevés gyűjtésre, érlelésre jó szívvel ajánlható magyar borok egyike.

Honnan? Csillagvölgy, Villány.

Kitől? Gere Attila Művek. Az a gyanúm, hogy ebben a borban nincs fizikai vagy akár elméleti Weninger-kontribúció, az eltérő névért és címkéért kizárólag az indító tőkefröccs a felelős.

Mennyiért? 7350 Ft

Megéri? Igen. De. (l. lent)

Milyen? Elmarad a 2011-estől (ami elmaradt a 2009-estől). A hátrány nem beláthatatlan, de szerintem nem is behozható. És erről alapvetően a tannin tehet. Ha volt egyáltalán, akkor a 2009-esnek is a csersav volt az Achilles-sarka. Az évjárat valószínűleg nem segített; a pincészet honlapja nem hallgat a kihívásokról, igaz, Sherlock Holmes-ként kell olvasnunk, hogy megtaláljuk a bűnjeleket.

Alapvetően azonban ez egy kitűnő, nemzetközi stílusú villányi franc, amit kivételesen nem rontott el a hordó. Sőt, osztályon felüli fát kapott. Ami pörkölésben szép lehet, azt itt megkapjuk. Egyébként is az értő hordókezelés minden erényét felvonultatja. Hogy aztán ezt meghatározó jellemzőből képes lesz-e szép vonássá domesztikálni, az még nyitott kérdés. Mindenesetre a békés és eredményes fejlődést veszélyeztető tényezőkkel nem találkoztam: nem brettes, nem illós, nem zöldborsós, az alkohol nem túlzó, a sav érett, kerek és kellő mennyiségű, a bor szépen egyben van. Két ponton érzem sérülékenynek: az egyik a komplexitás, a másik a tannin. Csersavból nehéz szexepílt faragni, Villányban nem is szokott sikerülni. Ez persze már messze nem az ezredfordulós 1.0-ás, de az igazi eleganciához még mindig sok, rágós és kesernyés.

Miért? Magabiztos, nemzetközi szinten is értékelhető, fontos villányi franc. Gyönyörű a hordó és a bor sem rossz.

Kinek? A terroir-gyülekezet nyilván nem iszik Gere-bort, bár a technológiai kivitelezés szépségét talán még ők is értékelnék. Egyébként univerzális ajánlás.

Pontban? 14-15

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

lazaridi

Légy erős, a 2013-as sokkal gyengébb. A Bordói Novemberen kóstoltam, megdöbbentően nem volt jó...

alfoldimerlot

Kár. Remélem, mire elém kerül csiszolódik. 2013-mal vörösben nem sokan tudtak megbirkózni.

Mikos

Néhány napja bontottam az 1999-es évjáratot. Látszott rajta a kor, de meglepően élvezhető volt.
p.s. Ha valakit érdekel, megválnék 2 palack Pannonhalmi Infusio 2006-tól. (kocsism.hd@gmail.com)