Menü
Rövid URL

A Bükk rejtett kincsei II. - Gallay Kézműves Pince

Gallay

A családi vállalkozást Borbély József a kilencvenes évek elején indította fél hektár szőlővel a nyékládházi Pittyén-dűlőben. Ma 11 hektáros a birtok, és a kaliforniai és hazai gyakorlatszerzést követően a fiatalabb fiú, Borbély Roland is a borászatban dolgozik. A munkát megosztják, az apa a szőlész, Roland a borász, de a család többi tagja is kiveszi részét a vállalkozásból.

Az ültetvények több település határában találhatóak, valamennyi régi telepítés. Nyékládházán, a Pittyén dűlőben pinot blanc és zenit terem, az új szerzemény Pingyom-peresben cserszegi fűszeres. Mályiban a Zúgó, míg Miskolcon a Lippa dűlőből zweigelt érkezik a pincébe. A művelés eddig konvencionális volt a lehető legkevesebb permetezéssel és gyomirtó mellőzésével, az idei évtől fokozatosan állnak át az ökológiai gazdálkodásra.

A szortiment jól felépített, kezdve a zseniális címkével megtámogatott könnyedebb bisztróboroktól (fehér, rozé és vörös), a hordóval tuningolt, nagyon komoly fehér és vörösekig. Roland szándékának megfelelően érződik a kaliforniai iskola, ugyanakkor folyamatosan finomodik a hordóhasználat.

Bistronauta fehér 2016

A Bistronauta sorozat fehér és rozé tagját a szőlőt mustrálva kóstoltuk, így a leírások nyúlfarknyiak. Friss palackozás, pinot blanc és zenit házasítása. Könnyed, némi seprős hatással, jó arányokkal és fehérhúsú gyümölcsökkel, körtével. Tökéletesen passzol a címkéhez, eszményi bisztróbor. 11 pont

Bistronauta rozé 2016

Tiszta zweigelt, melyet a látogatásunk előtti napon palackozták. Ez is megfelel a bisztróbor kritériumainak, de túlmutat a hazai rozék tömegén. Semmi fajélesztő, semmi tutti-frutti, csak a gyümölcsök tiszta szólama, kerek és ízes. 10 pont

Bisztronaut%c3%a1k
Az egyik legötletesebb hazai boroscímke.

Pinot Blanc 2015 (M)

20 hónap hordó, vegyesen francia, amerikai és magyar tölgyből, de mindegyik sokadik töltésű. Már előkészítették a palackozásra. Az illat virágos, fűszeres, minimális vaníliával, citrusokkal és körtével. Szájban a seprőfelkeverés hatására selymesen krémes, jól integrált savakkal, áradó frissességgel, citrusos, almás gyümölcsökkel. Ígéretes.

Blanc 2015 (M)

Zenit és pinot blanc egyenlő arányban. A zöme harmadik töltésű Trust és Európai Kádárok hordókban finomseprőn érlelődött, és még jelenleg is hordóban van. A 2013-ashoz képest sokat finomodott a hordóhasználat, de a stílus nem nagyon változott. Elegáns toastos jegyek, vanília és édes fűszerek kísérik a csonthéjas gyümölcsöket, citrusokat. Az arányai kifogástalanok, a krémes testet a savak egyenesen repítik, a fa ízben sem domináns, de érezhető, a fehérhúsú gyümölcsök impozánsak. Felnő a 13-as nagyságához, talán a savszerkezete még kifinomultabb, komoly anyag.

Mindkét zweigelt spontán, nyitott kádban erjedt, majd 27 hónapot töltött finomseprőn, fejtés nélkül.

Zweigelt 2013 Zúgó dűlő

Ennek a tételnek közel 40 százaléka kocsányon erjedt, ami egy 300 literes újhordóba került, míg a nagyobb rész két használt 225-ösbe. A hordós érlelés után tartályba fejtették további érlelésre, mindössze a látogatásunk előtt két nappal palackozták. Falja a levegőt, nehezen nyílik, de ha szánunk rá időt, mindenért kárpótol. A hordó intenzív ugyan, de a fajta fűszerei és gyümölcsei könnyedén legyűrik, valósággal el lehet veszni a pohárban. Szájban vastag, gazdagon gyümölcsös, a tannin jó állagú, de enyhén húz még. A lecsengésben enyhe kávé aroma utal a hordóra. 14 pont

Zweigelt 2013 Lippa dűlő

Itt nem került kocsány az erjesztőkádba, két 300 literes első töltésű magyar fában érett. Korábban került palackba, januárban volt is már szerencsém hozzá, akkor a harmadik nap mutatta legszebb arcát. Akkori formájához képest a hordó már kevésbé uralja, de még érezhetően jelen van; mellé valóságos gyümölcskosár és fűszerkavalkád társul. A sav feszes, némi toleranciát igényel, de van mögötte kellő test és tartalom, a tannin enyhén szárít, a gyümölcsösség lehengerlő. Ízes és rágható. Hosszú málnás, szamócás, földiepres ízvilággal búcsúzik. Rafinált mint egy burgundi pinot, bőven pályája elején. 14 pont

Kékfrankos 2013 Czigléd dűlő

Egerből vásárolt szőlő, egy mindössze 0,2 hektáros, 64-ben telepített hegygerincen fekvő területről. Kisméretű laza fürtök, parányi bogyókkal, 900 bakművelésű tőke. A zweigeltekhez hasonlóan nyílt kádban spontán erjedt, majd 27 hónapot töltött finomseprőn. Enyhe illóval nyit, a hordó itt is intenzív, de más karakterű, étcsokis, vaníliás jegyeket mutat, idő kell, hogy megmutassa fekete cseresznyés, meggyes, ribizlis gyümölcseit. Nagyon sűrű, szinte rágható korty, melyet a savak kimondottan frissen tartanak, mellé a tannin is erőteljesebb, mint a zweigeltekben. Ennek a bornak nagyon kell a palackos érlelés, igazi nehézbombázó. Jelenleg 12 pont, mely idővel kúszhat bőven feljebb.

Itthon szinte egyedi, kiforrott stílus, burgundi hangulat jellemzi a pince borait, és bár nem vagyok az intenzív hordóhasználat feltétlen híve, a borok meggyőzőek, a hordóhasználat egyre finomabb. A vörösek egyenesen lehengerlőek, úgy tűnik a jövőben a Bükkben kell keresnünk a hazai zweigelt királyait.

A képeket a pince honlapjáról csentem el.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

A Mezei borokat kóstoltátok (szintén Bükk) már? Jó szokott lenni a chardonnay-jük, a portu és a cab.s. is.