Menü
Rövid URL

A Bükk rejtett kincsei I. - Sándor Zsolt

S%c3%a1ndor zsolt

Keveset hallani a Bükki borvidékről, pedig területe 17.636 hektár, melyből 15.323 hektár első osztályú. Persze jelenleg mindössze 1027 hektáron terem szőlő (*). Ennek ellenére a rossz nyelvek szerint, az egri borok alapanyagát napjainkban is bükki szőlővel javítják. Az alacsony szögű lejtők alkalmasak lennének akár gépi, nagyüzemű szőlőtermesztésre is, de a szocializmusban az acél és fém országa szlogennel és a Miskolc körüli iparosítással, gyakorlatilag kiherélték a borvidéket. Palackozott bort egy évtizede szinte lehetetlen volt beszerezni a borvidékről, a két kezem ma is elég lenne, hogy összeszámoljam a komolyabb termelőket. Szerencsére akad a borvidéken néhány tenni akaró fiatal, akik csipkerózsika álmából élesztik újjá az egykor szebb napokat megélt bükki borvidéket.

Első állomásunk az Avasi pincesorra vezetett, ahol a mai napig közel 1000 pince található. Az egyikben bújik meg Sándor Zsolt apró birodalma, tágas pinceág és szűkös előtér melyben a feldolgozás zajlik. Ha nincs elég hely, a bogyózás a pince előtt történik. Az emeleten hangulatos kóstolóterem várja a látogatókat, és a miskolci borklub tagjait, hisz Sándor Zsolt a miskolci boros élet motorja. Fesztivált és kóstolókat szervez, nem is tudom, hogy jut mindenre ideje három gyerek és hat hektár mellett, melyeken két fajta osztozik: cserszegi fűszeres és zweigelt. A művelés során kerüli a felszívódó szerek és gyomirtók használatát, a borok spontán erjednek. A múltba (kifutott tételek) és a jövőbe (hamarosan megjelenő borok) egyaránt betekintést kaptunk.

Zenit 2016

Nyékládházai alapanyag, a tervezettnél magasabb mustfokkal szüretelve, lassan, nyolc hónapig erjedt, 12,7% alkoholnál megállítva, így is 29 g/l cukor ragadt benne. Nem ez volt a terv, de így alakult. Illata könnyed, fehérhúsú gyümölcsökkel, és halványan a természetes borok hangulatával, a korty enyhén billen az édesség felé, nem tartják meg kellően savai. Ennyi maradékcukrot viszont nem tippeltem volna. 8 pont

Cserszegi Fűszeres 2016

Zsolt lát fantáziát a fajtában, a szőlővel is jó dolgozni, a meszes talajon megmaradnak savak. Nem a megszokott cserszegi mintapéldánya, egy éjszakát ázott héjon, amitől kapott egy kis pink beütést. Nagyobb része tartályban, 30 százaléka hordóban erjedt és érett, finomseprővel felkeverve. Elegánsan hozza a fajta szőlős, virágos, fűszeres jegyeit, friss, de nem pacsulis. A szerkezet is szebb, jó savak, szőlős ízek, egyszerre könnyed és tartalmas, a lecsengés finoman sós. 11 pont

Sándorné 2016

Emődről vásárolt szőlő, egy napot ázott héjon nyitott kádban, majd hordóban erjedt és érett finomseprő felkeveréssel. A hordó nem tolakodóan, de finoman érezhető pörkölt magvak formájában, csonthéjas gyümölcsök és halvány vajasság mellett. A savakkal itt sincs gond, a seprőfelkeverésnek hála kellően krémes, a lecsengésben csonthéjas gyümölcsök. Nem vagyok a fajta feltétlen híve, de ez tetszett. 12 pont

Anna Luca 2015

Magas mustfokkal szüretelt, 4 napig héjon áztatott cserszegi. Zsolt elmondása szerint az első három napban roppant csábos volt, aztán a negyedik napon beütött a csertámadás. Illatban mindent tud, amiért egy narancsbort szeretni lehet, áradó, telt, szerethető, szőlővel, szőlővirággal, narancsolajjal. Ízben sajnos kicsit borul, a tannin húz, a lecsengésbe enyhe kesernyét csempész, közel sem tudja átmenteni azt az izgalmat, amit illatban kínál. Önmagában nem biztos, hogy élmény, étel mellett a helye. 10 pont

Zweigelt Rozé 2016

Rozé tesztünkön sem szerepelt rosszul, azt a színvonalat most is hozta. Epres, málnás, szamócás illatkavalkád, kis hordóval és némi természetes boros jelleggel, mellé már-már silleres beltartalom, az illatban visszaköszönő gyümölcsökkel. 10 pont

Zweigelt Rozé 2015

Kifutott tétel, ha lehet mondani egy fokkal testesebb, gyümölcsökben itt sincs hiány, de savban feszesebb, csipkebogyós, fűszeres, és mintha kis maradékcukor édesítené. 9 pont

Zweigelt Schiller 2015

24 óra héjon áztatás, mely rövidnek tűnik ugyan, színben is csak egy árnyalattal sötétebb, de mégis vörösborosabb karaktert mutat. A tétel 70 százaléka hordóban erjedt és érett, a maradék tartályban. Sajnos illatban nem tudott annyi gyümölcsöt megőrizni, mint a rozék, és a hordó is dominánsabb, földes, avaros jegyek is keverednek illatába. A korty teltebb, krémesebb, a csersavak enyhén érezhetők, tartalmas, de kevésbé harmonikus. Halászlé, vagy borjúpaprikás mellett a helye. 10 pont

Zweigelt 2015

2013-mal ellentétben ebben az évben nem lesz három zweigelt, csak egy. Harminc nap héjon, az almasav hordóban bomlott le. Összesen hét hordó, melyből egy volt új, az is öthektós. Színben nagyon primőr, szinte lila, illatban kirobbanóan pirosbogyós, a hordó épphogy keretez, elegánsan adagolt, a savai feszesek, lendületnek nincs híján, a test alig közepes, gazdagon gyümölcsös. Szárazpróbája elkápráztat, engem megvett. 13 pont

Zweigelt 2013

Színben még ez is lilás, illatban teljesen hordómentes, szinte csak a gyümölcsök káprázatos játékát kínálja, és érdekes módon itt kapunk több fűszert. A korty lekerekedett, precízen összeérett alkotókkal, lehengerlő gyümölcsösséggel. Remek formában csíptük el, sajnos kifutott, de valahogy így kell kinéznie egy belépő vörösnek. 12 pont

Zweigelt 2x450 2013

Két másodtöltésű 450 literes hordó, rétegzett illattal, melyben elsőre a hordó fűszerei viszik a prímet, de hagyják érvényesülni a gyümölcsöket is. Testben és tanninban egyet lépünk felfele, de összességében itt is a gyümölcsök játsszák a főszerepet. Ha lehet ilyet mondani, még mindig nincs a csúcsán, kár, hogy ez is kifutott. 13 pont

Legény 2013

Szintén zweigelt, mindössze egy újhordó, extra hozamkorlátozású szőlőből, (fél kiló / tőke). Amolyan nagyboros hangulatot áraszt már az első perctől kezdve, a hordó intenzív, a fajta gyümölcsei és fűszerei mellé kávé és étcsoki vegyül. A kortyban minden részlet a helyén, kifogástalan egyensúly, rágható beltartalom, igazi gyümölcsorgia. Szintén kifutott tétel, de akinek van belőle, ne kapkodjon a bontásával. 14 pont

Brünnhilde 2015

A cserszegi nagyágyú, mely nevét Wagner operahősétől kapta. Nem csak a héjon áztatás ideje (38 nap héjon, nyitott kádban), de az alapanyag is eltér az Anna Lucától. Valósággal kirobban a pohárból, el lehet veszni az illatában, akár egy jó parfüm is lehetne. Narancsolaj, keleti fűszerek, trópusi gyümölcsök, a fajta mindenféle jellegzetessége nélkül. Savban nekem egy kicsit kevés, ugyan a cseresség sokkal finomabb textúrájú, de ez is ételért kiállt. 11 pont

Purcsin 2014

Korábban már volt szerencsém ehhez a borhoz, szinte semmit nem változott, silleresen áttetsző, kadarkásan fűszeres, primőrösen gyümölcsös. Az évjárat nem nyomja rá a bélyegét, ízes és áradó, öröm volt újra találkozni vele. 12 pont

A fehérekben jobban érezhető a természetes jelleg, de így sincs ok panaszra, a technológia nélküli technológia évről-évre finomodik. A pince vörösei kimondottan erősek, zweigeltből igencsak figyelemreméltó borok készülnek, és nem csak itt, hanem a borvidék másik fiatal pincéjénél is, de erről majd a következő részben.

(*) Forrás: Mészáros-Rohály-Nagymarosy: Bortankönyv II.

8 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

kereklaszlo

A cikk írójától kérdezem aki olyat ír,hogy az egri borokba bükki tesznek, hallott-e már arról,hogy ZÁRT BORVIDÉK? Nem ártana utánanézni.

jackrose

Nekem az árcímkét leszámítva tetszett az Annaluca.
Nem mondom, hogy nem cseres, de ittam már olyan cseres narancsbort, hogy fizikai fájdalmat okozott, szal ez még bőven tűréshatáron belül van.

bgergo

Szia. Ha már a Purcsinnál tartunk, mint régi fajta, esetleg kóstoltad a Gere Fekete Járdoványát is? Érdekelne róla a véleményed.

sweetsole

@bgergo: Szia. A 14-est és a 15-öst kóstoltam sétáló kóstolón. Nekem kicsit sok és közönséges a hordó, de a fajta meglepően jó savakat produkál. Valahogy így néznek ki a villámjegyzetek:

2015: Másod töltésű kádár hordó, meg is kapjuk a puncsot az arcunkba. Nem olyan vészes, de maszkolja a gyümölcsöket, illat alapján inkább Villány köszön vissza, mint az ősi fajta. Aztán a kortyban minden borul, a sav annyira masszív, hogy villányt eszembe sem jutna vakon tippelni, pirosbogyós gyümölcsök, enyhén érezhető, de jó állagú tannin. Nem tudom, hogy éréssel milyen irányba változik a sav, de jelenleg túlzó. (2017.05)

2014: Annak ellenére, hogy elvileg gyengébb az évjárat elég ígéretes, sok-sok pirosbogyós, a savak emelkedettek, a lecsengés viszonylag gyorsan lefut. Egy kicsit még így is sok a hordó, takarja a gyümölcsöket. (2016.03)

Neked hogy tetszett?

bgergo

Azt hiszem én 13 és 14 -t kóstoltam.

A 13 -s nagyon tetszett, egy közepesen intenzív illatot éreztem, egy érdekesen fűszeres(szerintem fajtajelleg lehet) tónussal, amihez kicsit később sok meggy és pirosbogyós gyümölcs zárkózott fel. A tekintélyes savmennyisége engem is meglepett. Szájban szinte ugyanazt nyújtotta, mint az illat, könnyen szerethető, fűszeres, gyümölcsös, jól iható volt. A hordóra már nem nagyon figyeltem, örültem, hogy hozzájuthatok egy ilyen ritkasághoz. Érezhetően kiválóan illeszkedik a kárpát-medencei kadarkás, csókás vörösborvonalhoz.

A 14-s hasonló érzetet keltett bennem , mint az előző csak mintha egy fokozattal lejjebb vettek volna a hangerőből a savakat kivéve, vékonyabb és rövidebb volt az előzőnél, de karakterét megőrizte. A más helyeken említett muskotályos érzetet én nem vettem ki belőle.

Összességében az általad is említett gyermekbetegségek mellett pozitív az összképem róla, tetszik a fajta karaktere, szívesen látnám még a poharamban. A régi magyar fajtákról szóló írásaid pedig erősen hiánypótlóak.