Menü
Rövid URL

A borhűtő mélyéről – Bodri Kékfrankos 2012

Bodrikekfrankos2012

Az utolsó Petőfi Irodalmi Múzeumos szekszárdi borbemutató felfedezése. A kevesek egyike, ami egyáltalán tetszett azon a délutánon, de ez nagyon is. Akkor még nem fújtak az új szelek – amilyen felüdülést nyújtott egy acéltartályos kékfrankos a barrik lekvármerlók tengerében, pont annyira tűnt bátor lépésnek a borászat részéről.

Gyümölcsbomba, olyan koncentrációval, hogy az ár bizonyára adminisztrációs hiba lehet. Ezt gondoltam akkor, 2013 májusában, a rá öt hónappal vásárol palackok (akkor jelenhetett meg, vagy csak én nem bukkantam rá addig) viszont megbomló egyensúllyal hűtöttek le. A sav elszabadult, húzott, mintha pótolt lenne. Várni a maradék bontásával, jegyeztem le, hátha. Egy évet legalább.

Majd három lett belőle, de megérte a várakozást. Csoda nem történt, de az élvezhetőséget visszanyerte a bor. Szín és illat meglepően fiatalos, előbbi bíbor árnyalatot villant, utóbbi ibolyás-primőrös jegyeket. Szedres, meggyes, buján gyümölcsös aromatika, kicsit talán a cukorkás spektrumba húz. Ami számomra megnyugvás, a sav végre megtalálja a helyét a kortyban, kisimultabb az összkép. A minimális kritika a szeliden melegítő alkoholnak és a kissé tapadós tanninnak szól, a tökéletes tisztaság viszont kiemelést érdemel. Igazi tehetség, szerettem.

Ez a kékfrankos modern, napfényes arca, rhone-i áthallással (Pálos Miklós nagyformátumú vöröseit idézi meg a hőskorból, ha ez még megvan valakinek), egy olyan vonal, amit szerintem érdemes lenne tovább finomítani, sőt, a fókuszba állítani. Ez talán egybe is cseng azzal, amerre Szekszárd mozdult el az utóbbi időben.

Pont: 10/20 (85/100).
Ár: 1250 Ft (Veritas).
Megérte?: abszolúte. A 2013-as viszont csalódás volt (az évjárat nem egy ász), a futó 2014-estől félek, a 2015-öst meg nagyon várom.
Zárás: parafa.
Alkohol: 14%.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

octopus

@Hapci: sajnos nem tudom, de engem is érdekelne. A kedvenc szekszárdi borászom volt abban az időben.