Menü

Sörhelyzet, Magyarország 2016

Felemás évet hagytunk magunk mögött. Az újhullámos sörmozgalom virágzik, soha ennyi kisüzemi sört nem főztek még Magyarországon. Egyre szélesebb réteg keresi a minőséget, több-kevesebb sikerrel, de bizakodón. Budapesten alig nyílik új bár vagy söröző, ahol ne kínálnának kézműves sört, s a helyzet vidéken is egyre inkább hasonló.

Az ember mégsem tud önfeledten örülni. Bizonyos hibákon nem sikerült még túllépni, bizonyos problémákat pedig – akárhogy is fáj – nevükön kell nevezni. Sok az új belépő, sok az újítani vágyó: egyre jobban polarizálódik az újhullámos sörtársadalom. Egyesek elégedetten hátradőlnének, mintha minden rendben lenne, mások viszont úgy látják, a mozgalomra ráfér a megújulás.

A fogyasztói kör még bővül ugyan, de a kisüzemi sörfőzdék piacán megjelent egy komoly befektetői réteg; 2016-ban több nagyobb kapacitású főzde is beindult (Mad Scientist, Hedon, Hoptop Brewery). Felmerül a kérdés, nőhet-e az eddigi ütemben a kisüzemi szféra.

Annyi bizonyos, hogy a közeljövőben erősödni fog a verseny. A legtöbben eddig mindig találtak szabad piacot, most viszont záródni fognak a kapuk. 2017-ben várhatóan újabb főzdék nyílnak, ami jelentősen átformálhatja a pozíciókat, és a verseny miatt nyilvánvalóan előtérbe kerül a minőség kérdése is. Mivel a színvonal még mindig hullámzó, meg kell indulnia egyfajta megtisztulásnak.
E téren az év második fele reménykeltő eseményt hozott: néhány újonnan alakult sörfőzde és pár hozzájuk tartozó gerillafőző lértehozta a Kraft névvel fémjelzett mozgalmat. Deklarált céljuk az, hogy a közelebbről nem meghatározott, ezért elcsépelődött és lejáratott kézműves jelző helyett egy szakmailag és jogilag meghatározható és ellenőrizhető követelményrendszer álljon fel, amely közelebb visz a stabil sörminőséghez.

Remélhető, hogy nem puszta szóhasználati kérdésről vagy marketingszlogenről van szó, hanem a jó és a rossz sörök megkülönböztetéséről, a megtisztulásról. Mindenesetre érezni, hogy a változni akarás minden korábbinál erősebb az újhullámos sörfronton.

A minőség kérdésében eddig nem jött létre érdemi párbeszéd, de a Kraft-mozgalom most olyan erős belső üzenet, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
A kívánatos megtisztulás másik fontos motorja az összehasonlítás lehetősége.

Budapesten már jó ideje megjelent a világszínvonal a sörmekkának számító Csakajósörben és a nemrég megnyílt Hopaholic sörözőben is – mindkettőt Kővári Gergely jegyzi –, ahol a világ minden részéről kóstolhatók különleges sörök. Vagyis a főváros közepén néhány száz forinttal drágábban ugyan, de olyan perfekcionista söröket találni, amelyek mellett feltűnő a magyar termékek lemaradása. Emellett egyre könnyebb külföldi söröket európai boltokból beszerezni: internetes oldalakon alkalmi csoportok rendszeresen rendelnek különlegességeket, vagyis egyre több sörértő fizet inkább kicsivel többet a megbízható külföldi sörért, mint hogy magyar kisüzemiekkel hazardírozzon.

Az ellentmondások ellenére tény, hogy Magyarországon még sohasem volt ilyen jó a sörkedvelő dolga: a kóstolói csoportok, a rendezvények, az újonnan nyílt helyek sokaságában némi odafigyeléssel egyre gyakrabban találhat jót.

Az ingadozó minőség miatt azonban egyelőre nagyon nehéz feladat a sörtesztelés. Magyarországon egy egyszeri merítéses vakkóstolás eredménye manapság még nem igazán időtálló. A kisüzemi sörök folyamatos tesztelésére lenne szükség, állandó visszakóstolással, többszöri pontozással, erre pedig egyelőre még nincs lehetőség.

Megpróbáltuk azért összeállítani azon sörfőzdék és gerillafőzők listáját, amelyeket és akiket a jövőben érdemes lesz követni az érdeklődőknek. Egy év múlva bizonyosan többet tudunk.

Drajkó Zsombor

Csakajósör

Fontosabb sörfőzdék

Beerfort Sörfőzde: A Legenda Sörfőzdéből kilépett Utassy Roland új projektje. Roland a tradicionális német vonal egyik legismertebb hazai képviselője, ezzel gyakorlatilag egyedülálló Magyarországon.

Ismertebb söreik: Doppelbock (barna duplabak), Kellerbier (pincesör), Dunkel Weizen (német barna búzasör), Pils (világos pils), Dunkel (félbarna sör)

Bigfoot Sörfőzde: A Fóti Sörfőzdéhez igen sok szállal kötődő domonyi főzde gyakorlatilag a fótiak felsőerjesztésű söröket előállító üzemének tekinthető. Nagyon sok helyen megtalálhatók az országban, egy-két kisüzemi sört tartó kocsmában is. Alapkollekciójuk nem sokat változott az indulás óta, söreikre a közérthetőség és az extremitásoktól való tartózkodás jellemző.

Ismertebb söreik: Alcatraz (porter), Ale Capone (világos ale), Razzia (félbarna búza), Silver Street (világos búza), 2222 (amerikai IPA)

Hedon Sörfőzde: Az eredetileg gerillafőzdeként indult Hedon 2016-ban Balatonvilágoson épített főzdét, az így megnövekedett kapacitás hatására pedig hirtelen elég sok helyen váltak elérhetővé a söreik. A Hedon, a Monyóhoz hasonlóan, szintén Németh Antalt mondhatja főzőmesterének. A hagyományos stílusok mellett vannak ritkán főzött stíluspróbálkozásaik is (például gose). A Hedon a Kraft-mozgalom tagja.

Ismertebb söreik: Balatonvilágosi (világos pilseni), Charlie Firpo (rozsos APA), Credo (Smash IPA), Helmut (világos búza), Vertigo (hopláger)

Hopfanatic Sörfőzde: Magyarország egyik első, igazán újhullámos sörfőzdéjeként indult a kiskunhalasi Hopfanatic még 2012-ben. Kiss Tamás kreatív munkájának hála, sok érdeklődő a Hopfanaticon keresztül ismerte meg a sörforradalmat. Egy ideig Budapesten is volt pubjuk, ami, sajnos, idén bezárt. A Hopfanatic mostanság inkább koncentrál a helyi piacra, mint a fővárosra, nemrég kocsmát is nyitottak Kiskunhalason, ami jól mutatja, hogy már nem csak a fővárosban mutatkozik kereslet a kisüzemi sörök iránt. (UPDATE: a Hopfanatic október végén bezárt)

Ismertebb söreik: American Pale Ale (APA), Importer (porter), Nohoplimit (west coast IPA), White Hops (búzasör), Alulu (kókuszos pale ale)

Élesztő

Hoptop Brewery: 2016-ban indult újhullámos sörfőzde, a maglódi úti „főzdepark” és a Kraft-csoport egyik tagja. Mivel még egy teljes félévet sem hagyott maga mögött a főzde, a sörök stabilitásáról nehéz mit mondani. A törekvés mindenesetre megvan, a koncepció kidolgozottnak tűnik és a kezdőszortiment is szerethető.

Ismertebb söreik: Uluru (ausztrál búza), Sunset (east coast IPA), Green Zone (amerikai IPA), Double Check (imperial IPA), Midnight Express (foreign extra stout)

Horizont Sörök: A Kraft-mozgalom és a maglódi úti főzdecsoport egyik új tagja. A Horizont eredetileg bérfőzőként indult, akik fiatal, újonc sörfőzőknek biztosítottak tőkét legjobb receptjeik lefőzetésére a rozsnyói Kalteneckerben. A projekt 2016-ra eljutott a saját sörfőzde megnyitásáig. A Horizont semmiképpen sem mondható határterületi sörspecialistának, inkább az egyszerű, de jól kivitelezett receptek hívei.

Ismertebb söreik: Horizont IPA (IPA), Horizont Lager (világos láger), Flamand Porter (porter), Japán Búza (japán komlóval főzött búzasör)

Mad Scientist Brewery: Az év egyik legjobban várt főzdenyitása volt a Mad Scientisté. Az egyik alapító tag, Závodszky Gergő a hazai házisör-főzés egyik legnagyobb reménysége; a főzde igen erős és átgondolt marketinggel kezdte meg a működését. Jam72 nevű amerikai IPA-juk az Untappd sörértékelő oldalon jelenleg a második legjobb magyar sör. Fiatalos felfogásuk, szabadon értelmezett stílushatáraik és megnyerő dizájnjuk hamar népszerűvé tette őket a fővárosban. Szintén a Kraft-mozgalom egyik alapító tagja, a sörfőzde a Maglódi úti M47 Ipari Parkban található.

Ismertebb söreik: Jam72 (amerikai IPA), Colonial Witbier (világos witbier), Monkey Temple (világos búza), Saison 17 (belga saison), Burton ale (burton típusú angol ale)

Monyó Brewing Co.: Közel másfél éves fennállása alatt Magyarország vezető sörfőzdéjévé nőtte ki magát, ami nagyban köszönhető a Németh Antal által képviselt modern sörfőzői szemléletnek, és a tulajdonos Pein Ádám áldozatos munkájának. Söreik magyar viszonylatban az egyik legstabilabb minőséget képviselik. A Monyó a Kraft-mozgalom egyik alapítója, a Maglódi úti csoport legnagyobb kapacitással rendelkező tagja. Saját söreik mellett rendszeresen fogadnak gerillafőzőket is.

Ismertebb söreik: American Beauty (american pale ale), Flying Rabbit (amerikai IPA), Invisible Bikini (porter), Schatzi (bajor búza)

Jónás kézműves sörház

Reketye Sörfőzde: A Bálnában található Jónás kézműves sörházzal szinte összefonódott nagytarcsai főzde a kezdetektől foglalkozik gerillafőzők fogadásával is. Sokoldalú kínálatukban vannak érdekes és kevésbé érdekfeszítő sörök is; láthatóan széles fogyasztói réteget igyekeznek kiszolgálni. Nemrég kiadtak egy Hibiscus Kiss nevű kollaborációs sört is, amely talán az első közös magyar munka egy amerikai craft brewery stábjával.

Ismertebb söreik: Arany Jónás (pale ale), Ravasz Hód (brown ale), Monolith (IPA), Lokálpatrióta (barna láger), Cabrio (rozsos session ale)

Rizmajer Sörfőzde: Hagyományosabb irányvonalat képviselő, csepeli sörfőzde, amelynek kevésbé érdekes, „tömegfogyasztásra” szánt sörei mellett időnként megjelennek szezonális érdekességei és kollaborációs munkái is.

Ismertebb söreik: Rizmajer Búza (bajor búza), Cingulus (porter), Mézes-narancsos gyömbérsör, Szebeni ászok (világos láger)

Szent András Sörfőzde: A korábban Békésszentandrási Sörfőzde néven futó márka jelentős átalakulásokon ment át az elmúlt egy-két évben. A korábbi vezetőség helyét egy fiatalabb, új generáció vette át, és ezzel a szemléletmód is sokat változott: nyitottak a bérfőzők felé, rendszeresen vállalnak kollaborációs söröket gerillákkal és a marketingstratégia is átgondoltabbá vált. A Szent András főzde kocsmája és környéke népszerű wellness-célpont.

Ismertebb söreik:** Magyar Vándor (ale-láger hibrid), Ogre (világos pilseni), Szent András Könnye (gyümölcsös duplabak), Vári Nővérek (summer pale ale), Napkincs (búzasör)

zip’s Brewhouse: A zip’s amellett, hogy sörfőzde, világszinten ismert főzdeépítő vállalkozás. A futurisztikus miskolci főzde és kocsma már csak a látvány miatt is megér egy utazást. Söreik mostanság palackban is elérhetők, csapon és fesztiválokon pedig már jó ideje lehet velük találkozni. Sok társukhoz hasonlóan ők is vállalnak bérfőzést.

Ismertebb söreik: Instead of Innocence (IPA), zip’s Golden Ale (golden ale), zip’s Stout (stout), Mango Pale Ale (mangós pale ale)

BESTIA

Fontosabb gerilla sörfőzők

armando_otchoa: A Csakajósört és a Hopaholicot üzemeltető Kővári Gergelyt takaró álnév alatt évek óta jelennek meg különböző, kizárólag csapról elérhető sörök. Közülük is talán a Grabanc IPA a legismertebb, ami kisebb receptmódosításokkal, de szinte állandóan elérhető.

Ismertebb sörei: Grabanc (amerikai IPA), Freaky Wheaty Grabanc (búza IPA), Hangover Rasta (vörös IPA), C.C.C.P. (Csupor Marcival közösen főzött double red ale)

Aprily Craft Beer: Újdonságokkal ritkábban jelentkező, de ígéretes gerillafőző, akinek remélhetőleg több sörét is látjuk majd a jövőben.

Ismertebb sörei: Stanley APA (APA), Puszi (saison)

Balkezes Sörfőzde: Nyaras Tamás és Deres Attila fiatalos és jól átgondolt brandje. A kicsit lassabb indulás után idén komolyan beleálltak a sörfőzésbe és, kihasználva a Monyó szabad kapacitásait, a piaci jelenétük gyakorlatilag folyamatos. Greyjoy nevű imperial IPA-juk jelenleg az ország talán legjobb söre, az Untappd magyar sörlistáján vezeti az értékeléseket. A Balkezes is a Kraft-mozgalom tagja.

Ismertebb söreik: Greyjoy (imperial IPA), Peeping Tom (american pale ale, APA), Hopster (amerikai IPA)

Brew Your Mind: A piac újoncai, idén kezdtek bele a főzésbe és viszonylag hamar bekerültek a köztudatba. Változatos stílusrepertoárjuk talán legérdekesebb darabjai a kávés sörök, amelyeket magyar mikropörkölők termékeivel főznek.

Ismertebb söreik: Muddd és Muddd 2 (kávés brown ale), K.A.F.É. IPA (kávés IPA), Peach Please… (amerikai IPA), Yellow Haze (new england pale ale)

Ogre Bácsi

Csupor Sörfőzde: Fiatal kora ellenére, Csupor Marci a magyar gerillasörfőzés nagy öregjének mondható. A sok főzdét megjárt, szóvicces sörnevekről ismert főző állandóan változó kínálattal, de folyamatosan jelen van a magyar sörpiacon. Nemzetközi versenyeken elért helyezései mellett volt már Főzdefeszt közönségkedvenc söre is.

Ismertebb sörei: Tántorgó ParIPA (amerikai IPA), Thermostout (stout), Wheatathatatlan (búzasör), Bunny Hop (APA), PEARmanent (körtés sör)

Erjesztők Klubja: 2016-ban indult gerillacsapat Székesfehérvárról. Sok helyen elérhető porterük mellé nyáron csatlakozott egy witbier is, amelyet ősszel minden valószínűség szerint egy Magyarországon termesztett komlóval készült sör is kiegészít majd.

Ismertebb söreik: Kraken (amerikai porter), Florae (virágos-mézes witbier)

Gólem Sörfőzde: Átgondolt dizájnjával és részben megújított sörszortimentjével a Gólem idén mindenképpen fejlődött eddigi alkalomszerű megjelenéseihez képest. A sörök továbbra is az amerikai komlós vonalon mozognak és igen népszerűek, a Sötét Bunkót például a népszerű belvárosi pékség, a Butter Brothers is használja a sörös kenyerébe.

Ismertebb sörei: Mandarella (APA), Sötét Bunkó (black IPA), Enigma (amerikai IPA)

Hara’Punk Sörfőzde: Simonfai Balázs és Csanád Márton régóta ismert gerillák, akik az állandó főzés mellett Budapest egyik legjobban szervezett és legismertebb házi sörfőzést oktató központját, a BREW Studiót is vezetik.

Ismertebb söreik: Papap O’Hara (porter), Mi újság, Wagner úr? (amber ale), Monkey Funky Yeah (saison), Lemon? No,thanks! (búzasör)

Hatodik Íz: A különleges komlók fő hazai importőrének, Takács Péternek az egyszemélyes projektje. Ennek megfelelően a hangsúly általában egy-egy érdekesebb komlófajtán van, de került már ki füstös porter vagy english barley wine is a kezei közül.

Ismertebb sörei: Sláger (hopláger), El Dorado (egykomlós APA), Kazamata (imperial lager)

Hübris: Az UbikEklektik összművészeti csoportnak készített kontinentális lágerükkel robbantak be a piacra, ahol a kezdetetktől fogva folyamatos a jelenlétük. Határterületi, pionír söreik miatt üde színfoltjai az újhullámos szcénának. A Mantra Specialty Coffee Shoppal szövetekezve több magas színvonalú kávéval is készítettek már sört.

Ismertebb söreik: Chorongi/Mantra (kávés láger), UbikEklektik herbál IPA (kontinentális IPA), Halál (stout), Dr. Béla (witbier)

Marionett

Kecskeméti Sörmesterek: A projekt vezetője Bimbó Tamás, a házisör-főzőből lett gerilla, akinek több söre is közönségkedvenc volt az elmúlt időszakban. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy Tamás nem fekszik be a slágerstílusoknak: egy düsseldorfi altbier mellett állandó jelleggel piacra dobja a Szalonkát, amely jelenleg az ország egyetlen grodziskiéje.

Ismertebb sörei: Kolibri (APA), Vörösbegy (altbier), Szalonka (grodziskie)

Kiss Sörműhely: Időszakosan felbukkanó gerillafőzetekkel jelentkező egyszemélyes főzde. Kiss Gusztáv nagy figyelmet fordít a dizájnra. Eddigi legnagyobb sikere talán a Pozitív nevű söre volt.

Ismertebb sörei: Pozitív (saison), Utazó (porter)

Mecénás Sörműhely: Szintén 2016-ban, a házisörfőzői körökben jól ismert Pethő Zsombor vezetésével indult gerillafőzde. Ismert stílusok magas színvonalú újragondolásán dolgoznak több-kevesebb sikerrel.

Ismertebb söreik: Brick (ír vörös), Gravity (irish stout), Nautilus (imperial stout), Grimm Búza (bajor búza)

O.K. Brewery: A 2014-ben az ország legjobb házisör-főzőjének választott Kelemen Ottó gerillafőzdéje, amelyről az utóbbi évben, sajnos, keveset hallottunk. Indulásakor nagy sikert aratott angol IPA-ja és milk stoutja után főzött komlómentes fűszerezett sört is; a Szent András Sörfőzde Napkincs nevű búzája is az ő nevéhez kötődik.

Ismertebb sörei: Angol IPA (angol IPA), Black Raven (milk stout), Zero Hops (fűszerezett láger), Festigyál (IPA)

Reczer Ser: A HopTop Brewery egyik alapítójának, Reczer Gábornak az egyszemélyes gerillaprojektje.

Ismertebb sörei: T30 (coffee milk stout), Séf (american pale ale), Voodoo (bajor búza)

Rothbeer: Róth Zoltán talán a legismertebb hazai gerillasörfőző, az ikonikus Távoli Galaxis megalkotója. Egykomlós IPA-sorozata, a Bakancslista jelenleg a huszadik generációnál tart, a világ számos tájáról beszerzett komlók egy része gyakorlatilag csak ezeken a sörökön keresztül jutott el hozzánk. Söreit a kézműves elosztókon kívül már nagyobb hipermarketekben is megtalálhatjuk. A Kraft-mozgalom tagja.

Ismertebb sörei: Távoli Galaxis (IPA), Pyromania (füstös porter), Bakancslista (egykomlós IPA-sorozat állandóan változó kollekcióval), White Space (witbier), Red 5 (amber ale)

Pirítós pub

Sörök a Möszjö Vödréből: 2016-ban kicsit elcsendesedett, de sokak által jól ismert gerillafőzde. Legnagyobb sikerük talán a Professor von Mannheim nevű IPA-juk volt, de sok dicséretet kapott Jock McGregor nevű füstös porterük is.

Ismertebb söreik: Jock McGregor (füstös porter), Professor von Mannheim (IPA), Mrs. Wheeler (porter), Way to Amarilla (egykomlós IPA)

Synthesis Brewlab: A korábbi Brewdapest Brewers csoport egy része alapította a Synthesis Brewlab-et, aminek neve idén került be a köztudatba. A korábbi receptekből megmaradt a One Night Seduction és a Zodiak IPA, emellé pedig jó néhány új versenyző is érkezett.

Ismertebb söreik: One Night Seduction (imperial stout), Zodaik IPA, (IPA), Hoplager for Hitchhikers (hopláger)

Ajánlott sörözők

Budapest:

Csakajósör (1073 Budapest, Kertész utca 42.)
Az ország talán legjobb sörözője, kvázi zarándokhely a sörkedvelők körében. Az atmoszféra egyedi, a kis hely boltként is funkcionál. Kiemelkedő söröket találni a világ minden részéről. Változó csapolt kollekció, gyakran a tulajdonos saját főzésű söreivel.

Hopaholic (1072 Budapest, Akácfa utca 8.)
Kővári Gergely második főhadiszállása, a Csakajósör nagytestvére. Az enteriőr ugyan közel sem olyan magával ragadó, mint a Kertész utcai sörözőben, de az igényes és egyedi nemzetközi kollekció kárpótol mindenért.

Élesztő (1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.)
A hazai újhullámos sörök legfontosabb gyűjtőhelye a néhai Tündérgyár helyén. Gyakorlatilag egy vendéglátó-komplexum, ahol a pub mellett koktélbár, biokocsma, kávézó, büfé is található. Több mint 20 csapon folyamatosan változó magyar sörök, alkalmanként néhány német vagy angol tétel is.

Ganz söröző (1027 Budapest, Ganz utca 6.)
Az idén sajnos bezárt Sörmanufaktúra utódja, kicsit visszafogottabb, de még mindig igényes kollekcióval. A budai oldalon mindeképpen kiemelkedő hely.

Jónás kézműves sörház (1093 Budapest, Fővám tér 11–12.)
A Fővám téri Bálnában található pub a Rekettye Sörfőzde referenciasörözője. Gyakran ad helyet sörpremiereknek. A gyorsan változó sörsorban aktuális újdonságok.

Kandalló (1073 Budapest, Kertész utca 33.)
Folyamatosan változó kisüzemi sörkollekció és korrektnek mondható konyha a Csakajósör tőszomszédságában.

Különleges sörök boltja (1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 32.)
Több mint 10 éve igényes sörökkel foglalkozó bolt és mikrosöröző. Kollekciója igen kiterjedt, német, magyar, cseh és több amerikai tétel is kapható.

Léhűtő (1076 Budapest, Holló utca 12–14.)
Két elkülönített részből álló pincecsöröző a Gozsdu udvar sarkánál. Csapon főleg magyar kisüzemi sörök, üvegben több nemzetközi klasszikus is.

BESTIA (1051 Budapest, Szent István tér 9–11.)
A Bazilika közvetlen közelében található népszerű söröző. A sörök mellett a gasztronómiai vonalra is kiemelten nagy hangsúlyt helyeztek a tulajdonosok.

Krak’n Town (1085 Budapest, József körút 31/A)
Az év egyik legnagyobb sajtófigyelmet kapott sörözőnyitása egyértelműen a Krak’n Towné. A steampunk-tematikájú kocsma főként magyar kisüzemi sörökkel operál, s állandó jelleggel tartanak sörbemutatókat is.

Cake and Beer (1072 Budapest, Klauzál tér 9.)
Nemrég nyílt, apró söröző, aminek koncepciója egyedi: a hazai és nemzetközi sörök mellé saját készítésű tortákat és süteményeket ajánlanak. A jövőben galériás bővítést is terveznek.

Beer and Books Kft. (1136 Budapest, Pannónia utca 46/B)
Igényes söröző, sörbolt és antikvárium. A nemrég nyílt hely lehetőségei igen jók, reméljük, nagy hangsúlyt kap majd az irodalmi vonal is.

Bölcső bár (1111 Budapest, Lágymányosi utca 19.)
Újbuda gasztrokocsmája, szerethető burger, cseh és magyar sörök. A tulajdonosok maguk is aktív sörfőzők, gerillasöreik sokszor vannak csapon.

Ogre Bácsi (1067 Budapest, Hunyadi tér 11.)
A sokak által kedvelt és szeretett Hopfanatic Pub idén bezárta kapuit, de helyette megnyílt az Ogre Bácsi. A sörös berkekben jól ismert Marosvári „Ogre” László első sörözője 2016 második felében nyílt meg.

Wunder sörművek

Neked Csak Dezső! (1074 Budapest, Dohány utca 7.)
Sörpremiereknek is gyakran helyet adó, hangulatos pub a Dohány utcai zsinagóga közelében.

Neked Csak Nyolc! (1082 Budapest, Corvin sétány 2/B)
A Neked Csak Dezső! csapatának újonnan nyílt kirendeltsége. A koncepció a Dezsőhöz hasonló; mostanság a kávés vonalra is egyre nagyobb figyelmet fordítanak.

Hunyadi lakásbisztró (1011 Budapest, Hunyadi János út 15.)
Otthonos hangulatú, apró söröző a budai Vár lábánál, a Hunyadi téren. A lakáséttermek miliőjét idéző hely nyaranta kisebb kerthelyiséggel bővül. Hétvégi programjai között sörfőzés, sörtörténeti előadások.

Macskakő sörtársaság (1015 Budapest, Fiáth János utca 8.)
Viszonylag új söröző az I. kerületben. Hazai és nemzetközi sörkollekció, a kicsit szegényes budai szcéna egyik bázisa lehet a jövőben.

Marionett (1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4.)
A Marriott Hotel aljában levő helyiség hasznosítására a szálloda által kiírt, komoly támogatási összeget is magában foglaló pályázatot Tóth Imre (Élesztő pub) és csapata nyerte meg. Az általuk megálmodott Marionett a Dunakorzó első kézműves sörözője; a csapokon főleg az Élesztőben is elérhető, magyar kisüzemi sörsor.

Felni Beer Heaven (1066 Budapest, Jókai utca 1.)
A Jókai tér közelében található galériás söröző. Csapon főleg magyar és cseh sörök, korrekt üveges kollekció. Nagyobb társaságok többszemélyes sörkorcsolyák közül választhatnak.

Klisé bár (1074 Budapest, Rottenbiller utca 6/A)
Főként magyar újhullámos sörökkel működő, időnként koncerteknek is helyet adó kocsma.

Pirítós pub (1075 Budapest, Kazinczy utca 52.)
A rozsnyói Kaltenecker budapesti referenciasörözője.

Söntés (1011 Budapest, Bem rakpart 15.)
A Budapesten fellelhető belga sörözők között az egyik legfiatalabb, mégis talán a leginkább figyelemre méltó a Söntés, a Duna partján. A Belga Sörfesztivált is szervező társaság érdekeltségi körébe tartozik, összesen 16 csapról mérnek belga sört, sokszor Magyarországról nehezen beszerezhető, kisebb főzdék főzeteit is. Nyáron terasz dunai panorámával.

Pagony (1114 Budapest, Kemenes utca 10.)
A Gellért-fürdő kültéri gyerekmedencéiben kialakított asztalok unikális hangulata adja a Pagony lényegét. A csapon rövidebb cseh sörsor, a fíling miatt mindenképpen érdemes felkeresni. Sajnos az őszi-téli hónapokban zárva tart.

Sörsajt (1085 Budapest, József körút 35.)
Sörök és sajtok párosítására szakosodott kis söröző. A Beerodalom stábjának egyik régi álma valósult meg a megnyitással.

Hrabal söröző (1088 Budapest, Rákóczi út 11.)
Budapest egyik legkiterjedtebb cseh sörkollekciójával rendelkező hely az Astoria közelében.

Wunder sörművek (1066 Budapest, Zichy Jenő utca 41.)
Hangulatos pincesöröző, főként magyar sörökkel. Heti rendszerességgel tartott filmklubjaik miatt önmagában is megérdemli a figyelmet.

Rizmajer kézműves söröző (1212 Budapest, Táncsics Mihály utca 110.) Referenciasöröző a Rizmajer József vezetésével működő csepeli kisüzem közelében.

Hops Beer Bar (1077 Budapest, Wesselényi utca 13.)
Különleges sörökre szakosodott kocsma a történelmi zsidónegyedben. Újhullámos nemzetközi klasszikusok gyakran elérhetők csapolt formában, emellett az üveges sörkollekció is igen kiterjedt.

Monyó café (1091 Budapest, Kálvin tér 7.)
A Németh Antal és Pein Ádám nevével fémjelzett Monyó Brewing Co. referenciakocsmája a Belvárosban. Gyakran kaphatók más kisüzemi sörök is a közeli Beer to Go (néhai Kézműves Csemege) kollekciójából.

Legfelsőbb Beeróság (1074 Budapest, Dohány utca 20.)
Főként magyar kisüzemi sörökkel operáló pub a pesti bulinegyed szélén.

Legenda sörfőzde és pub (1162 Budapest, Szlovák út 116.)
A Belvárostól kicsit távolabb elhelyezkedő, rákosszentmihályi söröző közvetlenül a főzde mellett található. A Legenda épp piacon levő sörei szinte mind elérhetők.

Beer Company (1111 Budapest, Kemenes utca 4.; 1015 Budapest, Hattyú utca 4; 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 31., 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 125.)
Négy sörözőt magába foglaló kocsma-franchise, kevésbé egyedi, de sok tételt felvonultató nemzetközi kollekcióval és magyar sörökkel.

Pivo söröző és sörbolt (1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 22.) Egy cseh söröket forgalmazó hálózat zászlóshajója. Sörkorcsolyák: utopenec (szafaládéféle), hermelín (rakott camembert-készítmény) és hering.

Budapesten kívül:

Művész presszó (7623 Pécs, Kolozsvár utca 24.)
Egészen egyedi, szocreál húrokat pengető ikonikus söröző.

Egylet (7621 Pécs, Ferencesek utca 32.)
A feltörekvő Pécs környéki sörszcéna egy újabb reprezentánsa.

Karavella (7621 Pécs, Kazinczy utca 3.)
Szintén Pécsett, az Egylettől nem messze működő, magyar és külföldi sörökkel is foglalkozó pub.

Beerlak (6400 Kiskunhalas, Eötvös utca 7.)
Ami elmúlt Budapesten, az megszületett Kiskunhalason. A Hopfanatic főzőmestere, Kiss Tamás a szülővárosában indított új sörözőt, ami remek hír, hiszen ennél jobban talán semmi sem jelzi, hogy igenis lehet kereslet vidéken is az újhullámos sörökre.

zip’s Brewhouse (3526 Miskolc, Arany János tér 1.)
A főzés mellett főzdetervezéssel és -építéssel is foglalkozó zip’s futurisztikus látványsörözője.

A kézműves seres (3530 Miskolc, Kazinczy utca 2.)
Miskolc új kézműves elosztója. A kollekcióban magyar kisüzemi sörök.

Sörök Háza (6720 Szeged, Feketesas utca 20.)
Méretét és hangulatát tekintve nevezhetnénk a szegedi Csakajósörnek is. Igen kiterjedt BrewDog-kollekció, belga és magyar sörök.

Maláta kézműves sör- és grillkert (6720 Szeged, Somogyi utca 13.)
Szeged legfontosabb kézműves csomópontja, folyamatosan cserélődő sörsorral és szerethető grillfogásokkal.

Cirmi kézműves gasztrokocsma (6720 Szeged, Tisza Lajos körút 76.)
Nemrégiben nyílt újhullámos söröző és burgerező.

Kolorbár kulturális mulató (3200 Gyöngyös, Móricz Zsigmond utca 5.)
Az újdonságokat figyelemmel kísérő, kollekcióját állandóan változtató söröző.

Gedeon kézműves söröző (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 8.)
Magyar kisüzemi sörökkel futó kocsma Nyíregyháza központjában.

Teddy Beer (2000, Szentendre, Péter Pál utca 2/B)
Kis étterem és söröző Szentendre festői belvárosában, egy kétemeletes, mutatós sarokházban. Csapon és üvegben magyar kisüzemi sörök; a hely alkalmanként sörvacsoráknak is helyet ad.

Öntöde sörbár (3300 Eger, Érsek utca 7.)
Csendes, óvárosi söröző az utcafronton terasszal, állandóan frissülő, főként magyar sörgyűjteménnyel.

Kupak kézműves sörház (5600 Békéscsaba, Szent István tér 8.)
Békéscsaba fő kézműves sörözője, ahol a magyarok mellett néhány ismertebb nemzetközi sör is elérhető.

Komló és Tehén (2040 Budaörs, Szabadság út 53.)
Magyar, szlovák és cseh kisüzemi sörök, burgerek az 1-es út mellett közvetlenül.

Beerka pub (9021 Győr, Arany János utca 13.)
Söröző a Rába-part és a Győri Nemzeti Színház közelében.

Sörpatika (9021 Győr, Baross Gábor út 3.)
Étteremként és sörözőként is működő egység, viszonylag ritkásabb, de állandó kisüzemi sörkollekcióval.

Hrabal cseh söröző és étterem (9022 Győr, Czuczor Gergely utca 6.)
Győr fő cseh sörözője.

Stay (4026 Debrecen, Péterfia utca 46.)
Debreceni kézműves söröző, főleg magyar kisüzemiekkel.

Kapucinus söröző (7394 Magyarhertelend, Rákóczi utca 20.)
A Kapucinus Sörfőzde referenciasörözője.

Rotburger söröző és sörkert (2085 Pilisvörösvár, Szabadság utca 22.)
A főzdével egy épületben található, bajor parasztházak hangulatát idéző sörkert, a Rotburger referenciapubja.

Legenda pub (2151 Fót, Németh Kálmán utca 37.)
A Legenda Sörfőzde fóti kirendeltsége.

Gekkó pub (9700 Szombathely, Szelestey utca 2.)
Ismertebb, nagyobb kapacitású kisüzemi főzdék termékeivel is foglalkozó söröző.

Gázfröccs (9400 Sopron, Deák tér 28.)
Relatíve kisebb, de bővülő kisüzemi sörsorral rendelkező pub Sopronban.