Menü

Bevezető

Mozgalmas évünk volt: sok étterem nyílt, sok zárt, a szűk hazai élvonalban igen látványos séfváltások is előfordultak (Babel, Onyx, Tanti). Ennél számunkra még érdekesebb az, hogy észrevehetően bővült a megbízható középmezőny (amelyet a lelkendező típusú sajtó néha „csúcsgasztronómia” néven emleget, jóllehet nem erről van szó). A közönség számára az igazi jó hír az, hogy az egyszerű, hétköznapi körülmények közé is képes beköltözni a minőség, és ez – amúgy világszerte – a jövő zenéje.

A továbblépéshez a célok változatlanok: át kell alakítani a korhadó szakképzést és támogatni kell azokat, akik kiemelkedően jó alapanyagot/terméket állítanak elő. El kell érni, hogy a nagyközönség tudomást szerezzen a valódi minőség létéről: ehhez fontos eszköz egy hiteles tanúsító védjegy a hazai címkék tengerén.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület folyton keresi az Aranyszalag Minőség tanúsítványra érdemes alapanyagokat és termékeket. Idén kiadta A főzés tudománya című szakkönyvet, amelynek igazi haszna a szakképzés és az erre épülő továbbképzés támogatása lehet; több szakközépiskolában és főiskolán máris a tananyag része. Mondhatnánk úgy is: új korszak kezdődött.

Ebbe a képletbe illeszkedik a Gault&Millau-kalauz: bízunk benne, hogy a független szakmai értékelés segíti a minőségtudatosságot és az éttermek közti fair versenyt. Meggyőződésünk, hogy csakis szakszerű információkkal ellensúlyozható a hatékony önreklámra képes vendéglátósok sajtószereplése, az étteremkalauznak álcázott toplisták ereje. Értő közönség nélkül nincs jó előadás.

Budapest, 2016. október
Molnár B. Tamás