Menü

Az év díjazottjai

Az év díjazottjairól mindig újra el kell mondani, hogy a címek nem egyetlen év munkáját jutalmazzák, hanem a sokéves szívósságot és teljesítményt.

Az év étterme:
Gusteau

Ev etterme 2017

Egyelőre nem gasztronómiai Mekka a tokaji régió, de az utóbbi években megjelentek ígéretes műhelyek. Egyikük a Mádi udvarház (Gusteau), amely „finomított borkonyhaként” határozza meg magát; fontos célja, hogy az ételekben is megjelenjen a terroár. Konyhája invenciózus: egyszerre regionális és világra nyitott, évről évre meggyőzőbb. A három legjobb vidéki étterem egyike, két GM-sapkás szinten. Konyhafőnök Horváth Gábor.

Az év borászata:
Szentesi Pince, Budaörs

Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász. Kívülállóként kezdett borászkodni, különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva. Mégis, minden megszerzett tudásmorzsa teljes harmóniában rendeződött benne. Régi magyar szőlőfajtákat és elfeledett területeket fedezett föl újra. Az elmúlt években a hagyományos palackos érlelésű pezsgőkészítésbe is belefogott.

Mindez nagyon fontos, de nem alapozná meg az év borászata cím odaítélését. Az elmúlt évek munkája, a számtalan kísérletezés eredménye most érett be igazán. Már a tavalyi évben külön méltattuk remek vörösborait. Idén is a kalauz egyik kimagasló tételsorát Szentesi József 2012-es és 2013-as vörösborai jelentették. 2012-es cabernet sauvignon réserve tétele az év legjobb vörösbora, de szinte csak nüanszokkal marad el tőle kékfrankosa, kadarkája, Velencei Cuvée-je. Lendületes borok, teli érett gyümölcsökkel, szépen érett, finomszerkezetű, csiszolt tanninokkal, komoly savakkal. Hasonlóan kiválóak fehérborai: a fineszes sauvignon blanc vagy a feszes szerkezetű, sokrétűen gazdag rajnai rizling. Szentesi József borai egyediek, gazdagok, karakteresek, üdítőleg hatnak természetes zamataikkal, komoly szerkezetükkel és – nem feledve a borok igazi rendeltetését – élvezetes fogyaszthatóságukkal.

Az év konyhafőnöke:
Pesti István

Neve évek óta fogalom a magyar gasztronómiában. A régi Babelben tűnt fel, majd a Tantiban még ismertebbé vált. Innen ment tovább a tatai Platánba, amely mára a három legjobb vidéki étterem egyike. Pesti István örökké tanuló szakács, ízei egyre markánsabbak, kifejezőbbek. Úttörő volt a tálalás (food design) területén is, ott is megtalálta az egyéni utakat, elkerülte a „trendiség” csapdáit.

A vidék étterme:
Kisvendéglő a Hargitához

Hargita vendeglo 2017

Maguk sütik a kenyeret, főzik a szörpöt-lekvárt, fűszerkertet gondoznak, igyekeznek jó helyi alapanyagot beszerezni – legyen szó szürke harcsáról, tejfelről vagy sajtról. Hagyományos erdélyi és hazai magyar konyhát visznek, egyre biztosabb kézzel. Hangulatosan rusztikus hely, barátságos vendéglátás, összetartó csapat: évek óta ugyanaz a séf vezeti a konyhát, még a pincérek sem változtak.

Az év feltörekvője:
Pajta bisztró

Ev feltorekvoje 2017

Friss és egyéni tányérok. Évek óta szájhagyomány útján ajánlott hely az Őrségi Nemzeti Park közepén, egy nemes egyszerűséggel átalakított pajtaépületben. A fiatal séf nagyon jó helyeken tanulta az alapokat. Rövid étlapja gyakran változik, a régió alapanyagai a főszereplők, de megjelenik lazac és tőkehal is. Kis oázis a nyugati végeken.

Az év étteremtulajdonosa:
A Rosenstein család

Több generációs vendéglő a magyar és zsidó konyha, a hagyomány és evolúció jegyében. Apa és fia – Tibor és Róbert – neve fémjelzi a kirakatot, Judit és Tímea személyében erős asszonymezőny támasztja a tetőt. A szó legjobb értelmében vett vendéglátó-dinasztia, stabil törzsközönséggel. Saját farmról érkezik a téliszalámi, a mortadella, a ház sörét az egyik legjobb magyar főzde, a Monyó szállítja. Az étlapon a tradicionális ételek, a táblán az újulás szándéka.

A magyar gasztronómia reménysége:
Garai Ádám

Már nagyon fiatalon komoly nemzetközi versenymúltja van, igen jó éttermekben tanulta a szakmát (Mák bisztró, Carne di Hall, Onyx, Ádám Csaba konyhája, a Rasmus Kofoed-vezette világhíres Geranium, megfordult a salzburgi Ikarusban is). Az Olimpia étterem konyhafőnöke még most is csak 24 éves, ezzel a legfiatalabb hazai két GM-sapkások között.

Alternatív vendéglátás:
Beszálló Food Bar

Huszár Krisztián, aki korábban bisztrókonyhákon érte el magas pontszámokat, most egy alternatív vendéglátóhelyhez adta a nevét. A Madách utcai Beszálló tulajdonképpen emelkedett kocsma jó konyhával. Laza, fiatalos környezet, megfizethető árak. A szűk étlapon rántott hús, vietnami gulyás, egyéni desszertek, igényes sör-, bor- és pezsgőválaszték.