Menü

Sörmozgalmi helyzetjelentés

Magyarországon is egyre népszerűbb a kisüzemi sör, egyre több a „kézműves” söröző és sörüzlet, bővül a házi sörfőzők közössége. Ebből a körből kerülhet ki a jövő sörmester-nemzedéke. Feltörekvőben van a vándorfőzés (a „gerillázás”) is. Egy fővárosi sörfogyasztó szinte hetente futhat bele sörbemutatókba, premierekbe.

A növekedés ellenére sincs szó fáklyásmenetről: az újhullámos sörök körében nagy a minőségi bizonytalanság, egyetlen főzde esetében sem tapasztalható, hogy egyenletesen megbízható lenne. Ezen a téren nincs sok változás tavalyhoz képest. Márpedig a stabilitás hiánya a legnagyobb veszély a fejlődésre nézve. Mivel a „kézművesség” még az újdonság erejével hat, a fogyasztók még lelkesek, de ez nem lesz mindig így.

Másfelől a kézművességnek nem lehet célja a rigorózus állandóság, az ipari szintű kiszámíthatóság. Ezzel együtt a tradicionális sörfőzés talpon maradásához elengedhetetlen egyfajta kiszámíthatóság. Ha ezt nem teremtjük meg, akkor a mozgalom értelmét veszti.

Pozitív jel, hogy egyre több sörfőző figyel oda a szakmai és a fogyasztói visszajelzésekre, nem pergeti le magáról a kritikát. Ez a normális szemléletmód az, ami talán megváltoztathatja a hazai sörpiacot.

Sor1
A 2016-os GM-kalauzban először tesztelünk magyar kisüzemi söröket.

Három népszerű kategóriát választottunk ki:

 • India Pale Ale (IPA)
 • American Pale Ale (APA)
 • Porter.

A tesztelés módszere

 • A teszteket ötfős szakmai brigád végezte; mindannyian részt vettek ízhiba-felismerési tréningen.

 • Vakteszt: a kóstolók a söröket egyforma pohárba töltve kapták meg, mindenféle specifikus információ nélkül. A kóstolás alatt a tesztelők a pontozólap teljes kitöltéséig nem kommunikálhattak egymással.

 • Minden egyes sörből fejenként 2 dl állt rendelkezésre. Palackhiba gyanúja esetén új tételt kellett bontani.

 • A kategóriába osztás alapja a főző saját meghatározása volt (akkor is, ha nem felelt meg a szigorúan vett stíluskritériumoknak).

 • Fontos szempont volt az elérhetőség, beszerezhetőség is.

 • A teszten csak palackban is elérhető kisüzemi sörök szerepeltek.

 • Minden tétel a kiskereskedelemből származott, nem közvetlenül a főzőtől; minden sör szavatossági időn belül volt.

 • A teszt egyszeri merítés volt a piaci kínálatból (több olyan sör kimaradt a tesztből, amely a beszerzési időszakban épp nem volt kapható).

 • A tesztelés 50 pontos rendszerben zajlott. A hangsúly az élvezhetőségen volt, nem a stíluskeretek szigorú betartásán.

 • A tesztelők összpontszámát átlagoltuk, így alakult ki kategóriánként a sorrend.

A pontozóűrlap

Ss

A sörteszt eredménye

APA kategória:

 1. Citra Pale Ale (Brouwerij De Molen, Hollandia) – 32,4
 2. Hableány (Legenda Sörfőzde) – 28,8
 3. Hopfanatic APA (Hopfanatic Sörfőzde) – 26,8
 4. Kolibri (Kecskeméti Sörmesterek) – 23,4
 5. American Beauty (Monyó Brewing Co.) – 23
 6. 60 Shades of Ahtanum (Monyó Brewing Co.) – 21,8
 7. Repeta (Gólem Sörfőzde, gerilla) – 20,4
 8. Pokerface (Legenda Sörfőzde) – 19,2
 9. Bunny Hop (Csupor Beer, gerilla) – 10,4

Porter kategória:

 1. Jock MacGregor (Sörök a Möszjő vödréből, gerilla) – 34,8
 2. Alcatraz (Bigfoot Sörfőzde) – 34,2
 3. Pyromania (RothBeer, gerilla) – 31,2
 4. Taddy Porter (Samuel Smith Brewery, Anglia) – 30,4
 5. Invisible Bikini (Monyó Brewing Co.) – 28,8
 6. Cingulus Porter (Rizmajer Sörfőzde) – 28,4
 7. Mementó (Palóc Sörfőzde) – 27,6
 8. Flamand Porter (Horizont Sörfőzde, gerilla) – 25,8
 9. Fekete Erdő (Hopfanatic Sörfőzde) – 14,2

IPA kategória:

 1. Hopster (Balkezes Sörfőzde, gerilla) – 34,8
 2. 2222 (Bigfoot Sörfőzde) – 33,8
 3. Horizont IPA (Horizont Sörfőzde, gerilla) – 33
 4. Távoli Galaxis (RothBeer, gerilla) – 33
 5. Dízel (Legenda Sörfőzde) – 32
 6. Maharadzsa (Szarvasi Sörfőzde) – 31,6
 7. UbikEklektik IPA (Hübris, gerilla) – 30
 8. Credo (Hedon Sörfőzde, gerilla) – 30
 9. Brutal Bitter (Legenda Sörfőzde) – 29,8
 10. NoHopLimit (Hopfanatic Sörfőzde) – 29
 11. Anonymus (Bors Serfőzde) – 29
 12. Dunakanyar IPA (Palóc Sörfőzde) – 27,4
 13. PunkIPA (BrewDog, Skócia) – 27,2
 14. Jokerface (Legenda Sörfőzde) – 27,2
 15. Trance (Hopfanatic Sörfőzde) – 26,4
 16. Bitterfly (Hopfanatic Sörfőzde) – 24,8
 17. Flying Rabbit (Monyó Brewing Co.) – 22
 18. Hello, My Name Is Sudan (Csupor Beer, gerilla) – 14
 19. Zodiak IPA (Brewdapest, gerilla) – 11,2
 20. Jade Scorpion Tail (Legenda Sörfőzde) – 10,8

Értékelés

A gyakorlott, tesztsöröket jól ismerő zsűri egyetértett abban, hogy a piac felettébb bizonytalan. Nem lehet egyértelműen állítani egy sörről, hogy jó vagy rossz: több, a tesztelők által korábban jónak megismert tételnél is előfordult minőségromlás. Vakon felismerni söröket szinte lehetetlen volt: bemutatókon vagy első hetekben megismert főzetek sokszor köszönőviszonyban sem voltak a néhány hónapos, üveges tételekkel.

Szomorú, hogy több fertőződött tétel is akadt. A leggyengébben az APA-k teljesítettek: mindössze egy sör lépte át a lélektaninak nevezhető 30 pontos határt, az is egy holland tétel volt. Egy fokkal jobb volt a helyzet az IPA-k és Porterek esetében, ahol több is kiemelkedően teljesített. Külön öröm, hogy mindkét kategóriában hazai versenyzők végeztek az első helyen. A 30 pontot IPA-k esetében 8, Porterek esetében 3 magyar versenyző is elérte, ami mindenképpen bizakodásra ad okot.

Jól összerakott receptekből tehát nincs hiány, a jövő evidens feladata a megbízható, állandó színvonal fenntartása.

Ajánlott sörözők

Budapesten:

Csakajósör (1073 Kertész utca 42.) – Az ország talán legjobb sörözője, kvázi zarándokhely a sörkedvelők körében. Az atmoszféra egyedi, a kis hely boltként is funkcionál. Kiemelkedő söröket találni a világ minden részéről. Változó csapoltkollekció, gyakran a tulajdonos saját főzésű söreivel.

Élesztő (1094 Tűzoltó utca 22.) – A hazai újhullámos sörök legfontosabb gyűjtőhelye a néhai Tündérgyár helyén. Gyakorlatilag egy vendéglátó-komplexum, ahol a pub mellett koktélbár, biokocsma, kávézó, büfé is található. Több mint 20 csapon folyamatosan változó magyar sörök, alkalmanként német vagy angol is.

Sörmanufaktúra (1027 Ganz utca 6.) – A korábbi Sörspecialista utódja, Budapesten egyedülálló németországi sörkollekcióval. Mind a csapolt, mind az üveges sörök terén állandó rotációban. A szűkös, de baráti pincerész mellett hangulatos, árnyas terasz az utcafronton.

Jónás Kézműves Sörház (1093 Fővám tér 11–12.) – A Fővám téri Bálnában található pub a nemrég indult Reketye Sörfőzde referenciasörözőjének is mondható. Gyakran ad helyet sörpremiereknek. A gyorsan változó sörsorban aktuális újdonságok.

Kandalló (1073 Kertész utca 33.) – Folyamatosan változó kisüzemi sörkollekció és korrektnek mondható konyha a Csakajósör tőszomszédságában.

Különleges Sörök Boltja (1136 Hegedűs Gyula utca 32.) – Több mint tíz éve igényes sörökkel foglalkozó bolt és mikrosöröző. Kollekciója igen kiterjedt, német, magyar, cseh és több amerikai tétel is kapható.

Léhűtő (1076 Holló utca 12–14.) – Két elkülönített részből álló pincesöröző a Gozsdu udvar sarkánál. Csapon főleg magyar kisüzemi sörök, üvegben több nemzetközi klasszikus is.

BESTIA (1051 Szent István tér 9–11.) – A Bazilika közvetlen közelében idén nyílt új söröző. Talán az első olyan hely a fővárosban, ahol a sörök mellett a gasztronómiai vonalra is kiemelten nagy hangsúlyt helyeztek a tulajdonosok.

Bölcső Bár (1111 Lágymányosi utca 19.) – Újbuda gasztrokocsmája, szerethető burger, cseh és magyar sörök. A tulajdonosok maguk is aktív sörfőzők, gerillasöreik gyakran vannak csapon.

opfanatic Pub (1063 Hunyadi tér 11.) – A kiskunhalasi sörpionír, Kiss Tamás budapesti sörözője. A nyolc csapon egy-két kivételtől eltekintve Hopfanatic sörök, üvegben néhány külföldi sör is elérhető.

Neked Csak Dezső! (1074 Dohány utca 7.) – Sörpremiereknek is gyakran helyet adó, hangulatos pub a Dohány utcai Zsinagóga közelében.

Hunyadi Lakásbisztró (1011 Hunyadi János út 15.) – Egyedülállóan otthonos hangulatú, apró söröző a budai Vár lábánál, a Hunyadi téren. A lakáséttermek miliőjét idéző hely nyaranta kisebb kerthelyiséggel bővül. Hétvégi programjai között sörfőzés, sörtörténeti előadások.

Marionett (1052 Apáczai Csere János utca 4.) – A Marriott Hotel aljában levő helyiség hasznosítására a szálloda által kiírt, komoly támogatási összeget is magában foglaló pályázatot Tóth Imre (Élesztő Pub) és csapata nyerte meg. Az általuk megálmodott Marionett a Duna-korzó első kézműves sörözője, a csapokon főleg az Élesztőben is elérhető, magyar kisüzemi sörsor kapott helyet.

Felni Sörbisztró (1066 Jókai utca 1.) – A Jókai tér közelében található galériás söröző. Csapon főleg magyar és cseh sörök, korrekt üveges kollekció. Nagyobb társaságok többszemélyes sörkorcsolyák közül választhatnak.

Pirítós Pub (1075 Kazinczy utca 52/c) – A rozsnyói Kaltenecker budapesti referenciasörözője.

Söntés (1011 Bem rakpart 15.) – A Budapesten fellelhető belga sörözők között az egyik legfiatalabb, mégis talán a legfigyelemreméltóbb hely a Duna partján. A Belga Sörfesztivált is szervező társaság érdekeltségi körébe tartozik, összesen 16 csapról mérnek belga sört, sokszor Magyarországról nehezen beszerezhető, kisebb főzdék főzeteit is. Nyáron terasz dunai panorámával.

Pagony (1114 Kemenes utca 10.) – A Gellért fürdő kültéri gyerekmedencéiben kialakított asztalok unikális hangulata adja a Pagony lényegét. A csapon rövidebb cseh sörsor. A fíling miatt mindenképpen érdemes felkeresni.

Hrabal Söröző (1088 Rákóczi út 11.) – Budapest egyik legkiterjedtebb cseh sörkollekciójával rendelkező hely az Astoria közelében.

Csupor Pub (1065 Dessewfy utca 5.) – A korábbi cseh mikrosöröző, a Pikoló helyén nyílt pub, amelyet az egyik legnagyobb kapacitással vándorfőző Csupor Márton és barátai visznek.

Rizmajer Kézműves Sörház (1211 Táncsics Mihály utca 116.) – Referenciasöröző a Rizmajer József vezetésével működő csepeli kisüzem közelében.

Hops Beer Bar (1077 Wesselényi utca 13.) – Újonnan nyílt, különleges sörökre szakosodott kocsma a történelmi zsidónegyedben. Újhullámos nemzetközi klasszikusok gyakran elérhetők csapolt formában.

Monyó Café (1091 Kálvin tér 7.) – A Németh Antal és Pein Ádám nevével fémjelzett Monyó Brewing Co. referenciakocsmája a Belvárosban. Gyakran elérhetők más kisüzemi sörök is a közeli Kézműves Csemege kollekciójából.

Legfelsőbb Beeróság (1074 Dohány utca 20.) – Főként magyar kisüzemi sörökkel operáló, viszonylag új pub a pesti bulinegyed szélén.

Legenda Sörfőzde Pub (1162 Szlovák út 116.) – A Belvárostól kicsit távolabb elhelyezkedő, rákosszentmihályi söröző közvetlenül a főzde mellett található. A Legenda épp piacon levő sörei szinte mind elérhetők.

Beer Company (1111 Kemenes utca 4.; 1015 Hattyú utca 4.; 1066 Zichy Jenő utca 31.; 1036 Árpád fejedelem útja 125.) – Négy sörözőt magába foglaló kocsma-franchise kevésbé egyedi, de sok tételt felvonultató nemzetközi kollekcióval és magyar sörökkel.

Pivo söröző és sörbolt (1136 Hegedűs Gyula utca 22.) – Egy cseh söröket forgalmazó hálózat zászlóshajója. Sörkorcsolyák: utopenec (szafaládéféle), hermelín (rakott camembert-készítmény) és hering.

Budapesten kívül:

Művész Presszó (7623 Pécs, Kolozsvár utca 24.) – Egészen egyedi, szocreál húrokat pengető ikonikus söröző Pécsett.

Egylet (7621 Pécs, Ferencesek utca 32.) – A feltörekvő, Pécs környéki sörszcéna egy újabb reprezentánsa.

Karavella (7621 Pécs, Kazinczy utca 3.) – Szintén Pécsett, az Egylettől nem messze működő, magyar és külföldi sörökkel is foglalkozó pub.

zip’s Brewhouse (3526 Miskolc, Arany János tér 1.) – A főzés mellett főzdetervezéssel és -építéssel is foglalkozó zip’s futurisztikus látványsörözője.

Maláta Kézműves Sör- és Grillkert (6720 Szeged, Somogyi utca 13.) – Szeged legfontosabb kézműves csomópontja, folyamatosan cserélődő sörsorral és szerethető grillfogásokkal.

Cirmi Kézműves Gasztrokocsma (6720 Szeged, Tisza Lajos körút 76.) – Nemrégiben nyílt újhullámos söröző és burgerező Szegeden.

Kolorbár Kulturális Mulató (3200 Gyöngyös, Móricz Zsigmond utca 5.) – Az újdonságokat figyelemmel kísérő, kollekcióját állandóan változtató söröző Gyöngyösön.

Gedeon Kézműves Söröző (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 8.) – Magyar kisüzemi sörökkel futó kocsma Nyíregyháza központjában.

Teddy Beer (2000 Szentendre, Péter Pál utca 2/b) – Kis étterem és söröző Szentendre festői belvárosában, egy kétemeletes, mutatós sarokházban. Csapon és üvegben magyar kisüzemi sörök, a hely alkalmanként sörvacsoráknak is helyet ad.

Öntöde Sörbár (3300 Eger, Érsek utca 7.) – Csendes, óvárosi söröző utcafronton található terasszal, állandóan frissülő, főként magyar sörgyűjteménnyel.

Kupak Kézműves Sörház (5600 Békéscsaba, Szent István tér 8.) – Tisztes csapolt és üveges összeállítással futó söröző és kisbolt Békéscsabán.

Komló és Tehén (2040 Budaörs, Szabadság út 53.) – Magyar, szlovák és cseh kisüzemi sörök, burgerek közvetlenül az 1-es út mellett.

Beerka Pub (9021 Győr, Arany János utca 13.) – Újonnan nyílt söröző a Rába-part és a Győri Nemzeti Színház közelében.

Sörpatika (9021 Győr, Baross Gábor út 3.) – Étteremként és sörözőként is működő egység, viszonylag ritkásabb, de állandó kisüzemi sörkollekcióval.

Hrabal Cseh Söröző és Étterem (9022 Győr, Czuczor Gergely utca 6.) – Győr fő cseh sörözője.

Kapucinus Söröző (7394 Magyarhertelend, Rákóczi utca 20.) – A Kapucinus Sörfőzde referenciasörözője.

Rotburger látványsörfőzde, söröző és sörkert (2085 Pilisvörösvár, Szabadság utca 22.) – A főzdével egy épületben található, bajor parasztházak hangulatát idéző sörkert, a Rotburger referenciapubja.

Legenda Pub (2151 Fót, Németh Kálmán utca 37.) – A Legenda Sörfőzde fóti kirendeltsége.

Gekkó Pub (9700 Szombathely, Szelestey utca 2.) – Ismertebb, nagyobb kapacitású kisüzemi főzdék termékeivel is foglalkozó söröző.

Gázfröccs (9400 Sopron, Deák tér 28.) – Relatíve kisebb, de bővülő kisüzemi sörsorral rendelkező pub Sopronban.