Menü

Az év díjazottjai

Az év étterme:
Alabárdos Étterem

Évtizedek óta ott van a legjobbak között és a kevés nagy műhelyek egyike. Andrusch Péter tulajdonos és Bicsár Attila konyhafőnök jóvoltából sok szakácsuk szerepelt eredményesen az MGE versenyein: a konyhafőnök maga nyerte meg az első Hagyomány és Evolúciót, jelenlegi helyettese – Daniel O’Shea – lett a II. Czifray-versenykurzus első helyezettje. A konyhán nevelkedett szakácsok közül többen igen sikeresek az éttermi világban is: innen indult Ádám Csaba (Olimpia), Sárközi Ákos (Borkonyha) és Győrffy Ákos (Kollázs).

Az év borászata:
Heimann Családi Birtok
(Szekszárd)

2016 az ev boraszata

„Hagyomány és evolúció” – az eredetileg szakácsversenyre kitalált elnevezés tökéletesen illik e borászatra. Igazi nemzedékeken átívelő családi birtok, amely vállalja és hasznosítja az előző generációk tapasztalatát, és erre mint bázisra szervesen és tudatosan építi a mai kor igényeinek és (a részben külföldről szerzett) tudásának ismeretében szekszárdi borászatát. A család jelenlegi mindkét generációja – Zoltán és Ágnes, és nagyobbik fiuk, ifjabb Zoltán – egyaránt részt vesz a birtok életében, ki-ki a képességei kibontakozását leginkább engedő területen. A kékfrankos és a kadarka borvidéki hagyományának, termesztési kultúrájának és a házasításokban való felhasználásának köszönhetően boraik gazdagon gyümölcsösek, fűszeresek, jó szerkezetűek. „Barbár” boruk komplexitásban, nagyságban, érlelhetőségben nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A Heimann Családi Birtok etalon a borvidéken, és jó úton halad, hogy etalonná váljék a magyar borászatok között.

Az év konyhafőnöke:
Lőrincz György
(Babel Delicate)

Megjárta a LouLout, a Cyranót, az Árkádot. Sokáig dolgozott a régi Babelben Pesti István árnyékában, helyettesként. Ma meggyőző teljesítményt nyújt az újranyílt Babelben. Ételein egyszerre érződik a világlátottság és a magyar konyhából merített inspiráció.

A vidék étterme:
Anyukám Mondta
(Encs)

2016 videk etterme

Tavaly Az év étterme díjat kapta, idén a vidékiek közül elsőként szerzett két GMszakácssapkát egy „kulináris sivatag” területén. Miközben az ország legjobb pizzáját adják, a háttérben felállt egy komoly kétsapkás konyha, amely külön utazást is megér.

Az év felfedezettje:
St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Az Ausztriából hazatért szakács, Barna Ádám séf étlapján a legjobb monarchikus hagyományok jelennek meg a huszonegyedik század felfogásában, átgondolt, magabiztos koncepció alapján.

Az elmúlt évben örvendetesen sok jó teljesítményű konyha tűnt fel, közülük lehetett választani, ki kapja Az év felfedezettje címet. A jelöltek voltak (ábécé-sorrendben):

bEAT. Új és fiatalos bisztró Székesfehérváron, Fülepi Kálmán vezetésével. Élénk, markáns jó ízek, változatos modern magyar konyha, nagyon elérhető áron.

Búsuló Juhász étterem. Azon nagyon kevés régi „nagy” budapesti mamutéttermek egyike, amely a nyolcvanas–kilencvenes évek mélyrepülése után a menedzsment és Tivadar György, valamint az új konyha révén alaposan megváltozva talált magára. Mi több: megtalálta a kapcsolatot egy igényesebb közönséggel is.

Costes Downtown. Ígéretesen induló kreatív konyha, a Costes testvérvállalkozása. Egyszerűbb déli menük és csúcsgasztronómiai ihletettségű degusztációs ételsorok egyaránt.

Émile Étterem. A Gerbaud-tulajdonos Pintér Katalin családi vállalkozása felújított pasaréti villában, a gasztronómiailag elhanyagolt budai dombvidéken oázisszerepre vállalkozott.

Fióka étterem. Jó hangulatú, fiatalos hely a János Kórháznál, újító magyar bisztrókonyha nemzetközi inspirációkkal.

Kollázs. Győrffy Árpád séf a csúcsgasztronómiából érkezett a brasserie műfajba: megbízható teljesítményű bisztrókonyha és rôtisserie.

Konyha Étterem. Az egyik legeredetibb magyar szakács, Huszár Krisztián új kihívásra talált egy főként fiatalok látogatta kisvendéglő jellegű helyen. Az ételek egyszerűek, sokszor mégis különlegesek. Egy fontos műfaj kibontakozása, új célközönséggel.

Lamb and Leo Bistro. Emelkedett bisztrószínvonal az egykori Arcade étterem helyén, felvilágosult konyha szakácssapkás szinten.

LouLou Restaurant. A Rudits Károly nevével összeforrott LouLou megújult. Az új fiatal séf, Horváth Ákos meggyőzően teljesített a Czifray-versenykurzuson: harmonikus tányérjain izgalmasan kezeli a savas ízeket, konyhája a kevés valóban egyéni arculatúak egyike.

Pura Vida Wine & Dine étterem (Tapolca). Mediterrán ihletésű bisztrókonyha vonzó környezetben. Gyakran változó kínálat, házias-egyéni desszertek. Látszik, hogy örömmel csinálják, amit csinálnak, és ez így van jól. Örvendetes fejlemény egy korábban elhanyagolt térségben.

Sáo Food and Bar. A főként mulatónegyedként funkcionáló Gozsdu udvarban az igazi gasztronómiát képviseli. Jelenlegi teljesítményével a legjobb távol-keletiek közé tartozik Magyarországon.

Az év étteremtulajdonosa:
Pintér Katalin
(Gerbeaud/Onyx/Émile)

A meghatározó étteremtulajdonos által megálmodott Onyx étterem évek óta referenciacím, a 2016-os Gault&Millau étteremkalauzban a legmagasabb pontszámot érte el. Nevéhez fűződik a Gerbeaud kávéház megújulása, és az, hogy a név egy kulinárisan nálunk jóval előbbre tartó országba, Japánba is eljutott: a nagy múltú cukrászat egyszerre hagyományőrző és evolúciós. Az újonnan nyílt budai Émile egész napos igényes kínálattal – reggeli, kávézó, bisztró, étterem – jelentkezik egy gasztronómiailag még nem felzárkózott budai kistérségben.

Az év kisvendéglője:
Fricska Gastropub

2016 az ev kisvendeglo

Csongrádi Csaba és két fiatal szakács – Giczi Andor és Nagy Szabolcs – indította a friss szemléletű bisztrót, amely közel sem csak nagyon jó ár-érték arányával teszi magát vonzóvá. Több tányérjuk is esélyes volt az év étele címre. A konyhán olyan dinamizmus érezhető, amely további fejlődést valószínűsít.

Alternatív vendéglátás:
Séf utcája és Buja Disznó(k)

A Bíró Lajos nevével fémjelzett Bock-hálózat tagjai a Hold utcai piac „gasztroemeletén”. Jól látható törekvésük az, hogy egyszerű ételeket és hentestermékeket tisztesen készítsenek el, egyfajta comfort foodot kínáljanak. A Séf utcája fontos érdeme a lecsókolbász – egy szegényemberétel – megmentése a megaláztatástól és a végelgyengüléstől. A Buja Disznó(k) a jó panírú friss rántott hús, rakott fej, rántott fül specialistája, de a sertések közé belopakodik a marha is, szalontüdő formájában.