Menü

Aranyszalag Minőség tanúsítvány

Az Aranyszalagot a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította, és olyan hazai termékek kapják, amelyek elérik a világszínvonalat.

A cím odaítélése mögött az a meggyőződés áll, hogy a konyha valójában a terroár művészete. Vagyis létérdek, hogy Magyarországon lábat vessen a rendkívüli hazai minőség – az, ami valóban egyedivé és sajátossá tehetné a magyar konyhát.

Az Aranyszalagot jelenleg az ország élvonalbeli konyhafőnökei és független szakemberek bevonásával adja ki az MGE. A Gault&Millau Magyarország mindezt abban a reményben támogatja, hogy a hiteles minőségtanúsítás egyszerre védi a termelőt és a fogyasztót. Egyszerre teszi érdekeltté az embert a minőség előállításában és annak megvásárlásában. Közös célunk az átláthatóság és a minőség piaci esélyének megteremtése.

Ehhez a Magyar Gasztronómiai Egyesület a civil társadalom és a magyar állam partnerségét kéri – hogy ezek a szempontok, a rendkívüli minőség szempontjai beépülhessenek a magyar jogrendszerbe. És ami még fontosabb: a köztudatba. Könnyen belátható, hogy ha egy ilyen rendszer működik, ez jobb országot jelent.

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt kapják 2015-ben

Beregi szabadtartású csirke (Alemitta)

A szárnyasok nagy szabad területen, gyümölcsösben élnek, táplálásuk, vágásuk és előkészítésük módja eleget tesz a legmagasabb szintű minőségi feltételeknek. Genetikailag régi ellenálló fajták, amelyek kétszer olyan lassan fejlődnek ki, mint nagyipari társaik, ízük és állaguk így nem összehasonlítható a tömegtermékekével. Héver Tímea és Kerekes Attila szárnyastartó állandó kapcsolatban áll a Magyar Gasztronómiai Egyesülettel, amely a legjobb szakácsokkal tesztelteti a húst.

ARANYSZALAG MINŐSÉG TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐK:

2014

  • Balogh Nagy Erzsébet: keleméri Île de France-bárány
  • Baumgartner Antal: tisztavérű szőke mangalica

2013

  • Tetrabbit: szabadtartású „relax” nyúl
  • Zselicvad: prémium jelzésű „extra” vadhús
  • MasterGood: szabadtartású „tanyasi” csirke
  • Brunner méhészet: galagonyaméz
  • Molnár János: kecskesajtok
  • Parajdi étkezési só
  • Rózsavölgyi Csokoládé: madagaszkári Trinitario (72%) és Trincheras (70%)
  • Kiss család: bezdáni fűszerpaprika
  • Tarpa Kft.: Szatmári szilvalekvár