Menü

Alternatív vendéglátás

Az alábbi rövid lista olyan egyszerű, hétköznapi helyeket sorol fel, amelyek nem, vagy esetleg csak részben tartoznak az „étterem” kategóriába, és teljesen eltérő műfajokat is képviselhetnek: street food, gyorsétkezde, kifőzde, szendvicsbár, tapasbár, leveskonyha, tésztabár. A régi magyar hagyományban idetartoztak a lacikonyhák, büfék, falatozók, imbiszek, halsütők, kolbászsütők, lángossütők, a henteseknél berendezett evőpultok is. Közös vonás: viszonylag gyors étkezés, általában kedvező áron. Az ilyen helyekről folyamatosan jelennek majd meg a jövőben aktuális tesztek.

Börgerek

Pesti Burger és Bár (1094 Tompa utca 21.) – Sokan a legjobb budapesti börgerezőként tartják számon. Házilag készített kiváló hagymalekvár, aioli. A sztenderdek mellett változó kínálat is van (például „mezítlábas” hamburger buci nélkül). Kézműves sörök, szörpök.

Zing Burger (1068 Király utca 60.) – Az országosan ismert, népszerű burger-busz főhadiszállása a Gozsdu udvar mellett található. Hosszú nyitvatartás; Angus-börgert is tartanak.

Burger and Love (1051 Október 6. utca 6.) – A húsok sütését faszenes kemencében (Josper) fejezik be, ettől az étel jóleső füstösséget kap. Angus- és Wagyu-börgert, porchettás szendvicset is kínálnak. A háromhetente rotálódó étlapon előfordul halas börger is. A krumpli nem mirelit.

Black Cab Burger (1095 Mester utca 46.) – A kulthelynek számító helyen az alapváltozatban a hús vékonyabb (aki jobbat akar, duplát kér). A hely fontos értéke a nem mirelit sült krumpli.

Magic Burger (1116 Alíz utca 8. / Barázda utca 40.). Az egyik első budapesti börgerház, ma is az átlag fölötti színvonallal.

Kolbászok, csevapok, húsfélék

Séf utcája (1054 Hold utca 13. Galéria 3.) – A Bock-birodalom ételbárja a Hold utcai piac épületének gasztroemeletén: sláger a „lecsókolbász”. Tisztes hentesáru, nem főzik, hanem zsírban konfitálják, így nagyon szaftos marad. A pho leves a honi ízléshez idomul (nehézkesebb, mint a vietnami). Napi menük, nemritkán jó a molnárka.

Faszaládé (1051 Október 6. utca 9.) – Saját készítésű, egyéniesített kolbászok az Innio borbár mellett. A legjobbnak a kacsamájas-csirkés verzió bizonyult, de igencsak rendben van a véres hurka is.

Beograd (1082 Üllői út 2–4.) – Emeletes falatozó a Kálvin tér mellett. A kínálat szűk, de autentikus és megbízható. Különösen ajánlható a pljeskavica, és annak „gourmet” változata.

Pola Pola (1072 Klauzál tér 11.) – Egyszerű gyorsétkezde-jellegű bosnyák félönkiszolgáló a Klauzál téren. A lepény világszínvonalú: e célra épített fatüzelésű kemencében sül. A csevap és a pljeskavica faszén felett készül, látványkonyhán. Vegyes tálak, korrekt kiegészítők, reggeli és brunch.

Montenegrói Gurman (1073 Rákóczi út 54.) – Az alternatív vendéglátás egyik úttörője: gyorsétkezde a Rákóczi úton, utcai asztalokkal. A csevap, razsnyici és pljeskavica mellett vesalica (töltött tarja) és usztyipán (töltött darált fokhagymás húsgombóc). Jó a lepény is.

Gyradiko Estia (1132 Victor Hugo utca 35.) – Girosz és görögbörger is kapható, átlagszínvonalat meghaladó minőségben.

Töltő (1077 Wesselényi utca 31.) – Kolbászos bucik, hot dogok és társai különböző húsokból, egyéni kiegészítőkkel (virágtól a kumkvatig).

Meat and Sauce (1065 Nagymező utca 34.) – Divatos szendvicsbár: ambiciózus és néha igen jól sikerülő szaftos húsbetétek, mérsékeltebb pékáruk.

Pizza, szendvics, pastrami

Pizzica (1065 Nagymező utca 21.) – Sokak szerint kiváló tésztája miatt itt kapható Budapest legjobb pizzája; utcán át is. Széles választék, hosszú nyitvatartás, jó zene, utcai kiülő az Andrássy út közelében.

Pizza Me (1073 Erzsébet krt. 51.) – Több üzletből álló kisebb lánc, elfogadható pizzák cikkre vágva, szendvicsként praktikusan kezelhető formában.

Panificio il Basilico (1122 Városmajor utca 34., 1061 Király utca 8.) – Kiemelkedően jó pékség, ahol sok termék készül organikus kovásszal. Egyéni szendvicsek reggelire és tízóraira. Ebédre választék klasszikus olasz tésztákból, pizzákból, főételekből, napi ajánlatok fatáblán. (Lásd: étteremtesztek.)

Sarki Fűszeres (1137 Pozsonyi út 53–55.) – Népszerű csemegebolt és kávézó: reggeli, ebéd, szendvicsek. Számos jobb beszállító.

Gastronomia Pomo d’Oro (1051 Arany János utca 9/b) – Kis üzlet olasz termékekkel: a Pomo d’Oro étterem testvérvállalkozása. Rendkívül széles szendvicskínálat a Jacques Liszt pékség kiváló kenyereivel.

Pörc (1024 Lövőház utca 27.) – Kis „deli” a Fény utcai piac melletti sétálóutcában. Sertés-hentesáruk, szendvicsek. A pörc regionális-házias technológiával készül hasaaljából, rendelhető fatányéron is, házi savanyúval, házi kenyérrel.

Food Fusion (1011 Iskola utca 34.) – Apró delikateszüzlet szendvicskínálattal. Helyben befejezett kiváló kenyér és bagett, olasz hentesáruk és sajtok, kávék és borok. Sok minden helyben is fogyasztható, reggelizni is lehet, nyáron utcai asztalok.

Bors Gasztrobár (1075 Kazinczy utca 10.) – Igen népszerű hely, ebédidőben gyakran nehéz beférni. Két komolyabb éttermi múltú szakács, Lipher Tamás és Rethling György leves- és szendvicsbárja. Folyamatosan változó kínálat.

Pista Bá (1075 Madách Imre út 1.) – Fő specialitása a pastrami: a húsbetét az egyik legjobb a városban. Egyszerű déli menü, nyáron kis terasz.

Coyote Coffee & Deli (1011 Markovits Iván utca 4.) – A kávézóban általában Arabica kávék, szendvicsek, wrapek, croissant, egyéni sütemények (brownie és társai), szerény bor-, sörválaszték is van, újságok. Reggeltől nyitva.

Tapas

Bontxo (1055 Falk Miksa utca 21.) – Baszk inspirációjú ételbár. A kínálatban txistorra (vékony sült kolbász), pacal, txakoli (savanykás baszk fehérbor nem teljesen érett szőlőből) és magyar készítésű fanyar almabor (cidra).

Padron (1085 Horánszky utca 10.) – Kis tapasbár pulttal, asztalkákkal a Nemzeti Múzeum mögött, csendes utcában. Félautentikus megoldások, jó hangulat.

Pata Negra (1023 Frankel Leó út 55., 1091 Kálvin tér 8.) – Klasszikus és ismert tapasok és bisztróételek spanyolországi régiókból. Jó szívvel ajánlható az ököruszály (rabo de toro) és a kolbász vörösborban.

Hal

Budaörsi Halpiac / The Fishmonger (2040 Budaörs, Törökbálinti utca 23.) – Budapest vonzáskörének legjelentősebb halüzlete, helyben is készülnek grillezett és más halételek, tenger gyümölcsei. Hétvégén étteremszerű működés.

The Big Fish (1061 Andrássy út 44.) – A Budaörsi Halpiac belvárosi lerakata: félönkiszolgáló étterem halbarát főszakáccsal, gyakran örömteli teljesítménnyel (lásd még: étteremtesztek). A kínálatban friss halak, tenger gyümölcsei rostlapon és másképp, levesek, rizottók és egyebek.

Nemo (1024 Lövőház utca 16.) – Fish and Chips és salátabár. A kis lánc első üzlete a Fény utcai piac közelében nyílt meg. A halételben nem túl gazdag Budapesten üdvözlendő kísérlet a halfogyasztás fokozására. Házhoz szállítás is van.

Bubba’s Water Grill (1082 Corvin sétány 1/c) – Hal-gyorsétkezde, amely néha lassú. Különféle halak és halmenük, fish and chips, streetfood-kompatibilis csomagolás. A teljesítmény hol jobb, hol szerényebb.

Kifőzdék, gyorsétkezdék

Culinaris Bisztró (1055 Balassi Bálint utca 7.) – Puritán étkező az ismert csemegeüzlet-hálózat belvárosi üzletében, nagy asztalok, magasított székek. Egyszerű bisztróételek a világ minden tájáról. Sokféle sör, remek üdítőkínálat, kedves kiszolgálás.

Kürtös ételbár (1087 Mosonyi utca 3.). – A Rosenstein-konyha farvizén üzemeltetett kifőzde: meglepetésektől mentes, de precízen elkészített egyszerű ételek mellett egyes fogások felvillantják az éttermi „nagykonyha” képességeit is; szezonban kitűnő házi kovászos uborka.

Kádár Étkezde (1072 Klauzál tér 9.) – Több mint fél évszázada működő kulthely, igen egyszerű fogások, kóser ételek. A sólet éppenséggel füstölt sertéskörömmel és tarjával készül, de a sarokban győzelmi sóletkupa, a vendég a kijáratnál fizet.

Öcsi étkezde (1084 Bérkocsis utca 41.) – A néhány tételes napi kínálatot az interneten is közzéteszik, a környékre házhoz szállítás. A bő félcenti vastag rántott borda kifejezetten jó; kifőzdei szinten megbízható konyha.

Jani Lacikonyha (Víg utca – Bérkocsis utca sarok) – Egyszerű körülmények. Saját készítésű libazsírral sütnek-főznek, jó szívvel ajánlható a pörkölt és a friss burgonyából készült rósejbni, és amíg frissek (12 óráig), a rántott ételek is. 

Büfé (1097 Vágóhíd utca 13.) – Taxisok mekkája: az ablakon kiadott ételt falra szerelt pultról lehet fogyasztani (fél drive-in). Macsós konyha, ajánlható a sült csülök (legkésőbb 12 órára elfogy) és a csülkös pacal. A babgulyás kevésbé vonzó.

Nagyi palacsintázója (1117 Október 23. utca 8–10.) – Nemcsak palacsintát tartanak szomorú töltelékekkel (mint a lánc többi tagja), hanem frissensülteket és napi menüt is, aminek van bizonyos házias, ha úgy tetszik, „nagyis” hangulata.

Pocakos Lakatos (1097 Kén utca 2.) – Kedélyes kifőzde a Soroksári út kies sarkán. A pacalról el lehet mondani, hogy kifejezetten üde és nincs szétfőzve (szerdánként kapható).

Földes Józsi konyhája (1023 Frankel Leó utca 30–34.) – Éttermi környezetben egyszerűbb, de viszonylag kreatív kínálat, néhány jól elkészített étel. A fasírtot például frissen sütik. (A déli menüt leszámítva az árak is étteremközeliek.)

Közel- és Távol-Kelet

Sáo Food & Bar (1075 Holló utca 10.) – Hangulatos hely a Gozsdu udvarban, kicsi látványkonyhával, az „alternatív” és a kis bisztró kategóriájának határán. Pho leves, tavaszi tekercs, pirított rizs, karamellizált császárhús, rák és marha. Távol-keleti, elsősorban vietnami ételek, a legjobb távol-keleti konyhák egyike Magyarországon.

Funky Pho (1066 Mozsár utca 7.) – „A világétellé vált vietnami húsleves tiszta változatát kínálják, pacalsalátájuk kiváló. Az ilyen helyek tehetik igazán vonzóvá és élhetővé világunkat.” A 2014-es GM kalauz így indokolta az étkezde street food kategóriás különdíját.

Okuyama (1036 Kolosy tér 5.) – Japán étkező a szuterénben nagyon egyszerű berendezéssel, családias kiszolgálással. Szusi, szasimi, udon, marinált zöldségek, sült halak. Kiemelkedő a lapon sült makréla.

Hummus Bar (1051 Október 6. utca 19.) – Jobbfajta közel-keleti street food lánc. Humusztálak, saláták, falafel, kebab, shakshuka…

Hathi indiai kifőzde (1139 Frangepán utca 20.) – Autentikus és olcsó indiai étkezde: markáns fűszerezésű ételek, jó lepénykenyerek, házhoz szállítás. Nagyon jó ár-érték arány.

Komachi Bistro (1073 Kertész utca 33.) – Egyszerű „japános” környezet, a cél az, hogy az itt élő japánok is otthonosan érezzék magukat. Házias koszt (vagyis szusit nem tartanak). Sok étel kapható kis adagban is, ízelítőként. A ház specialitása a helyben készülő, vaskos udontészta, amit mindig frissen főznek.

Ricsi’s (1072 Dohány utca 40.) – Marokkói és magyar zsidó street food a Dob utca közepén egy foghíjtelken. Napi leves, knish, szendvicsek, kuszkusz alapú egytálételek, de barátfüle is.

Oriental Soup House (1136 Balzac utca 35.) – Vietnami leveskonyha. Egyénien összeállítható kis és nagy adag levesek, többféle lé, hús és egyéb betétek (tészták, zöldségek, ízesítők, szószok). Tartanak különböző pho leveseket, de szerepel az étlapon mandarintekercs, dim sum is.

Pékségek

A kovászos kenyér évezredek óta alapvető táplálékunk, de mára a tömegtermékek áradata fenyegeti. Magyarország halmozottan hátrányos kenyérhelyzetű terület. Budapesten 2015-ben tartottak először olyan baráti versenytalálkozót, amelyen hosszú idő után ismét „igazi péktermékek” készültek, többségük természetes (élesztő nélküli) kovásszal. Az alábbi listán részben olyan kisüzemek szerepelnek, amelyek bizonyítottak ezen a versenyen, és mások, amelyek szintén eredményesen küzdenek a normalitás fennmaradásáért.

Pipacs Pékség (1037 Bécsi út 267.) – Hetente háromszor nyitva tartó pékség (kedd– szerda–csütörtök 15:30–19:00). A három fiatal tulajdonos – Ádám, Máté és Marci – eredetileg közgazdász, szociológus és ökológus volt, de úgy döntött, hogy Franciaországban kitanulja a pékmesterséget. A bagett, a fehér, a félbarna és a barna kenyerek biolisztből és organikus kovászból készülnek. (Az ipartelepen belül kell keresni a Pipacs Pékséget.)

Jacques Liszt (1052 Apáczai Csere János utca 7.) – Az egyik tulajdonos, Juhász Mihály, banki jogászból lett pék. Kiemelkedően jó a fehér és a barna kenyerük, a péksütemények populárisabbak.

Pékműhely (1015 Batthyány utca 24. és 1114 Bartók Béla út 15/b) – Vajda József tulajdonos is a külföldön tanult autodidakta pékek egyike, hamar berobbant a köztudatba. Igen népszerű a kakaós csigája. Energikus személyiség, aktív szerepet vállal a kenyérmozgalomban.

Panificio il Basilico (1122 Városmajor utca 34.; 1061 Király utca 8.) – Magyar-olasz kézműves pékség: jó kenyerek, egyéni édes és sós péksütemények, friss szendvicsek, crostinik, csak természetes alapanyagok. Szabadfi Szabolcs az „újhullámos” pékeken belül azoknak egyike, akiknek eredeti szakmájuk a kenyérsütés. Nyolc évig dolgozott Olaszországban, és változatlanul járja a világot, hogy tanuljon.

Marmorstein Pékség (a kenyerek hozzáférhetőségéről a cég honlapján és a Facebookon ad tájékoztatást) – Miklós Mihály dédapja esztergomi pék volt, Marmorsteinnek hívták, ő az üzem névadója. A pék-tulajdonos szintén autodidakta, és külföldön tanult, mint a legtöbben, akik ma kenyérnek nevezhető termékeket készítenek Magyarországon, és csupán adminisztratív kényszerből iratkoztak be hazai pékképzésre.

Brót pékség (1126 Németvölgyi út 17.) – Pékség kerthelyiséggel a budai zöldövezetben. Jó szívvel ajánlható rozskenyerek.

À Table (1065 Nagymező utca 8.; 1077 Wesselényi utca 9.; 1051 Arany János utca 16.; 1024 Retek utca 6.; 1024 Mammut 2, 3. szint) – Kávézó és pékség, itt kapható (általában) az egyik legjobb bagett az országban. Igen tisztes a mille feuille (a krémes francia őse) és a quiche Lorraine is, és a péktermékek is nagyon korrektek.

Butter Brothers (1093 Lónyay utca 22.) – Pékség és kávézó: elsősorban a leveles tésztás készítmények ajánlhatók, igazi vaj jelenik meg bennük. Sokan a túrós táskáért járnak ide. Kenyeret nem sütnek, ezt másik pékségtől importálják. Szendvicsek és más falatok is kaphatók.

Borbárok

Innio (1051 Október 6. utca 9.) – Borok és pezsgők nagy választéka mellett egyéni és nagyon jó bar food: este GM-szakácssapkás színvonalú étterem.

Andante Borpatika (1011 Bem rkp. 2.). – A népszerű énekes, Ákos budai borbárja, szép Duna-parti fekvés, kedvező árú ebédmenü, este à la carte étkezés.

DiVino Borbár (1051 Szent István tér 3.;
Gozsdu udvar) – A házigazda Miklós Csabi
móri borász. Előszeretettel kínálja magyar borászok gyermekeinek borait. Sonkatál, hideg libakóstoló, börgerek, borkorcsolyák.

Szalonspicc Kávé és Borbár (1024 Lövőház utca 17.) – Kis borés pezsgőbár a Fény utcai piac közelében, sétálóutcai környezetben. Börgerek és saláták, családias hangulat.

Doblo (1072 Dob utca 20.) – Jó hangulatú borbárkörnyezetben széles borkínálat a magyar régiók termelőitől, kifejezetten érdekes tételek is.

Kadarka Bár (1061 Király utca 42.) – Fiatalos hely minden műmájerség nélkül. Magyar régiók borai.

Etap Borbár (1077 Király utca 43.) – Szendvics és kávé, élőzene és huszonhat pincészet borai.

Képzeld el Borbár (1077 Wesselényi utca 23.) – Magyar és olasz borok, snackek és hidegtálak. Népszerű hely, puritán környezet, néha zenés esték.

Vinowonka Csokoládé és Borbár (1082 Corvin sétány 2.) – Üzlet kóstolási lehetőséggel. A borok kedvező áron megvásárolhatók a polcról, naponta kóstolási lehetőség 20-25 palackból. Lekvárok, pálinkák, csapolt kézműves sör.

Palack Borbár (1111 Szent Gellért tér 3.) – Fiatalos-laza környezet, közel száz tétel közérthetőnek gondolt hazai és külföldi borokból. Hidegtálak, borkorcsolyák, tapasok, de csevap is zakuszkával. Borral ismerkedők számára ajánlott.

Borbíróság (1093 Csarnok tér 5.) – Barátságos borpincés környezetben több mint száz tételes borlap, a hazai mezőny szinte minden ismertebb és színvonalasabb borászatát fölvonultatja. Egyben à la carte étterem is.

Koktélbárok

Boutiq’Bar (1061 Paulay Ede utca 5.) – Ambiciózus tulajdonos, törekvő koktélmesterek. Különleges italválaszték, klasszikus és egyéni koktélok, rendkívüli italbeszállítók: egyszerű lokál autentikus koktélbárstílusban.

Bar Pharma (1075 Kazinczy utca 35.) – Koktélbár egyéniséggel, a Gozsdu udvar közelében, hangsúly a sajátos italkompozíciókon, gyakran friss és szárított fűszernövényekkel aromatizálva, nyáron koktélfagylaltok.

Kollázs Brasserie & Bar (1051 Széchenyi István tér 5.) – Figyelemre méltó szakértelemmel és gazdag választékkal prezentált koktélok a Gresham-palota oldalában, egyedülálló kilátással Budára.

Csokoládé

Rózsavölgyi Csokoládé (1053 Királyi Pál utca 6.) – A kisüzem saját maga dolgozza fel a kakaóbabot csokoládévá (bean-to-bar); a világ élvonalában is rangot szerzett családi vállalkozás. Rendszeresen nyernek rangos díjakat (Academy of Chocolate, Great Taste Award). Több termékük Aranyszalag Minőség tanúsítványt kapott a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől. Táblák és bonbonok (sajtos, paradicsomos, gombás, pálinkás és más kreációk).

Chocoroom (1056 Szerb utca 17.) – Különleges forró csokoládék meggyestől a pisztáciásig, Gál Miklós által pörkölt kávé. Ha van, ajánlható Huszár Ádám tulajdonos saját készítésű tiramisuja és sajttortája.

ChocoMe (1135 Kisgömb utca 23.) – A manufaktúra különlegessége a csokoládékhoz használt minőségi hozzávalók (avolai mandula, piemonti mogyoró...)

Cukrászdák, fagylaltozók

  • Auguszt cukrászda (1024 Fény utca 8.; 1053 Kossuth Lajos utca 14–16.)
  • Auguszt Pavillon Cukrászda (1112 Sasadi út 190.)
  • Gerbeaud (1051 Vörösmarty tér 7–8.)
  • Émile (1026 Orló utca 1.)
  • New York Café (1073 Erzsébet krt. 9–11.)
  • Gresham Bar & Café (1051 Széchenyi István tér 5–6.)
  • Desszert Neked (1061 Paulay Ede utca 17.)
  • Daubner (1025 Szépvölgyi út 50.)
  • Cake Shop Sallai Fanny (1051 József Attila utca 12.)
  • La Delizia (1137 Pozsonyi út 7.; 1066 Jókai utca 13.)
  • Raj Ráchel Tortaszalon (1053 Veres Pálné utca 31.; 1077 Wesselényi utca 13.; 1136 Hollán Ernő utca 25.)
  • Chez Dodo (1051 Sas utca 7.)
  • Édesem (1024 Kis Rókus utca – Tizedes utca sarok)
  • Erdős és fiai (1115 Etele tér 3.)
  • Levendula Kézműves Fagylaltozó (1088 Rákóczi út 25.; 1055 Szent István krt. 21.; 1024 Fény utca 6.)
  • Gelateria Pomo d’Oro (1051 Arany János utca 12.)
  • Édes Mindegy Desszertbár (1137 Pozsonyi út 16.)
  • Zazi (1037 Bécsi út 57–61.)

  • Édes Sári (1114 Kanizsai utca 13.)
- Vári Cukrászda (1162 Szlovák út 86.)