Menü

Magyar Gasztronómiai Egyesület

„Az étkezési kultúra az ország civilizáltságának
és általános kultúrájának egyik legfontosabb fokmérője.”
(Kulináris Charta, 2007)

Az egyesület kereken tíz éve, 2004-ben alakult. Az alapítótagok főként a piacokban és éttermekben csalódott civilek voltak. Céljuk az étkezési kultúra talpra állítása volt, egyszerűbben szólva az, hogy jó piacra és jó étterembe járhassanak.

Hamarosan sok olyan étteremtulajdonos és szakács csatlakozott, akik úgy vélték, hogy közösen lehet a legtöbbet tenni az ügy érdekében: a jóra törő éttermek természetes szövetségesei egymásnak és a jó közönségnek.

Az MGE az első olyan szervezet, amely szakácsokat, cukrászokat, étteremtulajdonosokat, civileket, termelőket, gazdákat, tudományos kutatókat fog össze. VAgyis: a szó szoros értelmében vett gasztronómiai szervezet.

Az MGE hitvallását fogalmazza meg a 2007-ben kiadott Kulináris Charta, amelyet sok közéleti szereplő írt alá néhány hét leforgása alatt. A Magyar Nemzet hétvégi magazinjának gasztronómiai rovatában jelent meg.

Felütése így hangzott: „Alulírottak úgy véljük, hogy táplálkozási kultúránk sok szempontból az utolsó pillanatban van, ha nem az utolsó utániban. Célunk az, hogy ami a negatív folyamatokból visszafordítható, azt visszafordítsuk, és új, pozitív folyamatokat indítsunk el”.

Az MGE segíti a független étteremkalauz és a hiteles minőségtanúsítvány meghonosítását, a szakképzés és a mesterképzés megújítását.

Két szakácsversenyt indított – a Czifray-versenykurzust és a Hagyomány és Evolúciót, mely utóbbi révén először jutott be magyar versenyző a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe, a szakmában nemzetközi figyelmet keltett jó eredménye.

Az MGE szakácsversenyeinek főtámogatója: