Menü

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt kapják 2013-ban

Tetrabbit – szabadtartású „relax” nyúl
Jellemzői: különösen állatbarát és antibiotikum-mentes istállótartás; az állatok természetes takarmányon kívül kiegészítésként szénát, sárgarépát és almát kapnak; a tartás és húsfeldolgozás minden mozzanata követhető, folyamatosan ellenőrzött, és auditált. Nagyrészt exportra szállítanak, hazai éttermek a cégnél közvetlenül rendelhetnek. Jelenleg Tetrabbitot használ a Bock Bisztró és a Kistücsök étterem.

Zselicvad – prémium jelzésű „extra” vadhús
Zselici környezetből származó vadak húsa, változatos növénytársulásokon élő állatokból. A kisüzemi feldolgozás során állatazonosító révén végül minden húscsomagon visszakövethető a termelési folyamat a származási helyig, vagyis tudni lehet, hogy mikor született és mit evett az állat. „Extra” minősítéssel kerül forgalomba a 24 hónapnál fiatalabb állatból származó termék; csak éttermeknek szállítanak. Szinte egész évben elérhető: őz, szarvas, vaddisznó. Éttermi megrendelőik közé tartozik például a Kistücsök.

MasterGood – szabadtartású „tanyasi” csirke
Régi, ellenálló fajtákból tenyésztett baromfi, amelyet a hagyományos szabadtartás körülményei között, 100%-os növényi táplálékon tartanak, lassan hizlalnak. A szállítás, vágás és tisztítás feltételei is minőségi szempontok alapján szabályozottak, a francia Label Rouge mintáját követve.

Brunner méhészet – galagonyaméz
A cég számos különleges terméke között az egyik legérdekesebb, és szinte minden évben hozzáférhető mézfajta a galagonyaméz. A méhészet a budai-pilisi régió karakteresen eltérő, változatos mikroklímáiból, „romlatlan” környezetekből gyűjti, és kíméletes technológiával állítja elő különleges terroár-mézeit. A NÉBIH vizsgálatai szerint ezek teljesen antibiotikum-mentesek, ami a mai világban rendkívüli gondosságot feltételez.

Molnár János – kecskesajtok
Molnár János a Magyar Gasztronómiai Egyesület országos kecskesajttesztjének első három helyét szerezte meg kisüzemi kecskesajtjaival. Gúla alakú, nemes penészes és faszenes friss sajtja 6–16 napos korában van a csúcsponton. A Salon, a Borkonyha, a Kistücsök, a Mandula, a Laci?Pecsenye!, a Pajta és a Zona étterem rendeli rendszeresen termékeit, az üzletek közül az All-In Delicates, a Baldaszti’s és a Sarki Fűszeres tartja őket.

Parajdi étkezési só
A „Székelyföld fehér aranya” néven is emlegetett só 310 méter mélyről érkezik a felszínre, természetes állapotában kerül forgalomba. „Nincs hozzáadva, se elvéve belőle semmi.” Kézzel válogatott, frissen őrölt termék.

Rózsavölgyi Csokoládé – madagaszkári
Trinitario (72%) és Trincheras (70%)
A családi kisüzem saját maga készíti a csokoládét „babtól a tábláig”. Több táblájukkal és bonbonjukkal nyertek arany- és ezüstérmeket nemzetközi versenyeken. Termékeiket saját budapesti üzletükben és külföldön értékesítik. Rózsavölgyi csokoládét használnak: a Borssó Bisztró, a Gresham Hotel étterme, a Laci?Pecsenye!, az Onyx étterem, illetve a Bobojka Csokoládé.

A Kiss család bezdáni fűszerpaprikája
A határon túli termelő paprikaőrleménye „Horgosi 2-es” és „Horgosi 6-os” elnevezésű érett paprikákból készül. Jellemzői: kézi szedés és szelektálás után négyhetes utóérlelés, kézi csumázás; kíméletes finomra őrlés; tiszta gyümölcsös-ásványos illat és érett-kerek íz. A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2012-es paprikatesztjének első helyezettje. Kapható a budapesti Laci!Konyhá!-ban (amíg a készlet tart).

A Tarpa Kft. Szatmári szilvalekvárja
Helyi vadszilvából, a penyigei kékből készül, hagyományos módszerrel. A gyümölcsöt cukor hozzáadása nélkül, üstben melegítik, hosszan keverik, a végeredmény egy sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, pasztaszerű lekvár. Sok kézi munkával előállított, természetes és egyedi, tájhoz, fajtához és hagyományos technológiához kötődő magyar élelmiszer.