Menü
Rövid URL

Négy magyar étterem a La Liste 2018-as rangsorán

Nem az a baj, hogy az étteremkritika nem tudomány, hanem ha mégis annak akar látszani

Hogy mennyi értelme van a világ legjobb ezer éttermének rangsorát összeállítani, arról hosszasan lehetne vitatkozni. Hogy valóban objektívnek tekinthető-e az a módszer, amivel a La Liste a helyezetteket felsorakoztatja, szintén megérne egy misét. Egyvalamit azonban biztosan kijelenthetünk: idén négy magyar étterem is felkerült a listára.

Laliste

De még mielőtt elégedetten nyugtáznánk ezt a számot, emlékezzünk rá, hogy 2016-ban még öt magyar étterem kapott helyet a világ ezres élbolyában: az Onyx és a Costes mellett akkor még szerepelt a Tanti, a Babel Budapest és a Csalogány 26. is. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy ne kellene elismeréssel adóznunk a mostani négy helyezettnek, de az azért látható, hogy a lista 2015-ös megalapítása óta olyan forradalmi változás ebben a tekintetben nem zajlott le.

Az idei rangsorban a tavalyihoz képest magyar vonatkozásban annyi változott, hogy az Olimpiát a Borkonyha 845. váltotta, míg a Costes 664. (81.75), az Onyx 842. (80.50) és az Anyukám mondta 937. (80.50).

Ha egy kicsit tágabb, regionális horizonton vizsgálódunk, akkor azt látjuk, hogy amíg Horvátország és Csehország egy-egy étteremmel (Monte 84.00, illetve Alcron 82.75) szerepel, addig Szlovénia öt étteremmel is büszkélkedhet (MAK 90.75, Cubo 82.50, Dam 82.50, Jb 82.25, Hiša Franko 81.25) - bár talán nincs is szükség különböző álstatisztikai hókuszpókuszokra annak megállapítására, hogy az elmúlt években Szlovéniában milyen rohamos fejlődés zajlott le a gasztronómia területén. A La Liste szerint tehát a Monte több száz helyezéssel jobb étterem mint a Hiša Franko, vagy bármelyik magyar étterem, Szlovákia viszont egyetlen említésre méltó hellyel sem büszkélkedhet.

Ausztriának ehhez képest bőven jutott az elismerésből: 19 étterem szerepel a listán. Köztük a Simon Taxacher és az Obauer a nagyon előkelő 97.50-es pontszámot szerezte meg, ugyanannyit, mint például a londoni Gordon Ramsay. Hosszasan sorolhatnánk még az érdekes felfedezéseket, amit a listát böngészve tehetünk – főképpen, ha jártunk már az említett éttermek némelyikében.

Világviszonylatban Guy Savoy párizsi étterme, a Monnaie de Paris-t lett a listavezető, de a Moët-Hennessy és az Air France által szponzorált La Liste tanúsága szerint a világ gasztronagyhatalma nem Franciaország, hanem Japán, illetve Kína – legalábbis ha az első szereplő éttermek számát vesszük figyelembe – hiszen ezek az országok 134, illetve 123 étteremmel képviseltetik magukat, míg a rangsor összeállítását kezdeményező Franciaország csak a 3. helyen áll 118 étteremmel. Meg kell hagyni persze, hogy az első tíz közé három francia étterem is bekerült.

Salon vert galant   restaurant guy savoy c laurence mouton opt1
La Monnaie de Paris - Guy Savoy étterme második éve a rangsor élén

A La Liste zsűri helyett egy bonyolultságával tekintélyt parancsoló eljárást alkalmaz, amelynek a felszínét megkapargatva azért gyorsan előbukkannak a kérdések: tulajdonképpen ez az egyik oka, hogy egy étteremkalauztól talán meglepő módon egy másik étteremlistáról számolunk be az Olvasóknak. Mivel az elfogulatlanságot valóban fontos kritériumnak tartjuk egy efféle összeállítás elkészítésekor, röviden összefoglaljuk, milyen módszertannal készül ez az önmagát objektívként és átláthatóként aposztrofáló rangsor: mindenki döntse el maga, mennyire tartja ezt az eljárást hitelesnek.

A zsűrit helyettesítő algoritmus több ezer konyhafőnök "reprezentatív" véleménye alapján kidolgozott „megbízhatósági index”-szel súlyozott, ötszáznál több étteremkalauz és gasztrokritika lehalászott adataiból egy gigantikus adatbázist hoz létre, amit aztán még a vendégek különböző fórumokon közzétett véleményével 25%-ban súlyoz. Így számolja ki az egyes éttermek 100-as skálán elért pontszámát, ami alapján felállítja a globális rangsort.

A La Liste tegnap óta már ingyenes applikációként is elérhető az AppStore-ban, januártól pedig androidos telefonra is letölthető: így még könnyebb lesz végigböngészni a listát és ellátogatni egy-egy díjazott étterembe, az ott szerzett tapasztalatokat gasztrofórumokon megosztva pedig akár hatást is gyakorolhatunk a következő évi "objektív" listára.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.