Menü
Rövid URL

Megjelent a Gault&Millau franciaországi kiadása

November elején napvilágot látott a Gault&Millau kalauz 2018-as franciaországi kiadása. A majdnem 4000 éttermet felvonultató kiadványban 750 új cím kapott helyet, és a három 19,5 pontos étterem mellett jól megférnek az alternatív vendéglátóhelyek is.

Az elmúlt hetekben a különöző országokban egymást érték a Gault&Millau rendezvények: piacra került többek között a német, a svájci és idén először az orosz kalauz is. November 6-án Párizsban jártunk, ahol a France Télévision székháza adott otthont a 2018-as francia kalauzt bemutató fogadásnak.

18032473 22342726
A tekintélyes méretű kiadvány méltó egy gasztronómiai nagyhatalomhoz

A tekintélyes méretű kiadvány méltó egy gasztronómiai nagyhatalomhoz: Franciaországban ma nagyjából 140.000 éttermet tartanak számon, ennek mindössze 5%-a kapott helyett a sárga könyvben. De persze a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség kérdése: a tesztelők idén három éttermet értékeltek 19,5/20 pontosra, az öt sapkát kiérdemlők (vagyis a 19,5/20 és 19/20 pontosak) száma pedig 21.

Eug rest 008 les pres corentin mossiere
Egy a 19,5/20 pontosok közül: a Les Prés d'Eugénie

De lássuk, kik érdemelték ki idén a 19,5 pontot! Kezdjük az évtizedek óta a világ élvonalához tartozó, az ország dél-nyugati csücskében, mesebeli környezetben, egy kastélyban kialakított spa-hotel részeként működő Les Prés d’Eugénie-vel. Az önmagát pimasz, kíváncsi alakként jellemző konyhafőnök, Michel Guérard ars poeticája: „Úgy főzök, ahogy a madár dalol”.

Mic k2uh  621x414 livemint
Michel Guérard: Úgy főzök, ahogy a madár dalol

A sípályáiról ismert Megève, az Alpok hegycsúcsai között találjuk a szintén luxusszállóban működő Flocons de Sel-t, de a hasonlóságok felsorolásának ezzel jóformán a végére is értünk. A szűkebb szülőföldjéhez, a Haute-Savoie-hoz rendkívüli módon kötődő séf, Emmanuel Renaut a régió kiváló minőségű, egyszerű alapanyagait felhasználva teremtette meg saját egyedi, letisztult konyháját.

Screen shot 2017 11 29 at 12.55.02
Flocons de Sel: hópelyhek közt sópehely

Egy párizsi étterem is bekerült persze a legjobbak közül, bár a ranglistát végigböngészve meg kell állapítanunk, hogy a franciák távolról sem szenvednek a Kelet-Európát jellemző vízfejűségtől: a vidék és a vidék gasztronómiája a fővároséhoz mérhető. A Champs-Élysées tőszomszédságában található Fours Seasons Hotel XIV. és XVI. Lajos-korabeli bútorokkal berendezett, pompás étterme, a Le Cinq idén szintén bekerült a 19,5 pontra értékelt intézmények közé. A konyhafőnök, Christian Le Squer kreatív, harmóniára törekvő konyhájához a szintén nagyhírű sommelier, Eric Beaumard válogat borokat az étterem
50.000 palackot számláló pincéjéből.

Screen shot 2017 11 29 at 14.21.43
A Le Cinq egyedülállóan gazdag borospincéjét 14 méterrel a föld alatt alakították ki

Az este során számos kategória legjobbjai vehették át a munkájukért járó elismerést: az Év konyhafőnöke, az Év cukrásza, az Év ifjú konyhafőnöke és ifjú cukrásza, az Év sommelier-je, az Év gasztronómiai vállalkozója, az Év teremfőnöke kategóriákban adták át a legkiemelkedőbb teljesítményért járó díjat. Idén először hirdették ki a POP kategória legjobbját (az alternatív vendéglátóhelyekkel a magyar kalauz egyébként már évekkel ezelőtt foglalkozni kezdett, felismerve az ebben az irányzatban rejlő potenciált): a díjnyertes görög származású testvérpár egy kolumbiai séf erősíti a Saint Ouen-i mediterrán hangolású étteremben.

Original
Idén először díjazták a franciák a legjobb alternatív vendéglátóhelyet: a győztes trió

A legnagyobb izgalom persze az Év konyhafőnöke cím nyertesének kihirdetését övezte. Jean Sulpice festői környezetben, Európa legtisztább tava, az Annecy-tó mellett található, évszázados múltra visszatekintő étteremben, az Auberge du Père Bise-ben bizonyította be, hogy annak ellenére, hogy Marc Veyrat legkevésbé tehetséges tanítványaként tartották számon, kitartásával, elszántságával bármire képes.

5b9969bef124bef3689b67218c82e0cd1de617a3
Ebben az idilli környezetben dolgozik az idei év kitüntetett konyhafőnöke - ihletben nincs hiány

Az elmaradhatatlan fekete kalapban érkező, a Gault&Millau történetében egyedülálló módon két alkalommal is 20/20 pontot kiérdemlő mester meghatottan gratulált a tanítványának, akinek tűpontos, fáradhatatlan munkáját idén 18,5 pontosra értékelték a francia kalauz teszterei.

Le chef marc veyrat condamne a 100.000 d amende
Élő legenda fekete kalapban: a 20/20 pontos séf sokadszorra élte át, hogy egy tanítványa a legjobbak közé emelkedik

Az alapító "atyák" által megfogalmazott értékek a kalauz története során mindvégig állandóak voltak. A tavalyi bemutatón még jelen lehetett az egyikük, Christian Millau, aki idén sajnos már nem nyugtázhatta elégedetten, hogy az általa hátrahagyott örökség nemcsak él, de virágzik, képes megújulni és alkalmazkodni a kor igényeihez, miközben nem felejti el a kezdetektől irányadó értékeket: a valódi minőség keresését, a tehetségek támogatását és az elfogulatlan értékelést.

Soiree gm
Aki csillagot mond, mondjon sapkát is!

A legmagasabban pontozott három étterem nemcsak abban hasonló, hogy midegyik egy hotel részeként működik, hanem abban is, hogy valamennyi 3 Michelin csillagot tudhat magáénak, tehát ebben a tekintetben most éppen egyetértés mutatkozik a két nagy rivális, a Gault&Millau és a Michelin között. A francia kalauz bemutatására szervezett fogadás során azonban a Gault&Millau elnöke, Côme de Chérisey arra kért mindenkit, hogy ezentúl ha csillagokról esik szó, ne feledkezzünk meg a sapkákról sem, hiszen a két kalauz minősítése és értékelési metódusa jelentős eltéréseket mutat, hiszen egészen más értékeket képvisel.

Az igazi ízeket, a minőséget, az egyediséget és a valódi tehetségeket keresve készült el az idén először megjelenő, 360 étterem értékelését tartalmazó, már nyomdakész Közép-Európai Étterem Kalauz is, amelyet reményeink szerint hamarosan szintén kézbe vehetnek az olvasók.

18064828 22364623

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.