Menü
Rövid URL

Jön a Noma-mozi

A Noma-mozi lehetne akár egy izgalmasan egzotikus japán fogás neve is. De nem az, hanem egy film, ami jön és magával sodor: április 26-ától lesz látható a mozikban a világhírű koppenhágai étteremről forgatott "Noma: My perfect Storm". René Redzepi két hónapos japán kitelepülésének történetét meséli el, aminek során a világhírű séf és csapata alámerül a japán kultúrában, és miközben teljes átalakuláson megy át, alapvetően semmit sem változik.

Noma 9
Néznek mint a moziban

Ma már sokaknak alapvetésnek számít, hogy érdemes pusztán a Noma miatt repülőjegyet venni Koppenhágába. Azonban nem árt észnél lenni, ha bejutást szeretnénk nyerni René Redzepi szentélyébe: három hónappal előre illik ugyanis asztalt foglalni. Ha mégis kicsúsznánk a határidőből, hamarosan a moziban vigasztalódhatunk, Maurice Dekkers filmjével ugyanis bepillantást nyerünk a sokszor a világ legjobb éttermének tartott Noma kulisszái mögé.

A történet dióhéjban: a sikeres séf, René Redzepi egyszercsak úgy határoz, hogy két hónapra bezárja a boltot Dániában, és egy tokiói pop-upba teszi át a székhelyét: a tökéletesen ismeretlen terepen a japán kultúrának és ízlésnek megfelelő 14 fogásos menüsort akar összeállítani. A film a nyitás előtti hat hét elképesztő történetét meséli el, azt a folyamatot, aminek során a csapat úgy alkalmazkodik a helyi körülményekhez, hogy szikrányit sem – mondhatnánk hangyányit sem – veszít az őrület határán táncoló professzionalizmusából. A konyhában zajló munka teljes odaadást, már-már megszállottságot követelő feszített tempója a filmvászonon keresztül is beszippant, magával ragad: a néző eggyé válik a csapattal – a rendező nem titkolt szándéka szerint.

Ez a film távolról sem csak a gasztronómia rajongóinak szól. Sokkal inkább egy olyan adrenalintól pezsgő dokumentumfilm, ami tökéletesen rávilágít, hogy mi teszi olyan különlegessé ezt a fogalommá vált négy betűt.

Noma2

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.