Menü
Rövid URL

GM-tesztek a feltörekvő alternatív vendéglátásról

Kifozde2

Budapesten egyre érdekesebb lehetőségek nyílnak az egyszerű és gyors étkezésre. A kínálat szerteágazó – déli menüktől az utcán-át street foodig –, de közös vonás a gyorsaság és a viszonylag elérhető ár. A témának kiterjedt nemzetközi irodalma van, olyan helyekről is tudunk a világban, ahol hosszú kígyózó sorokat kell végigállni egy nagyon egyszerű, da igazán kiváló ételért.

Alternatív vendéglátás

A Gault&Millau kalauz már korábban bevezette az alternatív vendéglátás fogalmát, hogy felöleljen egy gyorsan bővülő és gazdagodó területet.

A fogalmat körülbelül így határozhatjuk meg: olyan egyszerű, hétköznapi helyek, amelyek nem, vagy legfeljebb részben tartoznak a tulajodonképpeni étterem kategóriába, és ezen belül teljesen eltérő műfajokat képviselnek: street food, gyorsétkezde, kifőzde, szendvicsbár, tapasbár, leveskonyha, tésztabár vagy más. A régi magyar hagyományban idetartoztak a lacikonyhák, büfék, falatozók, imbiszek, halsütödék, lángossütők, a henteseknél berendezett evőpultok is.

Egyszerű, de jó és igazi

Folyamatosan tesztelni fogjuk azokat a lokálokat, büféket, truckokat, szuteréneket, étellel szolgáló foghíjtelkeket és másokat, amelyek esélyesek arra, hogy bekerüljenek az „egyszerűt de jól” kategóriába. A teszteredmények itt, a GM-magazinban futnak majd, ezzel muskotály küvé Irodistaebéd-sorozatát bővítjük különböző irányokba, az ő kezdeményezésére és irányításával.

Ezzel párhuzamosan a Bűvös Szakács nemzetközi példákkal szolgál arra, kik váltak igazán sikeressé ezen a területen a világban, és miért. Itt nyilván különös hangsúlyt kapnak a sajátos konyhatechnológiák és a hajszálpontosan megfelelő alapanyok.

Hangsúlyozottan olyan tesztcélokat keresünk, ahol mellőzik a műanyagételeket, ahol kézműves technológiákat használnak és olyat adnak, amit az angolszász nyelvterületek – a junk food ellentéteként – real foodnak neveztek el.

Szívesen vesszük a tippeket az info@gaultmillau.hu címre. Külön öröm, ha a választék a nálunk megszokott illetve megtermelt, könnyen hozzáférhető alapanyagokra épül.

Korábbi Gault&Millau díjazottak a ketagóriában

Pesti Burger és Bár
Budapest, 1094, Tompa u. 21, 1094

Funky Pho
Budapest, Mozsár u. 7, 1066

A legközelebbi GM-kalauz 2015. november 19-én jelenik meg, ismét lesz díjazott.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.