Menü
Rövid URL

Enigma: titkok palotája Barcelonában

Ezek az Adrià testvérek mindig kitalálnak valamit. Illetve az utóbbi időben leginkább a kisebbik, Albert: bár korábban inkább Ferran volt a család húzóneve, a háttérben szorgoskodó öcs időközben felnőtt a feladathoz, és olyan új éttermet nyitott Barcelonában, amit a szokásos fogalmi kereteken felülemelkedve inkább kulináris vidámparkként aposztrofálhatnánk.

Ferran Adrià egyszer úgy nyilatkozott, hogy a testvérének talán az a legnagyobb nehézsége az életben, hogy éppen az ő öccseként jött a világra. És valóban: nem volt egyszerű kilépni a nagy Ferran árnyékából, de amikor 2011-ben az elBulli ajtajára végképp lakat került és az idősebb Adrià más vizekre evezett, hiszen idejét inkább a kutatásnak, a gasztronómiai eljárások tudományos megalapozásának szentelte a Bullipediával és a Bullipedia Labbal, Albert végre kiteljesedhetett. Ma már úgy gondol erre az alapvetően meghatározó testvéri viszonyra, mint sikerének kulcsára: megható őszinteséggel beszél arról, hogy tudott a félelemből sikert kovácsolni.

Miután magára talált, Albert egymás után nyitotta az éttermeket Barcelonában: a Bodega 1900-at, a Paktát, a Nino Viejót és a Tickets Bart, amelyekben a fine dining demokratizálása jegyében egészen megfizethető áron bukkannak fel az el Bulli hírnevét megalapozó varázslatok, például az ikonikus olíva kaviár, aminek a rettenetes szferifikáció fogalmat köszönheti a gasztronómiai szótár.

Barcelona után Ibiza meghódítása következett, a művészetet, zenét, gasztronómiát egybeolvasztó óriási, minden érzékszervre ható Heart in Ibiza, ami a Cirque de Soleil szürreális show-jával, a dübörgő zenével és fénytechnikával erősen feszegeti az étteremről alkotott fogalmaink határait.

A legújabb és állítólag az utolsó projekt hasonlóképpen határokat feszeget: a néhány hónapja nyílt Enigma azonban egészen más síkon teremt újat. A Heart harsányságával szemben a csendet, a titkot, a kifinomultat keresi. Adrià ehhez a felfedezőúthoz kíséretként megbízható, régi embereiből verbuvált csapatot: ott van Oliver Peña, a már bezárt 41º koktélbár séfje és az ugyaninnen átemelt Marc Álvarez, illetve Cristina Losada, az elBarri sommelier-je. Január elejéig az étterem nevéhez híven titok lengte körül az Enigmát: csak szigorú szabályok betartása mellett lehet ugyanis fotókat készíteni, illetve publikálni. Képeket csak "személyes használatra" készíthet a vendég, bármilyen más szándék esetén az étterem engedélye szükséges: mindez a titok megőrzését, a felfedezés örömnek védelmét szolgálja.

Enigma
Enigma: a csodák palotája

Az online foglalások azonban a titokzatoskodás ellenére – vagy éppen ezért – azonnal felpörögtek, és ugyancsak szerencsésnek mondhatja magát mindenki, aki mégis beléphet az Adrià birodalom legrejtélyesebb szentélyébe. A 100€ foglalási díj befizetésekor az étterem egy belépési kódot küld emailben, amit érkezéskor be kell billentyűzni, a csodák palotájának kapui pedig megnyílnak előttünk.

A rendkívül hosszú – több mint 40 fogásból álló – menü sokszor szokatlan, dróthálóból készített tényérokon kerül az asztalra, az ízek japán, spanyol, koreai és brazil hatásokat idéznek. Persze egy ilyen hosszú menüsor ízlelgetése időigényes: az étterem honlapja figyelmeztet is, hogy számoljunk legalább 2,5-3 órával, de egyes beszámolók szerint 4 órát is bátran rászánhatunk. Valamennyi degusztációs menü ára 220€, ehhez jönnek még a borok és egyéb italok további 90€-ért. Az online befizetett foglalási díjat a számla végösszegéből vonják le.

Kavia%cc%81r e%cc%81s borso%cc%81cseppek
Dróthálón egyensúlyozva: kaviár és borsócseppek

A mintegy 700 m2-es alapterületen mindössze 24 asztal kapott helyet, amelyeknél legfeljebb hat fős csoportok vacsorázhatnak. Az enteriőr berendezése egészen egyedi, álomszerű hangulatot áraszt: a vendégek fölé dróthálóból készült felhők borulnak, a labirintusszerű termek színváltó falai pedig vízeséseket idéznek. A belső tér hét, különböző kialakítású teremből áll, amelyekben változatos kulináris élményekben lehet része a látogatónak. Az óvintézkedések ellenére kiszivárgott hírekben kaviárról és noriról, parmezánzseléről, gránátalmás kecskéről, kapros málnáról rebesgetnek. Némelyik teremben a vendégek vaktesztként ízlelgetik a feltálalt fogásokat, és ha játékos kedvükben vannak, találgathatják, mit is kóstolnak éppen. A helyesen tippelők persze nem nyerik el a király leányának kezét, mint a régi mesében, de egy páratlan élménnyel gazdagabban próbálhatnak meg visszatérni a valóságba.

Ryokan
Ryokan: hibiszkusz tea, vadmálna és yuzu kristály

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.