Menü
Rövid URL

Elhunyt Gualtiero Marchesi, az új olasz gasztronómia megalapítója

Ahogy arról májusban már beszámoltunk, nemrégiben dokumentumfilm készült az olasz gasztronómiát forradalmasító Gualtiero Marchesi életéről. Sajnos a nagyhatású séf nem sokkal élte túl a róla szóló film bemutatóját: december 26-án szülővárosában, Milánóban halt meg 87 éves korában.

140925168 26b95ee6 047f 4553 8f4e b4ecdf7146e5
Gualtiero Marchesi 87 évet élt

A vendéglős családban született Marchesi először a családi étteremben, majd Franciaországban és Svájcban szerzett tapasztalatokkal a zsebében 1977-ben nyitotta meg első éttermét Milánóban, aminek a Michelin elsőként ítélt három csillagot Itáliában, 1985-ben. A történethez hozzátartozik az is, hogy Marchesi számos alkalommal illette kritikával a Michelin által alkalmazott bírálati metódust, és 2008-ban, amikor a csillagaiból kettőt elveszített, a harmadikat maga „küldte vissza a feladónak”. Ahogy sokszor hangsúlyozta: „A tudomány objektív, az ízlés szubjektív.”

Il marchesino
Marchesi étterme, az Il Marchesino a milánói Scala tőszomszédságában.

Carlo Cracco, Davide Oldani, Andrea Breton, Enrico Crippa és számos más neves olasz séf bontogatta szárnyait Marchesi felügyelete alatt, és a nevéhez fűződik az Olasz Konyha Nemzetközi Iskolájának, az ALMÁ-nak a megalapítása is, amelynek haláláig a rektora volt. Munkája előtt tisztelegve Olaszországban és Franciaországban is Nemzeti Érdemrenddel tüntették ki.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.