Menü
Rövid URL

Elhunyt Christian Millau

Original
A hagyomány tovább él: Christian Millau és Côme de Cherisey, a G&M jelenlegi ügyvezetője a 2016-os Év konyhafőnöke díj átadásakor

Léteztek persze korábban is étteremkritikák. Christian Millau azonban egy forradalmian új szemléletű gasztronómiai újságírás megalkotója lett: őszinte, hiteles, szókimondó beszámolóival emberi arcot adott a vendéglátás mesterségének. Neki köszönhetjük, hogy a 70-es évektől kezdve a séfek, az étterem színfalai mögött serénykedők a nagyközönség számára is érdekes témává léptek elő. Ez ma már olyan egyértelműnek tűnik, de valójában Christian Millau-nak és barátjának, a 2000-ben elhunyt Henri Gault-nak köszönhetjük, hogy az étterembe járás értelemmel teli, tudatos szokássá változott.

Christian Millau egy jó vadászkutya valamennyi erényét magáénak mondhatta: kíváncsi volt, jó szimatú, remek ízlésű és fáradhatatlan. Olyan nagyságok hajtanak ma fejet tehetsége előtt, mint Pierre Gagnaire, Marc Veyrat, Guy Savoy, vagy Michel Guérard... hiszen mindig elsőként ismerte fel az újat, a jót, az értékeset. Követői tőle tanulták meg, hogy bizony érdemes lehet kitérőt tenni akár egy ócska fatáblán hirdetett fogadó kedvéért is, hiszen – ahogy ő mondta – „talán a jövő egyik nagy reménysége rejtőzik a falak mögött”!

Christian Millau a tőle megszokott diszkrécióval távozott, miután oly sokáig pásztázta óvón a gasztronómiai színteret: szenvedélyes szeretettel, néha egy csipet iróniával, de mindig csupa-csupa jószándéktól vezérelve.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.