Menü
Rövid URL

A testnek és a léleknek: a yuzu 10-szer

A Kelet-Ázsiából származó yuzu, vagy más néven japáncitrom leginkább szembe-, vagy még inkább orrbaötlő tulajdonsága jellegzetes, friss virágos illata, ami miatt számos parfüm összetevőjeként is alkalmazzák. Ránézésre sápadt mandarinnak hihetnénk, ízében azonban inkább citromra vagy grépfrútra emlékeztet. Őshazájában, Japánban ritkán fogyasztják magában, héját azonban előszeretettel alkalmazzák ízesítésre, a yuzu-lé pedig a citromlé alternatívája lehet. December 22-én, a téli napforduló alkalmával a jószerencse becserkészése és a kellemetlen betegségek elkerülése érdekében illendő dolog yuzu olajos fürdőt venni. Amennyire nekünk egzotikus, Ázsiában annyira banális: Japánban például kapható yuzu ízű Kit Kat is.

Yuzu
Kicsit citrom, kicsit grépfrút, kicsit mandarin

Ecetként: a yuzu-léből és rizsecetből készülő keveréket a japán harcosok erőnlétük megőrzése érdekében fogyasztották. Tény, hogy rendkívül egészséges gyümölcs: háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.

Italként: a yuzu alapú italok is nagy népszerűségnek örvendenek, legyen szó likőrökről, forralt borról, vagy a jellegzetes, lekvárszerűen sűrű, éppen ezért akár kenyérre is kenhető, mézes koreai Yuja-cha teáról.

Kaviárként: a francia food designer, Christine le Tennier alginát bevonatú, ínycsiklandó gyöngyöket alkotott. A yuzu-kaviár saláták, desszertek, vagy fantáziától függően bármilyen más étel kísérője lehet.

Gouttes christine tennier
Christine le Tennier yuzukaviárja

Koshō: yuzu-héjból, csilipaprikából és sóból készült fűszerpaszta. A kesernyés, sós, pikáns krém zöld és piros változatban is kapható, remekül párosítható sushival, sashimival, tésztaételekkel és levesekkel.

Liofilizálva: a liofilizált formában is kapható yuzu pelyheket sashimire, fésűkagylóra vagy tenger gyümölcseire hintve ajánljuk. A szárított yuzu héját por alakban is alkalmazzák, például desszertekhez vagy haltatár ízesítéséhez.

Ponzu: a japán konyhában nagyon népszerű fanyar, híg, sötét színű szósz, ami a citrusféléken túl rizsecetet, szójaszószt, bonitópelyhet és mirin rizsbort tartalmaz.

Shichi-mi tōgarashi: a fehér és fekete szezámmagból, mákból, szecsuáni borsból, chiliből, noriból álló fűszerkeverék hetedik összetevője a yuzu héja, amit sültekhez, rizshez, tésztákhoz ajánl a szakirodalom.

Tojásként: a kizárólag a japán Shikoku szigeten termelt yuzutama tojásból édesen fanyar, citrusos lágytojást készíthetünk. Ezeket a tojásokat olyan tyúkok tojják, amelyeket különleges, részben yuzu-héjból álló diétára fognak. Érdemes kipróbálni a yuzutama tojásból készített majonézt, esetleg egy csipet korianderrel vagy mentával bolondítva.

Yuzutama
A yuzutama tojás előállításához különleges étrendre van szükség. Boldog tyúkok.

Vajban: a yuzu héjával aromatizált sózott vaj kiváló kísérője a halaknak és a tenger gyümölcseinek.

Yamabushi: a japán hitvilágban természetfeletti képességekkel megáldott, aszkéta életmódot folytató hegyi remeték. A legenda szerint a Hiko-hegy egyik yuzu-fájának ihletésére ők dolgozták ki a híressé vált yuzukoshō fűszerezési módot.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.