Menü
Rövid URL

A nap receptje - Egy másik töltött káposzta

Káposzta, bárányos töltelék, lucskoskáposztalé

T%c3%b6lt%c3%b6tt k%c3%a1poszta l%c3%a1bosban 9627

Jól sikerült háztartási megoldás -- feltéve, hogy maga a háztartás is jól sikerült: akad benne csomboros lucskos káposzta, bárányhús, sertéshús, sertésköröm, továbbá frissen savanyított fejes káposzta. Fontos még a nagyon jó ízű szalonna.

Az étel hasonló arányokkal készül, mint Mogyorósi Gábor kísérleti káposztája. Lényeges különbség, hogy a száraz hús fele vagy kétharmada báránylapocka, az egészet blansírozott édes káposztalevélbe töltjük.

Töltelék

  • báránylapocka, durvára darálva
  • nyers császárhús, durvára darálva
  • hagyma, finomra vágva
  • fokhagyma, finomra vágva
  • kerek szemű rizs, majdnem puhára főzve
  • só, frissen őrölt bors
  • libazsír
  • esetlegesen: zsemle bele, vízbe áztatva, alaposan kicsavarva
T%c3%b6lt%c3%b6tt k%c3%a1poszta t%c3%b6ltel%c3%a9k 0379

A báránylapockát és a császárhúst durvára daráljuk. A hagymát libazsíron megpároljuk, idővel kevés fokhagymát is adunk hozzá. Hozzáadjuk a közel puhára főzött rizst, a sót és a frissen őrölt borsot, esetlegesen az áztatott zsemlét.

Zsemle 9654

Lucskos káposzta a léhez

  • fejes káposzta, cikára vágva
  • csombor
  • szalonna, szeletben
  • hagyma, félbevágva
  • víz

Klasszikus lucskos káposztát készítünk: a cikára vágott káposztát, a negyedelt hagymát és a szeletre vágott szalonnát felöntjük vízzel, hogy épp ellepje. Csombort adunk hozzá, sózzuk, kis lángon addig készítjük, míg a káposzta meg nem puhul.

Készíthetünk benne füstölt oldalast is, ha épp akad, de ha jó a szalonnánk, akkor az is bőségesen megteszi.

Köröm

  • sertésköröm
  • hagyma
  • fokhagyma
  • fehérbor
  • víz

Főzünk sertéskörmöt, főzőlevébe hagymát, fokhagymát, kevés fehérbort is adunk. A levet is felhasználjuk később, illetve a körömből is vágunk néhány darabot a töltött káposzta mellé.

Lab fozes 8759
Köröm főzése

A káposzta töltése

  • enyhén savanyított káposztafej, levelekre szedve

A levelet töltelékkel töltjük, felsodorjuk, a két végét bebugyoláljuk.

T%c3%b6lt%c3%a9s gurit%c3%a1s 9333
Toltes csomagolas 9324

Összeállítás

Cserépedény vagy vaslábos aljára leteszünk szalonnadarabokat és füstölt húsdarabokat. Ráhelyezzük sorban a töltött káposzta csomagokat, erre egy réteg vékonyra vágott savanyú káposztát, végül felöntjük lucskoskáposzta-lével és körömfőzőlével.

Ed%c3%a9ny alja 0385
Fotó: Bakcsy Árpád
T%c3%b6ltikek sorban 0394
T%c3%b6ltike fel%c3%b6nt%c3%a9s 8754

Készítési stratégiák

Vastag falú cserép- vagy önöttvasedény mindig hasznos.

Jó módszer a kétszeri meglegítés: a lerakott és folyadékkal felöntött töltött káposztát felforraljuk, lefedjük, hagyjuk kihűlni. Másnap 100-120 fokos sütőbe tesszük egy órára, esetleg többre. A kihűlt töltelék ekkor a körötte felforrósódó levet visszaszívja magába. (Raguknál is jól működik egyébként, ha hideg húsra forró levet öntünk.)

Régi éttermi módszer, hogy külön készül el csontlében vagy füstölt lében a hússal töltött káposzta, majd ennek főzőlevével készítik el a garnírungnak szánt káposztát. Ezt egyesítik egy edénybe: egyik oldalra kerül a töltelék, a másik oldalra a káposzta. Még egyszer összeforralják.

Tálalás

Tálaláskor meghintjük lágyan készített szalonnapörccel, amihez főzzük és pirítjuk is a szalonnát, ízlés szerint világosra vagy sötétebbre.

Lucskosk%c3%a1p

Kapcsolódó cikk: Egyetemes káposzta

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.