Menü
15

Egyszerűen berendezett, de hangulatos étterem Encs egyik eldugott sarkában. Világos télikert; nyáron sajnálja az ember, hogy nincs szabadtéri kerthelyiség. Két nagy kemence és masszív sonkavágó.

Jelentős részben kiváló olasz alapanyagokra, emellett igényes helyi hozzávalókra építő konyha. Olasz és könnyített magyar konyha keveredése, a kemencéből az ország legjobb pizzái kerülnek ki. Továbbra is a magyar vidék egyik zászlóshajója.

Ízelítő a kamrából. Kiváló sonka, pancetta, coppa, gorgonzola, parmezán. A házi savanyúságok nem túl édesek és nem túl savanyúak; lágy íz, roppanós állag – ez ma már ritkaság. Az enyhén fokhagymás focaccia még meleg.

Savanyú káposztás bárányleves rozmaringos tejföllel. Enyhén, de meggyőzően savanykás íz, friss fűszerek (tárkony, rozmaring), kerek és harmonikus ízek.

Ropogós malacfül humusszal. Méltán népszerű fogás évek óta. A fül belül zselatinos, kívül ropog, műfajához képest könnyű ételnek mondható. A csicseriborsókrém ezúttal valamivel nehezebb és kevésbé habos, mint szokott, de íze élénk (kicsit több sav elkelt volna bele). Friss rukola egészíti ki.

Fledermaus, „az igazi rántott hús”. Jó minőségű morzsával készült, kiváló, száraz panír alatt nagyon szaftos a denevérhús. A kosárkában érkező burgonya ellentmondásos: színe sötétbarna, de belül még alulkészült.

Tiramisu & ristretto. Könnyű és habos olasz desszert. A krém lehetne kifejezőbb, de a jó kávéíz sokat segít rajta.

„Világbéke”: a hagyományos presszópohárban felszolgált kis adag madártej tetején apró, kissé túl édes hab. A madártej is inkább habszerű, mint krémes, kifejezően vaníliás, de ez is kicsit túl édes.

Jelentős részben tokaji tételeket tartalmazó reprezentatív borválaszték.

A szerviz laza, családias.

2016-os étteremteszt megtekintése
15

Családi vállalkozás, amely az elmúlt években ismertté tette a kies Encs települést. Hangulatos belterek, télikert, pizzakemence, sonkavágó. Oázis a sivatagban.

Kiváló alapanyagok bel- és külföldről, az ország legjobb pizzája, de már korántsem csak pizzáról szól a konyha: évről évre javuló teljesítménnyel mára a vidék legjobb étterme.

Karalábékrémleves. Decensen fűszerezett selymes leves, az olívaolajban párolt citrushéjak jóleső frissességet hoznak.

Olasz hentestányér: Roberto Migliorati szalámija és sonkája kiváló kézműves termék. Saját készítésű a szárított paradicsom, kemencében sül a friss grissini. Itália a legjavából.

Dijoni mustáros nyúlcomb gnocchival: a hús kicsontozva kerül a tányérra, felszínén pirult, másutt szaftos. Könnyű, de karakteres ízű a mártás. A bébirépa és a cukorborsó héja roppan, a gnocchi pirult, de nem száraz. Tökéletes tavaszi étel.

Marhaburger kemencében sült pitában: a hús könnyű, belül szép nedvdús. A bacon fokozza a szaftosságot, a zöldek frissek, a házi kecsap lágy, a friss pita tökéletes.

Zempléni bárány lassan sütve. Egészen kiváló alapanyagból zsenge és omlós pecsenye, nemes bárányíz, szép pecsenyelé. Friss-ress tavaszi zöldségek vannak hozzá.

Tiramisu & ristretto: klasszikus párosítás. Kiváló minőségű kávé és kakaó, könnyű, habos mascarpone, visszafogott édesség. A ristretto krémes, se nem savanyú, se nem keserű.

A borlapon gondos válogatás: főként tokaji tételek, némi olasz pezsgő és habzóbor kiegészítéssel. A szerviz családias, gyors.

2015-ös étteremteszt megtekintése
14

A encsi családi étterem mára nemcsak a vidék, hanem az ország legjobbjai közé tartozik.

A konyha nagyrészt Olaszországból hozott, válogatott alapanyagokkal dolgozik: kiváló sajtok, sonkák, szalámik, olívaolaj mellett megjelent a kézműves tartósított paradicsom is.

Szívből ajánlható a háromféle sonkából álló tál, házi lepénykenyérrel és házi savanyúsággal.

A kemencében változatlanul az ország legjobb pizzái készülnek (élményszerű például a rátett sonkás-bivalymozzarellás).

Nagyon tetszetős a kis adag ételek közül a konfitált, majd serpenyőben ropogósra sütött malacfül a tetején kevéske pecsenyelével, mellette habos-könnyű csicseriborsókrémmel, friss zöldlevelekkel, zöldcitrommal.

Remek az omlós húsú, pecsenyés ízű, pikánsan fűszerezett „ragacsos” malacoldalas fonnyasztott spenótlevelekkel és pirított fenyőmaggal. A ház egyik klasszikusa, a toszkán pacal a főzőlével meglocsolt friss házi kenyéren szintén megszokott formáját hozza.

A kacsafogásban a comb kicsit száraz, a mellhús jó, a pirított máj nagyon jó, amint a pirított polenta is. A birsmártás korrekt, szaftosság még elférne a tányéron.

A harcsapaprikásban a hal jóízű, kicsit túlkészült. A frissen készült tészta és a mártás jólesően házias étellé teszi.

A csokoládé-pie a sült tejjel és tonkababos tejszínhabbal erősíti az étterem jó értelemben vett házias vonalát, ahogy a klasszikus tiramisu is.

Reprezentatív tokaji borválaszték, habzóbor, pezsgő; családias szerviz.

2014-es étteremteszt megtekintése
13

Otthonos-rusztikus étterem változatos termekkel: kemence, sonkavágó, télikert és igazi kert. Mindez Miskolctól 30, Kassától 48 kilométerre, a hatezres lakosú Encsen. Egy testvérpár olaszországi és amerikai „munkagyakorlat” után nyitott éttermet a két feleséggel és az anyukával együtt, családi vállalkozásban.

„Anyukám konyhája" jegyében írt étlap, magyar ételek és itáliai emlékek: bablevestől a rántott húsig, tiszai harcsától a házi tésztákig. A jó alapanyagok egy részét ma is Olaszországból hozzák. A faszenes kemencében sülő pizza az egyik legjobb az országban. Kemencében készül a házi kenyér is, szezon szerint malac, bárány, gida. Kapható a környékről csirke, kacsa, nyúl. Házi szörpök-lekvárok, Balla Enikő kecskesajtjai, osztályon felüli kávé Gianni Frasi műhelyéből.

A pizza lehet vele sült vagy utólagos rátétes (például vékonyra szelt sonka, enyhén megpirított koktélparadicsom és bivalymozzarella/burrata). Előfordul lilaburgonyás-tejfölös és sütőtökös feltét, a pizzaszószhoz Olaszországból érkezik az éretten eltett paradicsomkonzerv.

A toszkán pacal friss és szaftos, kemencéből kivett kenyéren adják. Néha készül szendvics az összetett gyomor oltó részéből is: „lampredotto" szaftba áztatott zsemlével (firenzei specialitás).

A malacfül kívül pirult, kellemesen pörzsös, belül lágy-kollagénes. Elfogadható csicseriborsópüré van hozzá. A zempléni bárányburgerhez igen jó pitát adnak, jó érzékkel fűszerezett, szépen sült a hús. A hámozott sült paprikával, korianderes-mentás joghurttal, pirított fenyőmaggal együtt a teszt napján 15 pontos tányér.

A gesztenyés gnocchi túlzottan lágy állagú. Egyébként harmonizál a gorgonzolával, szép háromszög alakul ki, mégis hamar monotonná válik.

A zempléni vaddisznóragus házi tésztához koncentrált vörösborral készül a mártás, kifejező, „pecsenyés" a hús íze. Friss parmezánnal és vajban pirított vargányával tálalják: egyszerű, üde étel, a parmezán ellenére magyarnak is mondható: anyukám házi széles metéltje hússzósszal.

A töltött káposzta tölteléke szaftos: borjúból és császárhúsból készül, kevés gerslivel. A burok édes káposzta, a garnírung házilag taposott savanyú káposzta a szomszédból. Jóízű zsíros tejfölt adnak hozzá kaporral, a szósz decensen paprikás.

A pisztáciás krémes nem készül minden nap. Ha van, akkor nagyon friss: a tészta repülősen ropogós, a zöld krémbe kevert pisztácia „csavart ad" a süteménynek. Ajánlható a Gianni Frasi-féle kávéval készülő tiramisu is.

Reprezentatív tokaji borválaszték, néhány habzóborral és pezsgővel kiegészülve. A szerviz családias.

2013-as étteremteszt megtekintése
11

Otthonos-rusztikus olasz étterem sok faanyaggal, gerendás mennyezettel, kőpadlóval, kemencével. A tulajdonosok Olaszországban és Amerikában töltött „munkagyakorlat” után nyitották meg népszerű helyüket.

Olasz konyha magyar és nemzetközi elemekkel. A fatüzelésű kemencében talán az ország legjobb pizzája sül, nagy szakértelemmel készítik. Sok a friss és jó alapanyag, megjelenik a kreativitás. Ellentmondásos teszteredmények születtek: egyik alkalommal a húsok (nyúlpecsenye, ökörpofa, bőrén sült tanyasi csirke) nagyon erősen túlkészültek (szuvid?), máskor nagyon pozitívak voltak a benyomások. Szakácssapkát érdemlő tányérok váltották egymást nagy tévedésekkel. A leírásban mindkét tesztből válogattunk.

Az asztalon vékony-friss pizzacsíkok és jó kenyér, korrekt minőségű olívaolaj. Szép előétel a nyúlpástétom: íze korrekt, talán az állaga kicsit túl krémes. Igen kellemes kis savanyúságokat adnak hozzá. Az édesköményes báránykolbász jó állagú, íze kifejező, diszkrét pörzsessége van. Petrezselymes krumplipürével, könnyű pecsenyemártással tálalják. Jó benyomást kelt a kacsamell: egyenletesen rózsaszín, szaftos. A tányéron megjelenik még némi kiváló libatepertő és fügepüré. Klasszikus pikantéria. Nagyon jó a pacal is: paradicsomos szaftban, pirítós kenyérre tálalják, parmezánforgáccsal, petrezselyemolajjal. Nagyon friss a rántott harcsa, szépen pirult burgonyakorongokkal és kovászos uborkával hozzák: kevés elemből összeállított, egyszerű, jó tányér. Egyszerű-korrekt étel a carbonara is, amit fürjtojással készítenek. A puliszkával tálalt nyúlpecsenye már jóval kevésbé örömteli: ugyan a puliszka elsőrangú – sűrűbb fajta, amelyre szépen rápirítottak –, a nyúlcomb érthetetlenül kilúgozódott, pépes-szálkásra túlkészült. Hasonlóan túlkészült a bőrén sült tanyasi csirke, amit vaníliás karfiolpüré kísér. Másik alkalommal pedig egy tökéletes, házi morzsában és vajban sütött mangalicakarajt tálalnak, könnyű, krémes burgonyasalátával. A csokoládés pie jó minőségű csokoládéból készül, remek kis torta, tejszínhabbal (igazi tejszínből, ami sajnos manapság hírértékű), ribizlivel. Állagra, ízre is tökéletes a panna cotta: valódi vaníliával, elegánsan savas ribizlizselével, harmonikus öntetekkel, némi kekszmorzsával tálalják. Szép desszert.

A borkínálatban elsősorban tokaji tételek szerepelnek.

Szakszerű, udvarias szerviz.