Menü
15

Puritán berendezésű félszuterén egy szűk utcában, a néhai Garay téri piacnál. Falitáblán gyakran változó ételsor, délben az egyik legjobb ár-érték arányú ebédmenü a városban.

Egyéni bisztrókonyha: Garai Ádám, séf fiatal kora ellenére, több komoly éttermet is megjárt már. A korábbi konyhafőnök, a jelenlegi üzemeltető, Ádám Csaba továbbra is intenzíven jelen van. A hely változatlanul Budapest topligájába tartozik.

A „caldeiradát” a portugál halas egytálétel ihlette: jólesőn savanykás, paradicsomos-narancsos-kápiás halleves. Benne selymes lazac és aranydurbincs, az amúgy is üde levet újhagyma és mizuna frissíti még.

A szép csíkokra vágott báránypájslit zsemlegombóc helyett kínai gőzgombóccal adják, mártása levesszerűen könnyű, jó savú. Újhagyma és mexikói tárkony kerül rá. Talán kicsivel több mustár vagy szardella még több pikantériát és erőt hozhatna.

A desszert is tulajdonképpen leves, nagyon jó párosítás: meggy és céklalé. Betétként töppesztett meggy és cékla jelenik meg. Szép kontraszt a lágy fehér mákkrém, mákszemekkel.

A borlapon közel 30 tétel, Szentesi pezsgők. A Hübrisz sörfőzde söreit tartják. Korrekt, udvarias szerviz.

2016-os étteremteszt megtekintése
16

Puritán berendezésű félszuterén egy szűk utcában, a néhai Garay téri piacnál. Ádám Csaba változatos bisztrókonyhája hagyományos magyar és távol-keleti ihletéssel. Falitáblán állandóan változó szűk kínálat: igen jó ár-érték arányú ebéd, este hosszabb menü.

Az asztalon szódásüveg, vaj, kétféle házi kenyér. Az üdvözlőfalat szaftos húsdarabka szezonális zöldséggel és könnyű, híg mártással – ha úgy tetszik, egy minihúsleves.

Szenzációs előétel a „ropogós halászlé”. A halléből omlós halszirom (krupuk) készül, a pontyhúsból szasimi, a paprika és a hagyma marinálva, illetve sülve jelenik meg, némi majonézes dippel.

Az újhagymaleves élénkzöld és felhabosított. A betétek: gyöngytyúk és füstölt fürjtojás egy pötty wasabikrémmel. Igen szép tányér.

A harcsa vaskos és leheletnyit sós, amit erőteljesen savas-édeskés mártás egyenlíti ki. Puritán körítésként ress spárga és gomba à la nature.

Tőkehal tempuratésztában: korrektül bundázott hal könnyítő erejű kiegészítővel, úgymint: retekkel kevert medúzasaláta, ázsiai hatású vinegrettbe forgatva.

A „bao gombóc” koncentrált ízű szafton ül. Vastagabb fajta házi tésztából készül, ökörpofapörköltből van a tölteléke: hagyma- és gyömbérfrissítés csillan fel benne.

Kacsamell málnamártással. A mellhús tekintélyes adag, tökéletes fokozatra készült, szaftos. Kedvező fordulat a savas gyümölcsszósz, a néhány szál ress zöldség, a kis darab pirult krumpli

És egy frappáns sajttányér: krémes kecskesajt satay-fagylalttal. A fagylalt markánsan mogyorós, de nem igazán érződnek a satay-ra jellemző erőteljes ázsiai fűszerek (lehetne nyugodtan pikánsabb).

A desszert egyszerű: alma-mousse, almacsipsz és talán túlságosan is merészen savas citromfagylalt. És még némi zöld levegőhab.

Gondos borválogatás, értő bortanácsadás, korrekt szerviz.

2015-ös étteremteszt megtekintése
16

Puritán berendezésű félszuterén a néhai Garay téri piacnál.

Ádám Csaba változatos bisztrókonyhája. Falitáblán állandóan változó szűk kínálat: igen jó ár-érték arányú ebéd, este hosszabb menü. Az asztalon szódásüveg, vaj, kétféle házi kenyér.

A szarvasszasimit nevezhetnénk carpacciónak is, hozzá változatos zöldfűszerek, korianderhajtás, retek, savanyú japán gyömbér. Elegáns és könnyű előétel.

A borjúnyelvmetélt langyosan kerül tányérra, a tetején tejfölhab, az asztalnál öntik körbe gyümölcsös ízű céklalevessel, amelyet olívaolaj és fanyar shizolevél élénkít.

Kumkvatlecsó. Jó tartású hámozott zöldpaprika, töppesztett koktélparadicsom, vékony kumkvatszeletek, édes-savanyú lecsómártás, roston füstösített szűzérme: régi nagy klasszikus egyéni feldolgozása.

Gyöngytyúkragu. Jó állagú combhúskockák, főtt gesztenye, dióhabmártás, pirult bőr, borban főtt mazsola. A kétféle gnocchi közül az egyik céklával színezett. Remek a Pedro Ximenez-mártás: forró, krémes, mégsem nehéz. Egytálétel jellegű, mégis ünnepi hangulatú tányér.

A bőrén sült ponty szaftos és pirult, jól sózott. Vörös mártása sült paprika húsából készül, füstölt spanyol fűszerpaprikával: intenzív, jól körbejárt paprikaíz. Hozzá roppanós marinált hagyma, lótuszcsipsz és rántott karfiol: a panírban fekete szezám és rákszirom (utóbbit nyersen porítják thermomixban, aprítva kerül a forró olajba, morzsánként szirmosodik fel).

Fehércsokoládés karfiol-bavarois. Omlós tésztán enyhén currys ízesítésű bavarois, körötte többféle citrusos zselé és roppanós grátnátalmamag. Szép desszert, kicsit kevesebb édesség még jobban engedné érvényesülni a főszereplő karfiolt.

A borlapon rövid, de szép válogatás; kedves szerviz.

2014-es étteremteszt megtekintése
12

Népszerű félszuterén bisztró a néhai Garay téri piac közelében, nem messze a Hősök terétől. Berendezése puritán, mégis otthonos, a falon őrzik a korábbi dekorációból fennmaradt Akropolisz-domborművet, az óriási falitáblán krétafelirattal olvasható a menü.

Az új konyhafőnök, Ádám Csaba folytatja az Olimpia bevált hagyományait: étlap nincs, a viszonylag szűk, de sűrűn változó ételválaszték a fekete táblán. Délben kiemelkedően jó ár-érték arányú ebéd, este hosszabb menü, a héten egyszer halmenü. Egyéni és változatos konyha. Az asztalon szódásüveg és ropogós héjú, remek házi szilvás kenyér.

„Salátaleves, tempura, mozzarella". Ez egy krémes állagú, jólesően savas hideg nyári zöld krémleves. Érzékkel összeállított, különböző karakterű betétek: natúr mini mozzarella, ropogós bundájú tempura, ress salátalevélkék. Szép, üde és változatos.

A rakott borjúfej húshangsúlyos előfalat: a kocsonyás rész viszonylag kevés kocsonyával, a hús kicsit túlpuhult, összességében sóhiányos. Ezt csak részben ellensúlyozza a jólesően savas remulád, viszont az is igaz, hogy só- és borsdaráló az asztalon. Friss és kesernyés salátalevelek kísérik.

A kacsacomb igen jó választás: a ropogós vékony bőr pörcös ízt kapott, alatta vékony és jóízű zsírréteg, a hús maga szaftos és puha. Kisebb méretű, fiatal kacsa combja, tökéletes adag. (A sódarálót itt sem árt üzembe helyezni.) Mellette az igen finom szálú párolt káposzta norilapba göngyölve, azaz „szusiformátumban” kerül forgalomba: a szép és önmagában decens édességű káposztában apró kockára vágott gyümölcs, ami az édességet fokozza, hiányzik mellőle a savas ellentartás.

A tőkehal korrekten pirult, szép szelet, nem száraz, nem is nagyon szaftos, sótlansága miatt kicsit egyhangúvá válik. Körötte fehérbormártás – könnyű habos szósz némi nyers borízzel és szép kiegészítőkkel: jóízű zöldborsó, ízfokozó borsócsíra, gondosan pirított és tálalt burgonya. (Sózni itt is lehet.)

A harmadik válaszható főétel a mangalicatarja: állaga vajpuha, belseje rózsaszín. Kockára vágva, de szeletre formázva tálalják (pálcikával is lehetne enni). Alatta hideg, friss nyári darabos paradicsommártás, jó savassággal, apró korianderzölddel, kevés krumplival (mint fent).

A palacsinta korrekt: friss, szép egyenletesre pirult, a kicsit vaskosabb, puha fajtából való. Nagyvonalúan adagolt savanykás házi baracklekvárral sodorják fel, nyers őszibarackszelet variálja a képet.

A Rákóczi túrós e napon nem túl izgalmas: semleges tésztán tömör és nem túl kifejező vastag túróréteg. A tetején vékony csíkban jelenik meg tojáshab és lekvár. A sütemény lényege vész el: a szaftosság és a savanyú-édes kontrasztok játéka. A köréöntött „madártejszaft” kicsit olyan, mint a fügefalevél, ami felöltözöttséget sugall.

Korrekt madártej: ismét gondosan tálalva, kockára vágott habfelhővel, a kockákon mogyorószósszal.

A borpince kiépítés alatt is üzemel. A szerviz családiasan kedves.