Menü
15

Jó hangulatú, szórt fényes beltér, barátságos tágasság, ívelt falak, kényelmes asztalok. Egyik oldalon tetőtől talpig borhűtő impozáns választékkal, nyáron kellemes utcai terasz. Feszesen rövid étlap magyar és külföldi inspirációkkal, napi ajánlat a falon.

Fokhagymás-csilis rák. Ideális előétel, azzal együtt, hogy a rák lehetne szaftosabb húsú. Rendkívül jó a leveses szósz: ízes, tartalmas, arányos mennyiség, jól adagolt a csili, karakteres a fokhagyma is.

A kolbászos lecsóban a paprika-paradicsom kombó kicsit túlpuhult, édességét szerencsésen ellensúlyozza a jóféle kolbász sóssága. Előételnek – főként meleg nyári napon, amikor szezonja van – túl nagy adag, nem tart fenn feszült érdeklődést a vendégben

Rántott étel létére könnyűnek hat a préselt malacfül. Állaga inkább lábra emlékeztetően puha, íz és panír tekintetében remek. A kockás céklasaláta erősen édes, erre még ráerősít a savmentesen mézédesre sikerült marinált lila hagyma.

A tengeri sügér húsa a túlkészülés felé közelít, de még épp nem éri el (a nyitott szelet hamar átsül), viszont nagyon ropogós a bőr és a farok. A beurre blanc igen szép, de lényegesen többet kívánna a tányér. Körítésként zöldségegyveleg: a naturális vadbrokkoliban és tengeri spárgában ismét kiugróan édes az ananász és a csemegeuborka.

Bombasztikus sikerétel a mangalica: friss kakukkfüves szűz és omlós pofadarabok fehérrépa-pürével, háromféle gombával, olajbogyókkal (remek partnerek). A nap fénypontja, telitalálat.

A nagy türelemmel főzött polenta viszont száraz hatású, az olajbogyó nem szaftosítja eléggé, a rátett rántott sajtgömb végleg szaftosabb környezetet kívánna.

Szívből ajánlhatók a desszertek. Szép a citromtorta a szintén kellemesen savas joghurttal és az erősen édes vaníliafagyalttal.

Pikánsan érdekes és egyéni a petrezselymes banántorta (zöld piskótaféle), remek málnával és céklameringgel.

A borválaszték széles, sok a nyitott bor, elsősorban magyar szortiment.

A szerviz képzett és kedves.

2016-os étteremteszt megtekintése
16

Ívelt vastag falak közt tágas és hangulatos beltér: modern dizájn régi épületben, sok bortárolóval, utcai terasszal.

Emelkedett bisztrókonyha, Sárközi Ákos egyéni tányérjai, nagyrészt könnyített magyar ételek. Bátran nyúl olyan egyszerű témákhoz, mint a lecsó vagy a juhtúrós puliszka (akár főételként is).

Nagyon Jó választás a kacsapástétom. Rillettes-szerűen készített hús sárga zsírjával a tetején, pecsenyelével nagyvonalúan körbeöntve. A tetején remek topping: kesudió, marinált hagyma, zellerkrém.

Halerőleves garnélával és édesköménnyel. Könnyű levesben elegáns friss halíz, friss-ánizsos zöldesség: nemesített bisztrókonyha.

Korianderes metélt. Házi tojásos tészta kicsit túl al dentére főzve, pikánsan savanykás fehérboros vajmártásba forgatva, korianderrel és csilivel frissen aromatizálva. Némiképp túlegyszerűsített tányér, nagy adagban.

Fürj, lóbab, tökkrém, málna. A fürj intenzíven pirult, enyhén füstös ízű, miközben belül szép rózsaszín és szaftos. A mártás montírozott (beurre monté = víz és vaj emulziója), ebben készült korábban a bab is. Egyszerű elemek nagyon jó összhatása.

Sokáig volt az étterem desszertklasszikusa a sütőtöktorta: roppanós kekszalapon sütőtök – valamilyen formában mindig birsalmával és csokoládéval kombinálva, változó kiegészítéssel (tökmag, birsalmasajt, birskuli). A desszert jól jellemzi a Borkonyha filozófiáját: egyszerűt, de jól.

A hely nevéhez méltóan széles borkínálat, a legtöbb palack bontva is. Jó borajánlás, kedves szerviz.

2015-ös étteremteszt megtekintése
16

Ívelt vaskos falak közt tágas és hangulatos beltér: modern dizájn régi épületben.

Emelkedett bisztrókonyha Sárközi Ákos egyéni ételeivel. Bátran nyúl olyan egyszerű ételekhez is, mint a lecsó vagy a juhtúrós puliszka (akár főételként is).

A lecsó nincs „újragondolva”, egyszerűen csak jó: jóízű paradicsomszaft, hámozott-párolt paradicsomnegyedek, a hámozott paprika puha, de van tartása. Némi füstölt húsos íz a néhány szelet sült kolbászból és jól adagolt frissesség az újhagyma zöldjéből.

A ráklevesben szépen árnyalt thai ízképlet: galanga, citromfű, citromlevél, jól adagolt (kevés) kókusztej, cseppnyi halszósz. A betét: jó állagú vegyes zöldség-julienne (nem túl kemény, de van tartása), alig hőkezelt garnélarák és egy épp csak körbesütött tonhal, amelyet jóféle fűszeres burok tesz érdekessé. A meleg (nem túl meleg) levest az asztalnál öntik a tányérba, mintegy mártásként működik.

Nagyon jó elgondolás a zakuszkaravioli paradicsomlevessel: a derelyében zakuszkazöldségből készült darabos krém (sült paprika, padlizsán, bab, hagyma, paradicsom). Az asztalnál öntik köré a jó savú paradicsomvizet. A lé ízét konfitált és szárított paradicsomdarabok árnyalják.

A „túrós puliszka” lágy-krémes a belekevert mascarponétól, ízében élénkítő hatással jelenik meg némi juhtúró, amit kevés parmezán is támogat. A puliszkán három gombóc: frissen panírozott-sütött lágy kecskesajt. Könnyű-levegős vízitorma-mártás veszi körül. Tökéletes.

Kiváló a brezírozott báránylapocka, különösen kifejező a pecsenyésen pirult, és kevés zsírt is tartalmazó külső része. A garnírung: babegyveleg (zöldbabok-lóbab) pecsenyelével, jó érzékkel adagolt zöldfűszerekkel. Megjelennek még: apró pürészigetekre ültetett gyöngyhagymák.

Könnyű nyári desszert a mentakrémre tálalt kecskesajtfagylalt, amit málna-espuma és liofilizált (roppanós) málna és bazsalikomropogós egészít ki, mentalevéllel.

Értő bortanácsadás.

2014-es étteremteszt megtekintése
15

Ívekkel finomított tágas és hangulatosan enteriőr: régi építészeti szubsztanciában modern dizájn, kontrasztos színekkel.

Biztos kézzel vezetett bisztrókonyha jó technológiákkal, alapanyag-ismerettel. A névhez illően nagy hangsúlyt helyeznek a borajánlásra.

Az asztalon friss-meleg köménymagos fehér kenyér és egy édesre hangolt szikkadtas diós-mazsolás. Kísérőként lágyan fűszerezett vaj.

A „roppanós kacsamáj” tökéletes, a külső burok valóban roppan, mindenféle túlsült mellékíz nélkül, a belseje szépen krémes. Alatta édeskés sárgaparadicsom-ágy pirított magvakkal és egy semlegesebb ízű sárgarépapüré. Egészében harmonikus étel.

Az édesköményleves friss ízű, benne két alakban is megjelenik a névadó: pürítve és pirítva, apróra vágott zöldségekkel (uborka, hagyma) és csírákkal. És a másik betét: fűszerekkel rétegelt jó állagú nyelv.

A marhapofa decensen sós, omlós és kocsonyás. A zelleres burgonya egy krémes szafttal megforgatott főzelékszerűség, kisebb-nagyobb zöldségkockákkal, nyers-ropogós angolzellerrel frissítve. Egy kicsivel több pecsenyeszafttal a jó tányérból nagyon jó válhatna.

A túrótorta ízét a ráhintett szárított citromhéj teszi érdekessé, az igazi főszerepet pedig a „málnavariáció” játssza: remek szorbet, levegős hab és a friss gyümölcs. A mézes hagymaszelet állaga jó, ízben nem sokat hoz, enélkül is jó desszert lenne.

A borválaszték figyelemre méltó: kis borászatoktól nevezetes csúcsborokig. A szerviz e napon kevéssé kommunikatív, időnként fensőbbségesnek mutatkozik.

2013-as étteremteszt megtekintése
14

Tágas terű, áramvonalas bisztró, modern dizájn régimódi építészeti közegben: nagy íves ablakok, fekete, fehér és meleg sárga színek. A dekoráció szerves és funkcionális része a borhűtő: borból érdekes a választék, kiemelkedő tételek is.

Finomított-kreatív bisztrókonyha könnyű és fantáziadús ételekkel. Napi ajánlat a palatáblán.

Házilag sütött kenyeret kínálnak, hozzá egyszerűbb minőségű vaj. A konyha üdvözlete kis falat fehérpenészes érlelt sajt házi sonkába tekerve, bazsalikomolajjal. A „vörös tonhal színekben” nevű előétel kétféleképpen készült halat jelent: egyrészt egy vörös céklazselével bevont hasáb, másrészt egy selymes állagú, mogyoróolajas tonhaltatár, amit friss koriander és zöldcitromlé frissít. Jó ízkombináció, amihez decens rákmártás járul. A viszonylag szerényebb minőségű alapanyagból a konyha a maximumot kihozta. A sertésláb-carpacciót kétféle almagarnírung kíséri (édesebb és savasabb), továbbá egy vékony-roppanó pirítós és egy gyümölcsös olívaolaj. Kiegyensúlyozott, harmonikus fogás. Zöldsaláta körettel érkezik a marinált szilvásváradi pisztráng: a zsenge ízű hal csekély hőkezelést is kapott, átlangyosodott, de szaftosságát megőrizte. Jó társ a vízitorma s az egyszerű, olívaolaj alapú salátaöntet. Garnírung: zöldcitromkockák, tökmag, pirított dió. A malacvariációk nevű tányér három különböző elemből áll: a pofahús szép rózsaszínű és nedvdús, mellette egy jól elkészített fasírt és egy kelkáposztába burkolt nyelv. Kicsit túlméretezett rösztifélével adják. A szép nagy borjúnyak kellemes ízű, érdekes módon egyik része szárazkás, de többnyire mégis szaftos. Röviden pácolt datolyaparadicsom és zöld fűszeres krumplipüré kíséri. Néhány penótlevéllel meghintve élénk színű, friss és kontrasztos hatású tányér. A mézes-mákost mézfagylalttal és mákszósszal tálalják: összességében gyermekkori élményeket ébresztő; modern guba.

Reprezentatív borkínálat a hazai régiókból.

Szakavatott, korrekt szerviz.